likeBalaton.hu | 2023.05.10. 10:00
Nagyszabású táncfesztivál kezdődik Veszprémben
Az A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál indul Veszprémben május közepétől, neves hazai és nemzetközi fellépőkkel.

Huszonötödik jubileumát ünnepli a táncfesztivál

2023. május 15-21 között Veszprémben rendezik meg a fesztivált. Az eseményen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház- és zeneművészet alkotói is.

 

 

A táncfesztivál fesztivál helyszínei

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

Kiemelt fellépők a táncfesztivál programjában

A hazai színtérről láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana-ját, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó Merítés című előadását vagy a Forte társulat ősbemutatóját A helység kalapácsából. Többek között Franciaországból, Belgiumból és Romániából is érkeznek táncos előadások, amelyeket érdemes lesz megnézni.

A helység kalapácsa fizikai színpadi változatát mutatják be a Hangvillában
Fotó: Forte Társulat hivatalos/Éder Vera

 

2023. május 17. szerda 20:00 / Agóra Veszprém

Két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik. A Là nyers és csupasz gesztus testek és hangok, ritmusok és táncok, hanyatlás és lendület között. Semmi sem állandó, semmi sem marad egyhelyben.

Kifordítja a belső világunkat, mint egy kesztyűt, arra ösztönözve bennünket, hogy szemügyre vegyük önmagunkat a gesztusaink formálta felszín változékony tükrében.

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

2023. május 16. kedd 19:00 / Hangvilla Veszprém nagyterem

A japán Hiroaki Umeda, sokoldalú művész, táncos, koreográfus, hang-, kép- és fénytervező két rendkívül látványos produkcióval érkezik Veszprémbe. Ebben a darabban a táncmozdulatok a fény elrendezésének megfelelően változnak, egyik szegmensből a másikba.

– Fény és mozdulat kéz a kézben járva alkot változatos szimulációs mintákat – mondja Umeda. Az idő elteltével ezek a szimulációs mintázatok fokozatosan összegyűlnek a nézőkben és kitörölhetetlen képmaradványokká állnak össze.

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

A közönség instabil stabilitással átitatott digitális valóságot élhet át

Amikor a test múlandó eszköztára beágyazódik a fény által felépített, folyamatos mozgás által a pillanatnyi stabilitás érzetét keltő térbe, a közönség előbb-utóbb rádöbben, hogy minden, ami a színpadon van a következő pillanatban megszűnik létezni. Mintha csak a produkció kérészéletű esztétikuma próbálna testet ölteni a színpadon, láthatatlan erők törnek előre és a látható univerzum elsüllyed a szemünk elől.

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

2023. május 20. szombat 20:00 / Hangvilla Veszprém nagyterem

Miet Warlop ikonikus előadásának új színpadi változata. Meseszerű könnyedséggel elbeszélt tragikus történet egy kudarcra ítélt társadalomról. Kirobbanó sikerű, kisebb-nagyobb tragédiákkal tarkított történet egy színes füstöt eregető kartondoboz-házról, annak lakóiról és a szomszédokról. Egy bukott társadalom tragikus története meseszerű könnyedséggel elbeszélve.

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

A X. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt

A Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait. Az idén negyed évszázados jubileumára készülő fesztiválon május 15. és 21. között

négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel.

A programkínálat tükrözi a táncművészet mai trendjeit. A tiszta tánc nyelvén megszólaló előadások mellett gazdagon kínál crossover, összművészeti produkciókat is, amelyekben más művészeti ágak elemei is megjelennek.

Fotó: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

A Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. Jegyek elővételben megvásárolhatóak ezen a weboldalon, vagy a Hangvilla Veszprém jegypénztárában.

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva