veol.hu | 2022.09.06. 14:00
Ősszel is jó program a Veszprémi Állatkert
Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje a Balatontól mindössze 15 kilométerre, csodálatos környezetben várja látogatóit.

A két részből álló Állatkert a Fejes-völgyben, illetve az azzal szomszédos Gulya-dombon terül el.

A Fejes-völgyben található a gyermekek egyik kedvence, az egyedileg tervezett és kivitelezett Kölyökdzsungel játszóház és terrárium. Szintén a völgyben tekinthetők meg olyan kisebb testű, nagy népszerűségnek örvendő állatok, mint például az ormányos medvék, a kis pandák, a Bennett-kenguruk.

A Fejes-völgyi terület természeti adottságait figyelembe véve került kialakításra a 2020-ban átadott új medve kifutó, ahol különböző pontokról és magasságokról tekinthető meg a fekete medvék, vagy más néven baribálok mindennapi élete.

A látogatók az új, Gulya-dombi területen találkozhatnak az állatkert nehézsúlyú lakóival. Magyarország legnagyobb, közel 2 hektáros Afrika-szavanna kifutóján a zsiráfok, struccok, szélesszájú orrszarvúk, zebrák, impalák és mocsári antilopok kápráztatják el az érdeklődőket. Hazánk legnagyobb szélesszájú orrszarvú csapata Veszprémben tekinthető meg, melynek várva-várt legfiatalabb tagja 2020-ban látta meg a napvilágot. A szavanna kilátóról és a szavannastégről figyelve az állatokat szinte Afrikában érezhetjük magunkat. Természetesen nem hiányozhat az állatok királya sem, így az oroszlánok 2019-ben elkészült új, 2000 m2-es kifutója is ezen a területen kapott helyet.

A szavanna kifutó szomszédságában található a Majomház, melyben jelenleg gyűrűsfakú makik, dzselada páviánok és zászlósfarkú kolobuszok élnek.

2014-ben került átadásra az Elefánt Park, így sok év után újra elefánt trombitálástól lett hangos Veszprém állatkertje.

2015-ben pedig a szintén hiánypótló vizes élővilágot bemutató projekt valósult meg, melynek lakói a borjúfókák és a pápaszemes pingvinek hamar a látogatók kedvenceivé váltak. Azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek a látogatók körében. Tavaly ráadásul világra jött állatkertünk történetének első borjúfóka bébije, Polly, akinek idén kistesója is született.

Magyarországon egyedülálló az a 14 méter belmagasságú, 5000 m²-es alapterületű madárröpde, mely Dél-Amerika színpompás madarait mutatja be, köztük például a flamingók, skarlát íbiszek, récék, rózsás kanalasgémek, az örvös csáják és a kanálcsőrű bakcsók.

Az állatkertben található Magyarország legnagyobb Dinó Parkja, mely mintegy 50 életnagyságú dinoszaurusz szoborral büszkélkedhet, köztük van a 23 méter magas Diplodocus, és a félelmetes T. rex is. Ezen felül élményfoglalkoztatók is várják a gyerekeket.

2018-ban nyitott meg a Veszprémi Állatkert új Afrika szavanna játszótere, ahol a gyerekek bepillantást nyerhetnek Afrika különleges állatvilágába, a tanzániai Serengeti Nemzeti Park felfedezésébe. Megemlékezve a híres Afrika kutató, Bernhard Grzimek munkásságáról a játszótéren egy különleges zebracsíkos szafari repülő is helyet kapott. A kalandvágyó gyerekek élményhajón játszhatják el, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe. Drótkötélpálya, ugráló, szafari terepjáró, baobab lombház, csak néhány a sok játszóelem közül, melyek mind egyedivé teszik az állatkert Afrika szavanna játszóterét.

Nyitókép: Veszprémi Állatkert

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva