likeBalaton.hu | 2022.03.31. 12:00
Elhagyott, romos gyerekkórházból kulturális központ Veszprémben
Pezsgő kulturális élet és mozgásközpont is lesz az egykori kórház helyén a megyeszékhelyen.

Jól halad az egykori veszprémi gyerekkórház kulturális- és mozgásközponttá alakítása

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával az ütemtervnek megfelelően épül Veszprém új kulturális-művészeti központja. Az egykori Heim Pál gyermekkórház a Veszprém2030 Kft. irányításával születik újjá és ezzel tovább erősödik a város középpontjának kulturális-művészeti tengelye.

A sokáig romos épületek megmenekültek és 2023-ra megújulnak, így méltó körülmények között fogadják majd a városban most elszórtan működő, mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeket, csoportokat.

Veszprém új kulturális-művészeti központjának építése Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

 

A mozgás háza a klasszikus balett, a néptánc és a falmászás otthona lesz

A tájépítészek segítségével tervezett új kerttel lehetőség nyílik arra is, hogy a családok a belváros közelében, nyugodt parkban tölthessék a szabadidejüket. Az évtizedek óta elhanyagolt épületegyüttes hasznosítására Bélafi László – a veszprémi Hangvilla, a zene háza megálmodója – Anthony Gall építésszel közösen dolgozta ki a komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot.

Az eredeti formákat helyreállítva alakulnak ki a multifunkcionális termek

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található. Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi zöld kulturális folyosót amely egy

sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei között.

Ez az útvonal (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének. Az erről szóló részletes anyagot itt olvashatod.

Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben
MTI/Vasvári Tamás

 

Az 1900-as évek elején épült gyerekkórház teljesen megújul

Az 1900-as évek elején épült főépület úgy újul meg, hogy külsőleg és belsőleg is megőrzi fontos stílusjegyeit. A főbejárat az egyetem felől nyílik majd, ehhez kapcsolódik látogatókat fogadó vasbeton és fém szerkezetű előépület. A földszinti és emeleti helyiségek kialakítása érdekében a belső bontások (válaszfalak, födém, feltöltések) már megtörténtek.

A hiányzó födémek betonozása után kezdődhet el a látványos újjáépítés.

Az új toldaléképület alapozási munkái után már folyik a betonpillérek vasszerelése. Szintén megkezdődött a régi fa tetőszerkezet egyes részeinek cseréje, ennek a munkának is elkészült már mintegy tizenöt százaléka.

Veszprém új kulturális-művészeti központjának építése Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

 

Az egykori kórházi mosoda is új funkciót kap

A nyolcvanas években mosodaként működő B épület közvetlenül a főépület mellett helyezkedik el. Ezt egy új üvegfolyosó köti majd össze a főépülettel, így könnyen át lehet jutni anélkül, hogy ki kellene menni a szabadba. Az épület ablakait, belső falait és beton falborításait már eltávolították a kivitelezők és a régi szigetelést is elbontották. A pinceszint kitakarítása után következik majd az új betonnyílások kialakítása és az épület megerősítése.

Veszprém új kulturális-művészeti központjának építése Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

 

Háromszintes parkolóház épül az egykori a bőr- és nemibeteg-gondozóból

Az Egyetem utca és a Hóvirág utca sarkánál egy új, háromszintes parkolóház készül. Ezen a területen állt az egykori bőr-és nemibeteg-gondozó könnyűszerkezetes, elhanyagolt épülete. A gazzal benőtt teniszpálya helyét is már teljesen letisztították. A földmunkák után a parkolóház vasbetonalap-szerelése folyik, amelyet jól lehet majd látni az Egyetem utca felől.

Veszprém, 2021. november 18.
Az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben 2021. november 18-án. Ezen a napon sajtótájékoztató keretében mutatták be az épület felújításának részleteit, amely várhatóan 2023-ban kulturális és szabadidőközpontként nyithat meg újra.
MTI/Vasvári Tamás

 

Nézd meg a fotógalériát a monumentális építkezésről

 

Nyitókép: VEB2023 EKF/Kovács Bálint

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva