kisalfold.hu | 2023.03.02. 14:00
A Földre hozzák a világűrt: Sopronhoz került a tihanyi obszervatórium
A soproni székhelyű Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézethez került idén januártól a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium. Ezáltal a hazai földfizika és űrtudomány számára új, összehangolt kutatási infrastruktúra áll majd rendelkezésre. Wesztergom Viktor intézetigazgatóval kutatásaikról és feladataik bővüléséről beszélgettünk.

– Átszervezték a földtudományi intézményrendszert Magyarországon. Az egykori Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, illetve annak utódja a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához került, ami főként a bányajáradékokkal, jövedéki termékek adóztatásával foglalkozik. A Tihanyban folytatott kutatások ehhez nem illeszkedtek, a mi intézetünk viszont rokon tevékenységet folytat – magyarázta Wesztergom Viktor, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet igazgatója, hogy miért került hozzájuk a tihanyi megfigyelőállomás, ami a múlt század klasszikus geomágneses obszervatóriumainak mintájára jött létre 1955-ben.

Tihanyban zajlott a Föld belső eredetű mágneses terének a vizsgálata. A mi fertőbozi, Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumunkat az űrkutatás támogatására hozták létre, itt a Nap–Föld kölcsönhatások révén bekövetkező geomágneses térváltozások kutatását, folyamatos megfigyelését végezzük – részletezte Wesztergom Viktor.

Kiemelte, e két megfigyelőállomás egy kézben történő működtetése révén az intézet képes lesz maradéktalanul ellátni a geomágnesesség és az aeronómia területén adódó közfeladatokat. Ezáltal a hazai földfizika és űrtudomány számára új, összehangolt kutatási infrastruktúra áll majd rendelkezésre, annak minden tudományos és alkalmazott geofizikai lehetőségével.

– Légkörfizikai méréseknek, valamint a múltbeli vulkáni tevékenység utóhatásaival összefüggésben, földrengésekkel együtt járó jelenségek vizsgálatának is helyt fogunk adni Tihanyban. A kőzetfizikai laboratórium fejlesztését szintén tervezzük – tette hozzá az igazgató. A tudományos továbbképzés és a tudományos ismeretterjesztés számára is ideális helyszín az ottani létesítmény.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a kutatóintézet budapesti egysége látja el Magyarországon a Nemzeti Szeizmológiai Hálózat és Szolgálat fenntartását, a nemzetközi együttműködésekkel járó adatszolgáltatási feladatokat. A magyarországi és a környező térség aktuális szeizmológiai eseményeiről az általuk működtetett seismology.hu oldalon lehet tájékozódni. A hálózatnak 16 állomása van, ezek egyike a tihanyi.

A soproni központú kutatóintézet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat öt vidéki tagjának egyike. Az igazgató büszkén mondta, hogy a lemeztektonika újraértelmezésével foglalkozó két projektjüket is támogatja az MTA Lendület Programja, ami az áttörő eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportok számára biztosít forrást. Dolgoznak Magyarország földrengés-veszélyeztetettségi térképének az elkészítésén, ezt a Nemzeti Kiválóság Program támogatja.

A Horizon 2020 és az Európai Űrügynökség támogatásával űrkutatási projektjeik vannak, ezek a Nap–Föld kapcsolatokra és a Föld körüli térség állapotára, vagyis az űridőjárásra irányulnak. Ezek mellett a mikrohullámú tartományban is végeznek földmegfigyelést. Az igazgató végezetül kiemelte azt a több mint félmilliárd forintos európai uniós beruházást, ami a Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban a végéhez közeledik.

A mágneses „nulltér” laboratóriumban a bolygóközi térre jellemző elektromágneses környezetet hoznak létre. Ez azért fontos, mert a különböző kísérleteket nem kell majd felvinni a világűrbe, hanem jóval olcsóbban, itt, a földi laboratóriumban el lehet végezni.



Forrás: kisalfold.hu
Nyitókép:shutterstock / illusztráció

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva