likeBalaton.hu | 2023.07.02. 12:00
Egy magyar és egy portugál balettnövendék nyerte a Hungarian Ballet Grand Prix-t
Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben, több mint 150 balettnövendék részvételével zajlott, és egy magyar, valamint egy portugál balerina győzelmével ért véget az első Hungarian Ballet Grand Prix.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiemelt baletteseményére csaknem 20 országból érkeztek a 7-18 éves tehetségek, akiknek produkcióját a hazai és a nemzetközi balettélet kiválóságai értékelték. Az EKF sokszínűségét jól jelzi, hogy a hagyományteremtő nemzetközi versenyt a – nemrég még romos, mára Tánc- és Mozgásművészeti Központként újjászületett – ActiCityben rendezték. A program nagyszabású gálával ért véget, amelyen a Magyar Állami Operaház balettcsillagai is felléptek.

Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix

 

Az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix-re több mint 150 balettnövendék jelentkezett. Többek között Japánból, Tajvanról, az Amerikai Egyesült Államokból, de számos európai országból – például Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából – is érkeztek a 7-18 éves versenyzők, akik amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal nevezhettek.

– Tizennyolc ország versenyzői vettek részt az első Hungarian Ballet Grand Prix-n. Ilyen nagyszabású balettversenyre még nem volt példa Magyarországon – mondta a nemzetközi verseny gáláján Steiner-Isky Annamária főszervező, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Youth Grand Prix-t és az azzal járó 2000 eurós pénzjutalmat Porkoláb Cecília, a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Junior Grand Prix-t és az 1000 eurós díjat pedig Marta Barbeiro, a portugál Conservatório Internacional de Ballet e Dança növendéke vehette át. A Jövő tehetsége különdíjat Pálfi Adél és Arina Kurbatova, a legjobb férfi táncos díját Viacheslav Hosachynskyi kapta meg, a legjobb balettiskolának pedig a Conservatório Internacional de Ballet e Dançát választották.

Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix

 

– Vissza kell adni ennek a művészeti ágnak a rangját, meg kell szerettetni a szülőkkel a balettot, meg kell mutatni nekik és gyermekeiknek, milyen szépségek és milyen karrierlehetőségek vannak ezen a gyönyörű pályán – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

– Nem véletlenül esett Veszprémre a szervezők választása, hiszen amellett, hogy idén Európa Kulturális Fővárosa, Veszprémnek komoly tánc- és mozgásművészeti múltja van, a balettoktatás évek óta magas színvonalú – emelte ki Wahab Rita, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot megvalósító VEB2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezetője.

A balettnövendékek teljesítményét a hazai és a nemzetközi balettélet kiválóságai értékelték. A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a legjobbnak járó díj odaítélésében pedig Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Albert Mirzoyan és Viktoria Podolskaya is részt vett. Zsűritagként, valamint a verseny díszvendégeként Veszprémbe érkezett Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója is.

– A produkció első 30-40 másodperce elég ahhoz, hogy a zsűri meg tudja ítélni, milyen szinten áll egy versenyző – fontos a tánctechnika, a muzikalitás, a ritmusérzék, a színészi képességek és még sok minden más. A balettben nincsenek „jelentéktelen” mozdulatok, minden apró részlet számít – mondta Kateryna Kukhar.

Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix

 

– Amikor a versenytársaitokra néztek, gondoljatok arra, hogy néhány év múlva velük együtt léphettek színpadra balettművészként – üzente a balettnövendékeknek Solymosi Tamás, a zsűri elnöke, hozzátéve: a versenyen indulók az elmúlt négy napban sokat tanultak egymástól, ez a tudás is segít majd nekik a további fejlődésben.

A balettnövendékek több elismert mester kurzusain is részt vehettek – a Hungarian Ballet Grand Prix döntőjének első három napján Tatiana Melnik, Agnese Andersone, Albert Mirzoyan, Viktoria Podolskaya, valamint Kateryna Kukhar és Solymosi Tamás is tartott balettórát.

A Hungarian Ballet Grand Prix programja nagyszabású gálaműsorral ért véget. A program Hampel Katalin divatbemutatójával kezdődött, amelyhez DJ Bootsie szolgáltatott zenei aláfestést, ugyanakkor fellépett ifj. Sárközy Lajos is. A gálán a legjobb eredményt elért táncosok mellett felléptek az Operaház balettművészei, akik Hans van Manen/Astor Piazzola 5 tangó című egyfelvonásosát adták elő.

Fotó: Hungarian Ballet Grand Prix

 

A Hungarian Ballet Grand Prix a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül valósul meg.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: Hungarian Ballet Grand Prix
Nyitókép: Hungarian Ballet Grand Prix

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva