origo.hu | 2023.01.24. 08:00
10 dolog, amit nem tudtál az Európa Kulturális Fővárosa programévről
10 izgalmas érdekesség az Európa Kulturális Fővárosa programévről, amit biztosan téged is meglep!

 

  1. Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb eseménysorozata.

    Fotó: Pesthy Márton

  2. A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.
  3. Az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém megyei jogú város 2018 decemberében nyerte el, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit.
  4. A cím elnyerése után a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. felel a programév előkészítéséért és koordinálásáért, egyúttal a projektfejlesztés, a nemzetközi együttműködések és a kulturális-művészeti aktivitások tervezője, szervezője és lebonyolítója.
    Veszprém, 2020. augusztus 6. A veszprémi vár 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fõvárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebbõl valósulnak meg a rendezvények is. MTI/Vasvári Tamás

    A veszprémi vár látképe
    Fotó: MTI/Vasvári Tamás

     

  5. Gyakori tévhit az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán, hogy a program fejlesztését és a megvalósítását az EU finanszírozza. Valójában az EU a címet és pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak. A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg.
  6. Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. A címet birtokló város és régió, az ott létrejövő kulturális produktumokkal az európai figyelem középpontjába emelkedik, így javítva a város imázsát, fokozva a lokális kreatív ipar hatékonyságát és növelve turisztikai vonzerejét.
  7. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program három horizontális alapelv szerint szervezi eseményeit: ezek a fenntarthatóság, az akadálymentesség és a gyermekbarát programfejlesztés.
  8. Ha nem lenne elegendő a régió kultúrájában kalandozni, 2023-ban több európai város is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Így Veszprém mellett Temesváron és a görögországi Elefszínában is figyelemmel kísérhetünk egy-egy EKF programévet.
  9. 2020 óta számos sikeres rendezvényt, kezdeményezést tudhatunk magunk mögött és már megkezdtük a közös munkát a régió csaknem 120 településével is, amelyek Veszprémmel együtt mind-mind viselhetik majd a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet.
  10. Verancsics Faustus, a 16. század végén élt humanista tudós, csanádi püspök életének és tevékenységének jelentős része Magyarországhoz, részben Veszprémhez kötődik. Az egyik róla szóló legenda arról szól, hogy az általa feltalált ejtőernyő ötlete éppen Veszprémben fogalmazódott meg, amikor arról elmélkedett a Vár falán állva, hogyan tudna onnan lejutni szerelméhez. Természetesen ejtőernyővel!

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: origo.hu
Nyitókép: EKF2023-hivatalos

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva