Szaniszló Hajnalka | 2023.05.04. 16:00
250 éve volt ekkora megújulás a veszprémi várnegyedben – VIDEÓ
Megújulás: izgalmas adatok és képek a veszprémi várnegyed felújításáról – ezt eddig nem láttad.

A Magyar Kormány támogatásából 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyedben történő megújulás nemcsak a Veszprémi Főegyházmegye, de Veszprém Megyei Jogú Város és térsége, valamint országos viszonylatban is jelentős mértékű műemlék-helyreállítási fejlesztés.

250 éve volt ekkora megújulás a veszprémi várnegyedben

Egyszerre hitéleti, turisztikai és jelentős munkahelyteremtő beruházás. Hozzájárul a helyi közösség megerősödéséhez, Veszprém regionális szerepének és nemzetközi ismertségének megerősödéséhez. Nem túlzás történelmi léptékű megújulásnak nevezni, hiszen ha a veszprémi vár történetében teljeskörű megújítást keresünk, egészen a barokk korig, azaz mintegy kétszázötven éves távlatba kell visszamennünk az időben.

A beruházás 18 műemléki épület külső és belső megújulását, 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, többek között a helyiek és idelátogatók előtt korábban elzárt kertek megnyitását is.

Restaurálás a veszprémi várnegyedben
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

A legtöbb épület a hozzá tartozó kerttel közösségi térré válik

A megújulás eredményeként épületekben – az egyházi (liturgikus és pasztorális) rendeltetés mellett – turisztikai látványosságok is készülnek, amelyek még vonzóbbá teszik a veszprémi várnegyedet a lakosság és az ide érkezők számára. A legtöbb épület a hozzá tartozó kerttel közösségi térré válik, melyben a Veszprémi Főegyházmegye gazdag történelmét, jelentős és különleges értékeit bemutató

állandó és időszaki kiállítások, különböző programok, pihenésre és lelki elmélyülésre alkalmas terek nyílnak meg.

A főszékesegyház
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

10 építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozott a megújítási terveken

A nagyszabású fejlesztést 2021-től összetett előkészítő munka kísérte. A régészeti, építés- és művészettörténeti kutatásokat festő-, stukkó-, fa-, fém-, kő- és szilikát-restaurátori vizsgálatok követték, melyek magas hozzáadott értékkel bírnak a hazai múzeumszakmai, műemlékvédelmi és művészettörténeti egyetemes tudást tekintve is. Eredményeiket figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozott a várnegyed megújítási tervein. A fejlesztési koncepció több fontos társadalmi, szervezeti és közösségi igény szem előtt tartása mellett készült. A felújítást négy generálkivitelezői csapat végzi

napi szinten mintegy 450 személy vesz részt a feladatok elvégzésében.

A megújulás munkálatai tekintetében kihívást jelent a tér szűk keresztmetszete, hiszen egy város a városban elhelyezkedésű, a belvárosból járművekkel egyirányú utcán megközelíthető műemlékegyüttes megújulásáról van szó.

Hatalmas munkagépekkel is dolgoznak a veszprémi várnegyedben
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

Az építőanyagok és dolgozók várnegyedbe való fel- és lejutását egy egyedülálló – mintegy 42 méter magas és 80 tonna súlyú – felvonókkal kiegészített térállványrendszer is segíti

a várhegy keleti oldalánál, melyen felül további öt daruval valósul meg az anyagmozgatás.

 

2023-ban látogatható válik az Érseki Palora egy része is

A teljes várnegyed fejlesztés 2025-ig tart, de már ez az év is nagy jelentőségű. A felújítás ugyanis megáll egy időre, bekapcsolva ezzel bizonyos épületeket és tereket a Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Fővárosa programsorozatba. Cél, hogy 2023-ra egyházi és kulturális rendezvények a várban megtarthatók legyenek, valamint elkészüljön a 18 beruházásban érintett épület tető- és homlokzati rekonstrukciója. A tervek szerint idén látogathatóvá válik az Érseki Palota egy része. A Szent Mihály Főszékesegyház liturgikus eseményekre alkalmassá válik, így a húsvét vasárnapi feltámadási szentmisén már együtt ünnepelhetnek a hívek.

Kültéri munkálatok veszprémi várnegyedben
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

Kiállítás mutatja be a felújítás aktuális állapotát

A műemlék-helyreállítás munkaközi állapotát a Work in Progress ’23 nyitókiállítás mutatja majd be.

A látogatók tematikus útvonalakon járhatják be az addig elzárt várnegyed épületeit, így a Körmendy Házat és a Biró-Giczey Házat

valamint egyes kerteket. Bepillanthatnak a kulisszák mögé: megtudhatják, hogyan zajlanak a kutatások, restaurálások, az építészeti tervezés. 2024-ben a kivitelezés folytatódik, hogy 2025-ben lezáruljon a teljes műemlék-helyreállítás.

A várnegyed térképe
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

Interaktív tárlatok mutatják be a főegyházmegye történetét

2025-ben nyílnak meg a Veszprémi Főegyházmegye állandó kiállításai, például az Érsekségi Kincstár. A Főegyházmegye történetét bemutató interaktív kiállításnak a Kisszeminárium ad otthont. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény állandó kiállítása a Körmendy Házban, időszaki tárlatok pedig a Piarista Gimnázium földszinti tereiben lesznek látogathatók.

Az Érseki Palota lépcsőháza
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

 

A veszprémi várnegyed megújulásában érintett épületek

  • Érseki Palota Nagypréposti Ház Gizella Kápolna
  • Szent József Ház (egykori Alkalmazottak háza)
  • Szent Mihály Főszékesegyház
  • Szent György Kápolna Nagyszeminárium Körmendy Ház Tejfalusy Ház Ferences Rendház
  • Szent István Templom (ferences templom) Biró-Giczey Ház
  • Simon Ház Kanonoki Ház Kisszeminárium Piarista Gimnázium Piarista Rendház
  • Szent Imre Templom (piarista templom)

 

A veszprémi várnegyed megújulása

Történelmi léptékű fejlesztés zajlik a veszprémi várnegyedben. A megyei jogú város szívében 18 műemléki épület, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ilyen mértékű, város a városban fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a várnegyedben. A Veszprémi Főegyházmegye tulajdonában lévő épületek külső és belső felújítása mellett turisztikai látványosságok is készülnek, amelyek a várnegyedet, magát a várost és a régiót is vonzóbbá teszik a lakosság és az ideérkezők számára. A fejlesztés egyszerre hitéleti, építészeti, funkcionális, turisztikai és munkahelyteremtő beruházás. A megújítást a Magyar Állam támogatja, teljes kifutási ideje 2025. A projektet a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság gondozza, amely a Veszprémi Főegyházmegye igazgatóságaként jött létre 2020-ban.

Célja nemcsak a műemlékvédelmi fejlesztés és a felújítás, hanem a hosszú távú üzemeltetés is. A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike, melyet Szent István király alapított. Magyarország egyik első püspöksége, melynek hagyománya és kultúrája régmúltra nyúlik vissza. Főpásztora, dr. Udvardy György érsek 2020-ban választotta az egyházmegye mottójának a Gizella Kápolna kőtábláján található feliratot: Őseink hite a jövő reménye.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: Veszprémi Érsekség
Nyitókép: A veszprémi várnegyed felújításának látképe
Fotó: Veszprémi várnegyed hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva