MW | 2024.02.13. 10:00
Fegyverekkel és háborús roncsokkal dolgozik a veszprémi fémrestaurátor
Hogyan dolgozik egy fémrestaurátor és miért vonzza a csataterek történelmi hangulata? – podcast.

Szenvedélyes roncskutató Pálffy Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fémrestaurátora. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt

a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel.

A fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek tavaly az ActiCityben. December elején egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Pálffy-családról szól.

A műsor vendége Pálffy Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fémrestaurátora, hadtörténeti kutató, a Magyar Roncskutató Egyesület alelnöke.

Pálffy Sándor édesapja sokszor talált munkája során különböző fémleleteket, mindig kíváncsi volt, honnan származhattak, hogyan lehet megőrizni az állapotát, így iskolái során régésztechnikus képzésre is járt, jelenleg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum fémrestaurátora. Mindig foglalkoztatta a hadtörténet, először csoportosan, majd párjával, Vaczula Mártával, magyar-történelem szakos pedagógussal többször is felkeresték az Isonzó völgyében lévő I. világháborús csatatereket. Tudatosan, felkészülve járták végig az egyes helyszíneket. Ezeken az utakon nem annyira a kutatást helyezte a középpontba, inkább a jól ismert világháborús történetekhez köthető történelmi hangulatot, atmoszférát kereste. Párja segíti Sándort a II. világháborús repülőgép-kutatással kapcsolatos publikációiban is.

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: A Messerschmitt II. világháborús vadászrepülő Balatonból való kiemelése sroán talált lelet
Fotó: honvedelem.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva