Marton Attila/veol.hu | 2022.01.21. 14:00
Ásatás: állatcsontok és pénz is lapul a veszprémi várban
A régészek több száz éves leletekre bukkantak a veszprémi várban.

A veszprémi vár délnyugati része kora újkori palánkerődítésének nyomait találták meg régészek egy feltáráson a közelmúltban.

– A feltárás Veszprém középkori és kora újkori története szempontjából jelentős, hiszen bizonyítja, hogy a tizenhatodik században már állt ez a palánkerődítés – mondta Hegyi Dóra, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

A veszprémi Tűztorony udvarán végzett régészeti feltárás Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló

 

A tűzfegyverek elterjedése időszakában így védték ki támadásokat

Bár az erődítés szerepelt egy XVI. századi rajzon, amelyet 1569-ben Giulio Turco itáliai hadmérnök készített, annak pontosságát a volt piarista gimnázium előtt végzett feltárás után a mostani feltárás is megerősítette. A rajz alapján a szakemberek abban bíztak, hogy sikerül feltárni az erődítést, az azonban meglepetés volt számukra, hogy a humuszréteg alatt kevéssel már rábukkantak a cölöphelyek és a palánkerődítés feltöltéseire. A korszakban jellemzőnek számított, hogy a kő várfalat hasonló palánkerődítéssel erősítették meg, leginkább azért, hogy a tűzfegyverek elterjedése időszakában is kivédhessék a támadásokat.

A veszprémi Tűztorony udvarán végzett régészeti feltárás Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác KárolyVeszprém Megyei Napló

 

Ékszerek, kések, nyilak kerültek elő a sírokból a 8-as főút mellett is.

A nyugati várfal egy szakasza is láthatóvá vált a feltárás során

– A feltárás természetesen földmunkával kezdődött, amelynek eredményeként előkerült az egykori középkori várfal belső oldalához épített palánkerődítés részlete. A nyugati várfal egy szakasza is látszik a feltárt területen. A két sorban elhelyezkedő cölöphelyek – amelyekben egykor facölöpök álltak – közötti területet agyaggal és kővel töltötték ki.

Az erődítés dombszerűen simult hozzá az egykori várfalhoz, és további védelmi vonalat biztosított a várban élők számára. A cölöphelyek mellett pénzérmék, állatcsontok, kerámiatöredékek – például övcsatok – is előkerültek a munka során, amelyek fontos leletek a vártörténetek kutatása szempontjából is

– mondta Hegyi Dóra.

A feltárás – amellyel a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. bízta meg a szakembereket – december közepén kezdődött és a napokban fejeződik be. A terület visszatemetése előtt a szakemberek még alaposan dokumentálják a helyszínt, majd megkezdődik az előkerült tárgyak restaurálása.

Titkos helyek, érdekes történetek, tematikus séták télen is, Veszprémben is – itt mutatjuk.

 

Hegyi Dóra régész-feltárásvezető és Kristóf Virág régész a veszprémi Tűztorony udvarán végzett régészeti feltáráson Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Hegyi Dóra régész-feltárásvezető és Kristóf Virág régész a veszprémi Tűztorony udvarán végzett régészeti feltáráson
Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva