Marton Attila | 2023.06.17. 16:00
Itt van a TOP5 balatoni bortermelő
Kétszáznál is több bor közül választották ki a legjobbakat a huszadik alkalommal megrendezett Balatoni Borok Versenyén. A díjakat szerdán adták át a Megyeházán.

A versenyt a Balatoni Szövetség szervezte meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával együttműködve. A borversenyre 58 termelő 230 bort nevezett be a hat balatoni borvidékről. A bírálatot május végén tartották Balatonfüreden, ahol hét bizottság és egy társadalmi zsűri kóstolta a borokat.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt, a borverseny az elmúlt két évtized során rangos megmérettetéssé vált, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a térségbe látogatók balatoni borokat fogyasztanak.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) sikeresnek értékelte az EKF-évad eddig eltelt hónapjait. Kiemelte, a fejlesztéseknek hála Veszprém második virágkorát éli az utóbbi egy-másfél évtizedben.

Tungli Péter, a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. borászati és gasztronómiai projektjeinek felelőse emlékeztetett, harmadik éve támogatják a borversenyt, amelyen a vakkóstolásnak köszönhetően kisebb vagy kevesebb figyelmet kapó pincészetek is előtérbe kerülhetnek. +

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mészáros Gabriella, a bírálóbizottság elnöke azt hangsúlyozta, bár nehéz volt az időjárás miatt a tavalyi év a termelőknek, szép és értékes borok versengtek egymással.

A legjobb fehérbor a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2022-es Cirkáló rajnai rizlingje lett, míg a vörösborok között a Garamvári Szőlőbirtok 2019-es cabernet franc-ja diadalmaskodott. A legjobb rozénak a Szabó és Fia Borpince kékfrankos rozéját választották, míg a legjobb pezsgő elismerést a Garamvári Szőlőbirtok 2019-es Lellei furmint brut-je érdemelte ki. A desszertborok között a pécselyi Mészáros József 2021-es sárgamuskotálya lett a legjobb.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját 2021-es kékfrankosáért a Villa Gyetvai Borbirtok kapta, míg a Balatoni Borrégiós Tanács különdíját a verseny legeredményesebbje, a Garamvári Szőlőbirtok képviselője vehette át. Az Európa Kulturális Fővárosa különdíját az aszófői Fodor Borbirtok 2021-es rajznai rizlingje nyerte el, míg Veszprém különdíját a balatonlellei Konyári Pincészet 2021-es kékfrankosa kapta.

A díjátadón közreműködött a Sunset Lux zenekar.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nagy Lajos/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva