likeBalaton.hu | 2024.04.19. 14:00
Május végén kinyit az első Veszprémi Borszalon
Május 24-én első alkalommal nyit ki Veszprémben a város legújabb gasztronómiai rendezvénye, hogy aztán negyedévente újra és újra összehívja azokat, akik a borfogyasztásra, mint kulturális és közösségi eseményre tekintenek.

A Veszprémi Borszalon a Vár illusztris környezetében a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottságának borospincéjében 11 borásszal és borkereskedővel közel 50 különböző tétellel várja az érdeklődőket.

Egyre többen vannak azok, akiknek egy közös borozás során sokkal fontosabb az, hogy hányféle különböző tételt kóstolhatnak és ismerhetnek meg ahelyett, hogy deciliterben mérjék az estéjüket. Ezek az emberek pedig közösségekbe, klubokba szerveződnek, pont, ahogy Veszprémben is a belváros legnépszerűbb bakelit- és borbárjában, a Wine&Vinylben.

Forrás: Veszprémi Borszalon

A hely tulajdonosa, Zsandár Tamás két éve szervez hétről hétre teltházas borklubokat, amelyeken már Magyarország összes borvidékének egy-egy neves borásza, vagy borkereskedője képviseltette magát, de nem egyszer külföldi tételek is terítékre kerültek.

A borklubok népszerűsége indította el a gondolatot, hogy a klubok után megnyíljon az első borszalon is, ennek pedig idén május 24-én jön el az ideje.

A történelmi Várban található akadémiai székház borospincéjében a május végi napon egy sétáló borkóstolót szerveznek.

– Megérkezéskor minden vendég kap egy üres poharat, ezután pedig rájuk van bízva, hogy milyen sorrendben, milyen tematikát követve kóstolják meg a kiállítók tételeit – mondta Zsandár Tamás a Veszprémi Borszalon ötletgazdája az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Veszprémben. – A sétáló kóstoló kuriózuma nem csak ebben a kötetlen formában rejlik, hanem abban is, hogy a borokról személyesen azok a borászok, vagy borkereskedők mesélnek, akik a legtöbbet tudják róluk. Éppen ezért a borszalon azoknak is üdítő élmény lehet, akik még csak ismerkednek a borkultúra sokszínűségével és azoknak is, akik már jártasak benne.

A Veszprémi Borszalon iránt már annak meghirdetésekor nagy volt az érdeklődés, hiszen egy igazi polgári kikapcsolódást kínál az embereknek. Ez a polgári gondolkodás pedig történelméből adódóan átjárja Veszprém városát. Porga Gyula polgármester is erre tért ki, aki felidézte, hogy Veszprém 2023-ban büszkén viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, aminek az egyik célja az volt, hogy a lehető legtágabban értelmezzék a kultúrát, beleértve a gasztronómiát is, valamint megerősítsék a helyi közösségeket.

– Jó látni, hogy a programév elérte a célját, hiszen a Veszprémi Borszalon éppen azokra a közösségekre épít, akiknek közös az érdeklődésük, szívesen töltik el egymás társaságában hasznosan és minőségileg a szabadidejüket – mondta a városvezető.

A Veszprémi Borszalonnak az akadémiai székház borospincéje ad majd otthont, amelynek udvaráról csodálatos panoráma nyílik a veszprémi Szent István-völgyhídra. A helyszín képviseletében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és az MTA-VEAB elnöke úgy fogalmazott, öröm látni, hogy Magyarországon a borfogyasztás kezd valóban minőségi kultúrává válni. Ezt a tendenciát erősítve pedig örömmel állt a kezdeményezés mellé ő maga is.

A rendezvényre első alkalommal 11 hazai borász és borkereskedő hivatalos, ők név és borvidék szerint:

Csetvei Pince – Móri borvidék

Csopaki Kódex / ST. Donát, Guden kisbirtok, Jásdi pince – Csopaki borvidék

Veszprémi Érseki Pincészet – Mindszentkálla

Dobogó Pincészet – Tokaj

Borkorzó Olaszország boraival:

Cantina Orsogna – Abruzzo, IT

Caruso & Minini – Sicilia , IT

Merotto Spumanti – Valdobbiadene, IT

Zwack Izabella borkereskedés:

Ca’ Di Rajo – Veneto, IT

Lanson Champagne – Reims, FR

A Veszprémi Borszalont beharangozó sajtótájékoztatón Szittnyai Zalán, a Zwack Izabella Borkereskedés borszakértője, aki maga is jelen lesz a borszalonon két kuriózumot is kiemelt a kínálatból.

Itt lesz Veszprémben a francia Lanson pezsgőház Champagne-ja, ők azok, akik 1977 óta a wimbledoni tenisztorna hivatalos támogatójaként a világhírű versenyen is biztosítják a Champagne-t.

Valamint az észak-olasz Ca’ di Rajo borászattól is érkezik a Lemos névre hallgató szüretlen prosecco, igazi kuriózumként a többi közel 50 tétel között.

A Veszprémi Borszalonra jegyek már kaphatók személyesen a Wine&Vinyl bakelit- és borbárban (Veszprém, Szabadság tér 2.) nyitvatartási időben.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Nyitókép: Veszprémi Borszalon

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva