likeBalaton.hu | 2024.05.10. 08:00
100 filmmel vár nyáron a Balatonnál a Magyar Mozgókép Fesztivál
Mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 12. és 15. között. Az új néven, MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényt Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik

Június 12-én a Ma este gyilkolunk című film bemutatójával indul a fesztivál Veszprémben, a História Kertben.

– 12 helyszínen várják majd az érdeklődőket a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjén. A fesztiválon az elmúlt év legsikeresebb alkotásai mellett premier filmeket és klasszikusokat is láthatnak a nézők.

A fesztivál új neve, a MOZ.GO rövid, dinamikus, a mozilátogatásra sarkall

– mondta Káel Csaba kormánybiztos a Veszprémben tartott sajtótájékoztatón.

Európa egyik legnagyobb filmgyártó központja Magyarország

Mint kiemelte, a Nemzeti Filmintézet és az Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében és a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg a rendezvény, ahol évről évre egyre több szakmai program és néző van jelen – írj az MTI.

A játékfilmek mellett dokumentum-, animációs, és televízióra szánt alkotásokat is látni lehet majd. Káel Csaba kitért arra is, hogy immár húsz éve létezik a filmiparban az adóvisszatérítés rendszere, amelynek köszönhetően a filmes kiadások harminc százaléka visszaigényelhető. Ennek köszönhetően dinamikusan felpörgött a szakma,

Budapest, London után Európa legnagyobb filmgyártó központjává vált, a terület több mint 20 ezer embert foglalkoztat.

A tavalyi év sikerei között említette, hogy a Nemzet aranyait több mint százezren, a Semmelweis című alkotást pedig 350 ezren látták. A fesztiválon a közönség betekintést nyerhet olyan készülő alkotások kulisszatitkaiba, mint a S.E.R.E.G. és a Hunyadi című sorozat.

Balatonfüreden láthatnak filmeket az érdeklődők
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

Kreatív régió

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, a három Veszprém vármegyei város változatos díszletet, hátteret ad, számos mozifilm helyszíne. Szavai szerint azonban „ambíciónk túlmutat ezen”, az Európa Kulturális Főváros program eredményeit és sikerét „ugródeszkaként használva” a területi adottságokat és az itt élőket jellemző kreativitást kihasználva a térség Magyarország első kreatív régiója lehet. Mindehhez ösztönzést jelent a fesztivál is, amely idővel megjelenhet Európa és a világ kulturális térképén is.

Csáky Attila, a Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hogy

új helyszínként az Agórában, és a balatonfüredi kongresszusi központban is láthatnak majd filmeket a látogatók.

Száz nap múlva kezdődik a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program

Filmvetítés Veszprémben
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

Díjakat adnak át a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Az animációs filmek 110 éves évfordulója apropóján két kategóriában is díjazzák majd ezeket az alkotásokat, lesz egész estés és rövidfilm kategória, újdonsága a fesztiválnak, hogy a magyar producereket is díjazzák majd. Itt lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka a Kárpátoktól a Karib-tengerig című dokumentumfilmjének, amely a Kaláka együttes történetét kíséri végig 55 éven, 1300 dalon és 45 országon keresztül.

A nézők Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR és animációs elemeket is tartalmazó alkotásának bemutatóját is láthatják.

A Magyar Mozgókép díjakról öt fős szakmai zsűri dönt, melynek tagjai lesznek: Udvaros Dorottya színművész, Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

Nyitókép: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva