veol.hu | 2023.02.27. 14:00
Krimi Veszprémben
A krimi is célkeresztben volt a Holtszezon fesztivál hétvégéjének mindkét napján. Mi szombaton merültünk bele a műfajba, leginkább a Balatonba, hiszen az egyik beszélgetés a magyar tenger és a krimi kapcsolatát boncolgatta Szlavicsek Judit, Zajácz D. Zoltán, Kellei György és a moderátor Kálai Sándor segítségével a Kunsztban, telt ház előtt.

Zajácz D. Zoltán, aki az elmúlt években a Balaton-trilógiával (Véres, Haragos, Dermesztő Balaton) tűnt fel, egy sokaknak talán új dologgal nyitotta a diskurzust, ugyanis kiderült, előzményregényt ír, amely főhőse, Adorján Máté első sikeres nyomozásáról szól majd. A motiváció kérdése kapcsán Szlavicsek Judit elmondta, három korszak volt az életében mindezek kapcsán: olvasói rajongással kezdődött, majd ez átváltott az egyetemen szakmai érdeklődéssé. Néhány éve jutott el oda, hogy a krimiben nyújtana valamit. Kellei György tizenkét esztendős korában lelt rá Graham Greene egyik könyvére, és azonnal az angol író rajongójává vált. Amikor évekkel később újságíró lett, akkor kezdődött számára a krimiírás.

Az alkotók első balatoni emléke apropóján Zajácz D. Zoltánnak szülei vállalati üdülője volt meghatározó, aztán a zánkai úttörőtábor hagyott mély nyomokat benne.

A Balatonnál – és a fővárosban – lehetett nyugati turistákkal találkozni. Szlavicsek Juditnak szintén az úttörőtábor volt az első mindezek kapcsán, csak a „másik oldalon”, a déli parton. Kaposváriként ez bevett szokás volt számára, ugyanakkor szerinte generációja minden tagjának vannak táborozós élményei, pozitívak és negatívak is. Ma már a Balatonnál lakik az írónő. Kellei György megjegyezte, a katonaságnál töltött éveket leszámítva az egész életét a Balatonnál töltötte, nem is tudna elszakadni a helytől.

A kerekasztal-beszélgetés végén Kellei György az I. Magyar Krimifesztivál Életműdíját vehette át. Kollégánk 1947-ben született Zamárdiban, élt Siófokon, majd Balatonfüreden, sokáig műszaki pályán dolgozott. 1989-től a Veszprém megyei Napló munkatársa, lapunk kulturális rovatvezetőjeként ment nyugdíjba. Több száz kriminovellát írt, a rendszerváltozástól rendszeresen publikál regényeket. Írt irodalmi antológiákat, művészportrékat is.



Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva