Kovács Erika/veol.hu | 2021.11.12. 10:00
Korzenszky Richárd emeritus perjel megáldotta a balatoni bort és a halat
Korzenszky Richárd hangsúlyozta, hogy a jövőnkért most kell tennünk. Igazságosságra, békességre és örömre hív.

Összefogásról és nemzeti egységről beszélt egyebek mellett Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Garda Fesztiválon Tihanyban, az elmúlt hétvégén a templomban, ahol megáldotta a balatoni halat, a gardát és bort, illetve az ételt és az italt, ezzel is tisztelegve az élet, valamint a tihanyi emberek több évszázados megélhetési forrása előtt.

Korzenszky Richárd a tihanyi Garda Fesztivál alkalmából mondott áldást

Megtelt a Tihanyi Bencés Apátság temploma a közelmúltban, ahol Korzenszky Richárd emeritus perjel az egész országból érkezett borrendek, köztük a helyi Vinitores Tychonienses Borlovagrend díszes viseletbe öltözött tagjai gyűrűjében ünnepélyes körülmények között

megáldotta azokat a kincseket, amelyeket a víz és a föld adott évszázadokon át a tihanyiaknak.

Az emberek a szőlőültetvények műveléséből, illetve a bortermelésből, valamint a gardahalászatból éltek. Ebből a halból régebben jelentős mennyiséget fogtak ki, amit megfüstöltek, és ez is biztosította egész éven át a családok megélhetését, élelmezését. A zsákmány egy részét pedig az asszonyok a környező falvakban gabonára, lisztre cserélték.

A gardahalászat történetéről itt olvashatsz részletesen.

Forrás: Héjjas Pál – Punk Ferenc: Gardália című könyvéből

 

Korzenszky Richárd párhuzamot vont a halászat és az apostolok, valamint napjaink életmódja között

Az apostolok között több halász lehetett, akiket Jézus az igazságosság, a békesség és az öröm országa meghirdetésére küldött.

Horgászatról és böjtről hosszabban is beszélgettünk Richárd atyával.

Az emeritus perjel azt mondta, legyen célunk nekünk is az, amit Jézus hirdetett, illetve az együvé tartozás, még ha különböző módon gondolkodunk is.

Különböztek egymástól a halászó apostolok is, de mindig összetartottak, és erre törekedjünk mi is.

– Nézzünk magunkba, sokszínűek vagyunk, de egy mostanihoz hasonló ünnepen is az egység megteremtődik, ami boldogsággal tölti el az embert – fogalmazott. Nem mindegy, hogyan beszélünk egymásról, gyűlöljük-e a másikat vagy elfogadjuk. Sokszínűségünkben és kivétel nélkül mindannyian felelősök vagyunk azért, hogy nemzetünk ne szakadjon szét, hogy hazánk egyben, egységben maradjon. Jövőnkért most kell tenni, cselekedni mindenkinek. Erre kiváló alkalmat teremt az ünnep is, amikor együtt vagyunk és ünnepelünk – hangsúlyozta.

Korzenszky Richárd atyával akkor is beszélgettünk, amikor átadta „hivatalát” Jermos atyának. Lelki feltöltődést nyújtó beszélgetést olvashattok vele.

Közeleg a karácsony, ezekre a szívet melengető gondolatokra szükségünk van

Még több lélekemelő gondolatot olvashatsz az atyától itt.

Korzenszky Richárd atya, emeritusi perjel
Fotó: Tátrai Zoltán

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Korzenszky Richárd emeritus perjel a Tihanyi Bencés Apátságban
Fotó: Tihanyi Önkormányzat/Gáspár Ákos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva