Kovács Erika / veol.hu | 2022.06.19. 16:00
Szépség és harmónia: a levendulát ünneplik Tihanyban
A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!

Levendulaszüret

Stílszerűen levendulaszedéssel nyitották meg a Tihanyi-félsziget ikonikus növénye köré szervezett, gazdag programsorozatot június 17-én, pénteken délelőtt a faluba vezető út mentén lévő ültetvénynél, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) szervezett.

Különleges helyszínnek nevezte Tihanyt Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára, aki méltatta a természetvédelmet érintő összefogást az önkormányzatok, a polgármesterek, az egyházak, az országgyűlési képviselők részéről.

– A nemzeti parkok az ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a 750 létesítménnyel, melynek felét valamelyik nemzeti park igazgatósága működteti. Ezeket a helyeket évente 1,6 millió látogató keresi fel, melynek harmada a BfNP-hoz érkezik.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Háza is van a levendulának

Tihanyban alakult meg hazánk első tájvédelmi körzete, valamint geoparkja, Bakony-Balaton néven. A falu Európa-diplomás terület, és a félsziget ikonikus növényének „újjáélesztése” érdekében Levendula Ház látogatóközpont működik. A nemzeti parkok igazgatóságainak feladata túlmutat a védett fajok és élőhelyek megőrzésén, őrzik a hagyományos gazdálkodási módokat, a régi népszokásokat.

Fotó: Keszey Ágnes

Az első levendulatövet Bittera Gyula, gyógynövénytermesztő, vegyészmérnök hozta Tihanyba, a Csúcs-hegyre 1924-ben. Ez a növény, melyet New Yorkban, a tőzsdén is jegyeztek, sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a híres francia termék.

levendula ma ismét reneszánszát éli. A kezdeti egynapos esemény kéthetesre bővült, nagy élményt ad mindenkinek, így gazdag kulturális, gasztronómiai, sportprogramjai.

űz idei az első olyan levendulaszüret és -lepárlás, amikor oltalom alatt álló, eredetvédett olajat állítanak elő Tihanyban. Létrejön a levendulatanács, melynek tagja lesz az apátság, az önkormányzat és egy helyi civil szervezet képviselője, számítanak a BfNPI részvételére is.

Szépség és harmónia a tihanyi levendulaültetvényen. Mezei Klára kosárba gyűjtötte a félsziget ikonikus növényét
Forrás: Pesthy Márton/Napló

 

– Mi bencés szerzetesek hiszünk a tradícióban és az innovációban – fogalmazott Mihályi Jeromos. A Tihanyi Bencés Apátság perjele előbbinél utalt például a nemzeti és kulturális értékek, illetve a természet által kapott szépség, harmónia és egység megőrzésére. Alapvetőnek tartják az innovációt is és a teremtésvédelmet, utóbbi mindannyiunk közös célja. – Legalább még egy ezer évet kívánunk a levendulafesztiválnak!

A 18. Levendula Heteket június 18. és július 3. között rendezik meg rendkívül gazdag programokkal, több helyszínen.

Forrás: veol.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Lila álom! 16 napon át levendulázhatunk Tihanyban

A levendula balatoni csodája – itt a lelőhelyek listája

A Balaton legtitkosabb levendulása

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva