csupasport.hu/Nagy Zsolt | 2021.06.25. 14:00
Levendulaszedés mellett túrázhatunk is Tihanyban
A Tihanyi-félsziget egyik legnépszerűbb programja és látványossága a nyári levendulaszedés. Ha már odautazunk, érdemes áttekinteni a környék rövid, de nagyon látványos túraútvonalait.

Június 19-én kezdődtek Tihanyban a levendulahetek, amelynek keretében a vendégeknek július 4-ig „színes-illatos-ízes élményekben” lehet részük. A programsorozat részeként június 27-ig magunk szedhetjük a helyszínen vásárolható aratótáskába a levendulát. Mivel a levendulamezőn barangolás gyerekeknek és felnőtteknek maradandó élmény, nézzünk néhány tippet, milyen túrákkal lehet összekapcsolni.

A levendulaszüretről itt olvashatsz bővebben.

Lóczy Lajos tanösvény

Hazánk első tanösvénye a Lóczy Lajos magyar geológus nevét viselő, 7 állomásos, 11 km-es sétaút (sok helyen Lóczy-gejzír tanösvény néven találjuk meg). A zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható útvonal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi területén halad, és végigvezet a Tihanyi-félsziget fő természeti látnivalóin. A tanösvényre több ponton is becsatlakozhatunk, vagy ha elfáradtunk, több helyen letérhetünk a tanösvényről, így nem szükséges a teljes 11 km-t végigjárnunk, kisebb szakaszokat is kitűzhetünk magunk elé.

Mindenhol kis táblák igazítanak útba
Fotó: Szücs Ildikó

Körtúra a Levendula Ház Látogatóközponttól

Ha nem csak a képeslapokról jól ismert nyüzsgő Tihanyt szeretnénk megismerni, hanem a teljes félszigetet, a legjobb, ha gyalog vágunk neki a felfedezésnek. A Belső-tó partjától induló gyalogtúrát végigjárva alaposan megismerhetjük ennek a különleges területnek a természeti és kulturális kincseit. Az útvonal érinti a több millió évvel ezelőtt itt működött vulkánok nyomán kialakult gejzírkúpokat; köztük a legismertebbre, az Aranyház gejzírkúpra érdemes felmászni a panoráma miatt. Innen a félsziget nyugati részén lévő csúcsokra felkapaszkodva érjük el az Őrtorony-kilátót és alatta az őslevendulást, végig pazar kilátásban gyönyörködve. A Külső-tó mellett érünk vissza a faluba, érintve a Kálváriát, a Visszhang-dombot és a tihanyi apátságot is. A körtúra 13 kilométer hosszú.

A Belső-tó nyugalmas partja
Fotó: Szücs Ildikó

Helka-kör

A túra Groove Trails szervezésében teljesíthető 15 kilométeren. A Belső-tó partjáról, a későbbi célként is szolgáló Kotyogós Kávéterasz Tihanytól indul a sárga + jelzésen délnyugati irányába. A focipálya mellett elhaladva hamar a Natura 2000 területen találjuk magunkat, ahogy a partközeli útról balra felkanyarodunk a gejzírmezők irányába. Pár száz méter mászás után először a Hármashegyi-kúpot érjük el, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a tóra és az apátságra egyaránt. Ezután következik a befutóérmet díszítő Aranyház gejzírkúp – itt figyeljünk, mert sok a rovar –, ahol az útelágazásnál balra indulunk tovább, majd alig pár méter után ismét balra, egy kis ösvényen a zöld barlangjelen teszünk egy hurkot, ami elvezet bennünket az Átjáró-kúphoz, a Kalapos-kúphoz, illetve a Borsóköves-kúphoz.

Panoráma a Tihanyi-félszigetről
Fotó: Szücs Ildikó

Forrás: Csupasport.hu
Nyitókép: Szauer Annamária/Veol

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva