veol.hu | 2023.04.23. 14:00
6,5 méter hosszú a Veszprémi Állatkert monumentális új lakója
2016-ban nyitotta meg kapuit Magyarország legnagyobb dinoszauruszparkja a Veszprémi Állatkertben, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Immár több mint 50 életnagyságú dinószoborral találkozhatnak a látogatók, köztük van a 23 méter hosszú Diplodocus és a félelmetes T. rex is.

A Veszprémi Állatkerttől azt is megtudtuk, ezenfelül élményfoglalkoztatók is várják a gyerekeket, ahol betekintést nyerhetnek az őslénykutatók munkájába: színezhetnek, festhetnek, vagy éppen dinócsontvázat áshatnak ki a homokból és faraghatnak ki gipszből. Idén tavasszal újdonságként egy fotóponttal lepték meg a hozzájuk látogatókat, ahol egy életnagyságú Styracosaurus-fejjel lehet szelfizni és emlékfotókat készíteni.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

Azonban a meglepetéseknek itt még nincs végük, kedden reggel egy 40 tonnás kamion gördült a Veszprémi Állatkert kapujához, mely egy 4 méter magas, 6,5 méter hosszú mammutszobrot hozott magával. A mammut összeszerelése és helyének kialakítása csapatmunka keretében történt. Az állatkert dolgozói minden erővel azon voltak, hogy egy látványos meglepetés várja majd a látogatókat.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

A gyapjas mammut 400 ezer évvel ezelőtt jelent meg (a pleisztocén földtörténeti korban) és 4 ezer évvel ezelőtt halt ki. A földtörténeti jégkorszak – és a hasonló című rajzfilmek – sztárja most egy életnagyságú mammutszobor formájában visszatér, egyenesen állatkertünk Dinó parkjába. A gyapjas mammut legközelebbi ma élő rokona az ázsiai elefánt. A közeli rokonság miatt sok mindenben hasonlítanak is egymásra. Például agyaraik óriásira nőtt felső szemfogak voltak, melyeket a mai elefántokhoz hasonlóan többféle célra használtak: táplálék kiásására a földből, vagy a ragadozók elriasztására. Méretük nagyjából a ma élő elefántokéval egyezett, vagy valamivel nagyobbak voltak náluk: a hímek marmagassága 3-4 m körül volt, súlyuk elérte a 6 tonnát.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

A látogatók a gyapjas mammut életnagyságú szobrát szombattól tudják megtekinteni a Veszprémi Állatkert Dinó parkjában. A Dinó park április 22-től egész nyáron mindennap várja a látogatókat.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nagy Lajos/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva