Mészáros Annarózsa | 2023.01.16. 08:00
Visszacseng a tihanyi visszhang!
Sokszor felreppen a hír, hogy elnémult a tihanyi visszhang. Ellátogattunk a félszigetre, hogy utánajárjunk a dolognak, illetve a hangnak.

Borsos Miklós Tihanyi echo szobra egy csinos lányt ábrázol, akinek ajkai O betűt formáznak, kezét a füle mellé kapva hallgatózik. Pont így fületünk mi is a januári napsütésben, hogy vajon visszaverődik-e az elkiabált HAHÓ az apátsági templom faláról.

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű királylány. Ám hiába jártak messze földről csodájára szépségének, senki sem válthatott szót a szépséges hajadonnal, mert néma volt. A Tihany környéki dombokon legeltette aranyszőrű kecskenyáját.

Megpillantotta egyszer a lányt a Balatonból kiemelkedve az ősz hullámkirály. Kért egy korsó kecsketejet beteg fiának, cserébe – ígérte – feloldja a hajadont a némaság alól. Így is történt. A királyfi azon nyomban erőre kapott a kecsketejtől, a lány pedig csengő hangon megszólalt. Az ifjú amint megpillantotta a lányt, beleszeretett, de a királylány szívét kevélység töltötte el. Nem állt szóba senkivel, kegyetlenül elutasította a hullámkirály fiát is, aki belehalt bánatába.

Szörnyű haragra gerjedt a király: megátkozta a kegyetlen leányt és egy sziklába zárta. A gazdátlanul maradt aranyszőrű nyáj a Balatonba veszett, a kecskék körmeit (patáit) azóta vetik partra a tó hullámai. És a gőgös királylány? Nem látta azóta emberfia. Fogott rajta a király átka: ahogy korábban senkivel nem ereszkedett szóba, úgy a sziklába zárva készségesen felelget minden arra járónak, aki megszólítja. Belőle lett ugyanis a tihanyi visszhang.

Forrás: Wikipédia

 

A tihanyi Visszhang-dombon található szobrocska mellől érdemes nekiállni a kiabálásnak, s várni 2-3 másodpercet, hogy a hang visszaverődjön. Az első siker után belejön az ember és fülig érő szájjal nyugtázza, hogy jé! működik! Hallgasd csak!

 

A környék természetbeli változásai, mint a fák növekedése és a lombozat sűrűsödése, valamint a megnövekedett turista forgalom zaja miatt leginkább szélcsendben működik csak a visszhang. Próbáld ki te is!

Kicsit feljebb sétálva az apátság felé találod az átépítést és átnevezést követően a Csokonai ligetből lett Pünkösdi ligetet, amely egy lingvisztikai tanösvény. Az örökzöld tiszafák közé állított táblaköveken magyar alkotóktól, valamint a világirodalom jeles személyiségei által más nyelveken papírra vetett gondolatok, idézetek olvashatók.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

A domboldal és a pazar kilátás után térj be az Apátság Látogatóközpontjába és merülj el a történelem interaktív bemutatásában!

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A tihanyi kirándulás kihagyhatatlan része a Belső-tónál egy remek séta, lapozd végig Tihanyban készült fotóinkat és látogass el te is a félszigetre!

 

 

Tihanyba tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva