Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2021.05.26. 12:00
Teák, szörpök és imák a Tihanyi Bencés Apátságban
A Tihanyi apátság május elején újranyitott boltjainak egyedi árukínálatáról Czakó András atya pünkösdkor beszélt mindennapjaikról és termékeikről.

Ora et labora!, vagyis Imádkozzál és dolgozzál! a bencés rend Szent Benedektől származó jelmondata. Ezzel a szlogennel készülnek a különleges kézműves csokoládék, továbbá a gyógynövényszörp a Tihanyi Bencés Apátság cukrászüzemében. Népszerű, keresett termékek az immunerősítő, nyugtató gyógynövényekből készült teák és a levendulás búzasör is.

Levendulás sört is készítenek a tihanyi bencés apátság szerzetesei, kóstoltad már?

Három ajándékbolt várja a Tihanyi apátság vendégeit

A legjelentősebb, a Porta Pacis a látogatóközpontban található, a Szent Ányos püspök nevét viselő üzletet, ahol széles körű kegytárgykínálattal is várják a vevőket, az apátsági templom mellett nyitották meg, a harmadik most zárva van, de szeptemberben megújult formában nyitják meg. Május 1-je és szeptember 30-a között délelőtt 9-től 18 óráig, hétvégén és ünnepnapokon negyed 12-től várják a gasztronómiai különlegességeket kereső turistákat és az ajándéktárgy-vásárlókat az apátság üzletei.

Czakó András tihanyi bencés szerzetes szerint a likőrök és a szörpök is a keresett termékek közé tartoznak
Fotó: Bors/Bánkúti Sándor

 

Itt bővebben is olvashatsz az apátsági termékekről.

Imádkoznak és dolgoznak a tihanyi bencés atyák

– A legkeresettebbek a levendulás gasztronómiai és a kozmetikai készítményeink, a héthektáros növénykertünkben termelt levendulából és különböző gyógynövényekből sokféle terméket állítunk elő. Különösen nagy az érdeklődés a bencés levendulaolaj, továbbá a szárított és morzsolt levendulavirággal töltött, kisméretű levendulás párnáink iránt. Gasztronómiai kínálatunkból Gellért atya szerzetesi gondossággal készült gyógyteái és az apátsági szörpök a legkelendőbbek – sorolta „slágertermékeiket” Czakó András bencés atya lapunknak.

Szerzetes testvéreim az élénkítő hatású Nyisd meg ajkam, Uram nevű teakeverékkel kezdik a napot. Vendégeinknek a Béke az érkezőknek elnevezésű levendulás teakeveréket, az apátságtól elköszönőknek az Áldás a távozónak teát ajánljuk. Ezen kívül mindig van készletünkön testet és lelket gyógyító, frissítő, kétfajta apátsági szörp

– fejtette ki a szerzetes.

Gellért atya teái
Fotó: Dezslik Magdolna

Immunerősítő teákat, szörpöket, csokoládékat is vásárolhatunk az apátsági boltban

Az apátsági boltok és egyben Tihany hivatalos habzó itala a múlt évben megjelenő levendulás búzasör, keresett termék az András király keserű- és az Anasztázia királyné levendulalikőr is.

– Az apátságot alapító I. András király iránti tiszteletből elnevezett keserűlikőr-különlegesség 40-féle gyógynövény felhasználásával készült receptúráját Domonkos atya fejlesztette ki. Kérdésünkre elmondta, hogy a Szent Ányos püspökről elnevezett, Anianus nevű boruk a rádpusztai szőlőbirtok Ikon pincészetének közreműködésével készül. Az ott szüretelt legszebb szőlő 28 napos héjon áztatást követően kicsivel több, mint egy évig érlelődik 225 literes tölgyfahordókban, majd az ezeréves apátság szőlőinek ízvilágát őrző bor címeres palackokban kerül az apátsági bolt polcaira. Egyedi receptúra alapján készül az apátság kétfajta csokoládéja, a levendula- és a sós mandulakrémmel töltött édesség.

– Közösségünk Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!) jelmondatára utalva a levendulakrémmel töltött csokoládé az Ora, a sós mandulakrémes pedig a Labora nevet kapta. Az Ora az imádkozást, a Labora az emberi munka során születő, sós verejtékcseppeket juttatja eszünkbe – magyarázta az elnevezés összefüggéseit a fiatal szerzetes.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitókép: A Tihanyi Apátság termékei
Fotó: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva