Krausz Andrea | 2022.06.17. 07:00
Lila álom! 16 napon át levendulázhatunk Tihanyban
Levendulaszedés, látványlepárlás, parfümbemutató, testápóló-készítés, levendulaillatú túrák, és mozinéző piknik színesíti többek között a 2022. június 18-tól július 3-ig tartó Tihanyi Levendula Heteket, melyre 35 ezer embert várnak.

Felsorolni is nehéz a 16 naposra bővült programsorozat kínálatát, melyek között számos különlegességre bukkanhatunk. – Olyan színes a tihanyi szolgáltatók levendulás kínálata, hogy minden vendég megtalálja a számára szimpatikus terméket vagy ajánlatot. Ezért idén kirakodóvásárt nem tartunk – mondta a likeBalaton.hu-nak az eseménysorozatot koordináló Tihanyi Legenda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Petróczi Orsolya.

Leköröztük a franciákat

– Nem véletlenül különleges az itteni levendula.

Mindenki meglepődött, hogy illóolajtartalma a francia levenduláénál is magasabb.

Mindez a különleges mediterrán jellegű éghajlatunknak köszönhető, ami miatt nagyon magas minőségű levendulaolaj kerülhet a polcokra. Tihany a hazai levendulatermesztés bölcsője. Az 1920-as évek közepén Dr. Bittera Gyula gyógynövényszakértő ültette el az első töveket, melyeket Franciaországból hozott. Ilyen szempontból különleges helyszín vagyunk, hiszen Tihanyból indult el Magyarországon a levendulatermesztés – mesélte Petróczi Orsolya.

Tihany a hazai levendulatermesztés bölcsője
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Fotó a tengernyi lila mező közepén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ültetvényét hamarosan ellepik a virágszüretelők, hiszen idén is meghirdették a Szedd magad! akciót. Tihanyban további levendulamezők is látogathatók. Ezekről a helyekről gyönyörű, „háborítatlan” fotókat, szelfiket készíthetünk.
– Az Apátsági Majorságban (a Tihanyi Bencés Apátság gyógynövényes területén) vezetett sétákon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a bencés szerzetesek tevékenységével.

A Majorságban gyönyörű, gondozott levendulást lehet megtekinteni, és különböző, helyben készített termékeket is kóstolhatunk.

Levendulaszedésre itt nem nyílik lehetőség, mert a Szedd magad! akciót csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hirdet a Tihanyba bevezető bekötőút mentén. Náluk június 17-vel indul az szüret, amelyet akkor zárnak majd le, ha elfogyott a virág – ismertette a részleteket az ügyvezető.

Meglepően jól érzi magát a levendula Tihanyban
Fotó: Keszey Ágnes

Saját parfüm

Június 19-én 15 órától exkluzív parfümbemutatót tartanak az Eau de Tihany Illatok Házában (ez egy interaktív kiállítás Tihany szívében, egy múlt századi műemlék jellegű épületben). A Párizsban élő Minya Viktória parfümőr készítette el Eau de Tihany Premier niche-parfümöt, akivel Jakupcsek Gabriella beszélget, majd a vendégek betekintést nyerhetnek a parfümök és illatok világába. Sor kerül Szó Gellért, díjnyertes mestercukrász a Premier parfüm által inspirált desszertjének „illatkóstolójára” is.

Levendulás kebab

A vendéglátóhelyek, kávézók és fagylaltozók is kitesznek magukért az elkövetkező napokban. A tihanyi levendulaszörpből készített levendulafagylalt, levendulás limonádé, levendula jegeskávé, vagy levendulás búzasör mellett,

levendulás menüket, sőt levendulás burgert, vagy levendulás kebabot is kóstolhatunk.

A Tihanyi Levendula Hetek ideje alatt minden szombaton és vasárnap a Tihanyi Piac Placcon az érzékszervekre ható gyógy- és fűszernövény programmal várják a látogatókat, akik látványos workshopokon titkos levendulás receptekkel ismerkedhetnek meg.

Az ételek és italok is levendulás ízűek
Fotó: mindmegette.hu

Látványlepárlás

A Major utcában található Lavender Tihany látványműhelyben (a szakmai csapat pharmakológusokból, szakgyógyszerészekből, szappan, illetve kozmetikum-készítőkből áll) szintén különleges programokkal várják az érdeklődőket. Laborukban saját kézkrémet vagy testápolót lehet készíteni, az általunk megálmodott illatban.

– Június 20-tól elindul a látványlepárlás, vagyis meg lehet tekinteni, hogyan lesz 350 kg levendulából 1 liternyi tiszta levendulaolaj

– mondta Petróczi Orsolya.

A tihanyi levendulaolaj gyártását is láthatjuk
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mozi, piknik és túrázás csőstül

Június 25-én és 26-án egy Tóparti Piknikkel készülünk a Belső-tó partján, ahol „Bujtor 80” címmel Bujtor István mozifilmet is láthatnak az érdeklődők. A szabad ég alatt, pihenőszékeken üldögélve egy óriáskivetítőn láthatjuk például a Csak semmi pánik című alkotást. A Szent Iván-éjhez kapcsolódóan pedig egy csillaglest is szervezünk szombaton este, ahol a távcsöves képet összekötik a kivetítővel, így meg lehet tekinteni az égboltot egy érdekes előadás kíséretében. Vasárnap is folytatódik a piknik. A levendulás kézműveskedés mellett papírsárkány-készítés, Mesekert játszóház, valamint családi sorversenyek színesítik a programot – emelte ki Petróczi Orsolya.

A mozgás szerelmesei sem maradnak ki a levendulás programokból. Fáklyás sétát és hozzá kapcsolódó estebédet szervez a Lavender Garden. Lesz nordic walking túra és közösségi futás a levendula-ültetvények körül. Tihany kincsei elnevezéssel e-bike túrákat indítanak, sőt még vízi túrára is várják a jelentkezőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

Nyitókép: MTI/Varga György

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

A tihanyi levendula atyja, Bittera Gyula

A mindig újjászülető nő, Tihany, a Balaton illata

Érezted már az ólevendula illatát?

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva