likeBalaton.hu | 2024.06.17. 14:00
22 kategóriában adtak át díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál végén
A Veszprémben rendezett díjátadón a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett MOZ.GO – Magyar Mozgókép Fesztivál június 12-15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

Szombat este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 22 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat – tájékoztattak a szervezők. Idén is öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt.

A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

A legjobb rendező díját Koltai Lajos vihette haza a Semmelweis alkotásáért a MOZ.GO-n
Fotó: MOZ.GO/Kalló Péter

A legjobb filmek és színészek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A legjobb játékfilmnek járó díjat a Semmelweisnek ítélte a zsűri.

A legjobb rendező díját Koltai Lajos vihette haza a Semmelweis alkotásáért.

A legjobb elsőfilmes díját Breier Ádám kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért. A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Bezerédi Zoltánt díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis-béli játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért.

A Semmelweis alkotói a MOZ.GO díjátadóján
Fotó: MOZ.GO/Kalló Péter

 

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor vehette át a Bolond Istók című alkotásáért.

A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producer díjat is.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert.

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta.

A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, mely a Diákzsűri díját is elnyerte.

A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért.

A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate ’89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek a Semmelweis világáért Pater Sparrowt tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért,

a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert – Kísértések korának.

Díjátadó gála a veszprémi Petőfi Színházban
Fotó: MOZ.GO/Kalló Péter

Vitézy Lászlónak adományozták a Huszárik Zoltán-díjat

Idén is átadták a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Huszárik Zoltán-díjat. Az elismerést az az alkotó kapja, aki kimagasló teljesítményével jelentős hatást gyakorolt a hazai filmművészetre, és munkáját a közmédia televíziós csatornáján az elmúlt évben bemutatták.

A díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, melyet fia, Vitézy Péter vett át.

A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Nyitókép: MOZ.GO/Kalló Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva