Krausz Andrea | 2023.04.13. 16:00
Május végére újra feltárul a felújított Tihanyi Bencés Apátság
Két éven át zajlottak a felújítási munkálatok a Tihanyi Bencés Apátság területén. Május végére lekerülnek az épületet beborító állványok, és feltárul a balatoni turizmus egyik leglátogatottabb célpontja.

– Örömmel jelezzük, ha az időjárás engedi lendületesen haladni a szükséges munkálatokat, 2023 május végén lekerülnek az állványok a tihanyi bencés apátsági templomról és az apátság épületéről – tájékoztatott Facebook oldalán a Tihanyi Bencés Apátság.

A vezetékektől a toronyzsindelyig minden megújult

Mint írták, a két hosszúnak tűnő esztendő során először az állapotfelmérő munkálatokat végezték el, majd az engedélyeztetési folyamat következett, végül a tetőtszerkezet, a tető, a toronyzsindelyek, a villámhárító-rendszer, a falakban menő vezetékek és csövek újultak meg, és ahol kellett, ott új nyílászárók kerültek beépítésre.

Az apátság ki van téve a természeti viszonyoknak

Az épület nemcsak vallási központ, hanem turisztikai nevezetesség, látványosság is. A Balatonra csalogató videókban, sőt, országimázs filmekben is mindig feltűnik, így léte – vallási és történelmi szempontból is – országos fontosságú – mondta el korábban a likeBalaton.hu-nak Mihályi Jeromos perjel, az apátság vezetője.

– Sokszor felteszik a kérdést, hogy miért állványozzuk olyan sokszor az apátságot.

Azért, mert egy olyan barokk épületről beszélünk, ami fent van a hegyen, nagyon közel a Balatonhoz. Itt intenzív a páraingadozás és a szél is

– magyarázta el lapunknak Mihályi Jeromos.

Mihályi Jeromos perjel, az apátság vezetője mutatta be a likeBalaton.hu-nak az újdonságokat
Fotó: Keszey Ágnes

 

Mint kiemelte, korábban nem igazán sikerült olyan megoldást találni, amely tartósan biztosította volna, hogy az ikonikus épület turisztikailag is és keresztény szempontból is ideális állapotban legyen, ne károsítsák a természeti viszonyok.

Szükséges volt a külső vakolat javítása, festése, valamint felújításra szorult a tető is, miután számos ponton ment tönkre a szigetelés. Emellett műemléki szempontok miatt is

fel kellett újítani a két torony zsindelyfedését, mely közel 30 éves, és már többször is beázott.

Időálló fóliával, egységes tetőcserepezéssel szerették volna elérni, hogy védve legyen felülről és szépen mutasson alulról nézve.

Az említetteken túl belső felújítás is zajlott. A munkálatok során restaurátori kutatások, helyreállítások is történtek. Sokszor több réteg festék alatt találták meg az eredeti díszítéseket, amiket most visszaállítanak. Így készült el a „királyszoba” is, melyben száműzetése előtt utolsó napjait töltötte az utolsó magyar király, IV. András.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva