2020.03.18. 14:00
A vágy nem öregszik
Ivan Menchell Sírpiknik című komédiáját Szilágyi Tibor rendezésében próbálta a Veszprémi Petőfi Színház. A Kossuth-díjas színművész hosszú évek óta jelen van a veszprémi társulatban, kötődik a városhoz és balatonkenesei nyaralójában szintén sok időt tölt.

A Sírpiknik műfaja szerint vígjáték, de elszorul a torok, kicsordul a könny. Szórakoztató darab, miközben a legmélyebb érzéseket mutatja be. A történet szerint három barátnő elveszítette a férjét. Mindenki a maga módján éli meg a gyászt, de hetente egy alkalommal közösen járnak ki a temetőbe, ezt elnevezték sírpiknek. Vérbő tragikomikus történet. Bárhol könnyen megbillen a bejáratott élethazugságok egyensúlya, s kivillan a magány, az esendőség, a halálfélelem, amit sírva-nevetve elfed a szeretet- és szerelemvágy.

Ivan Menchell komédiáját Parti Nagy Lajos fordította magyarra, az előadást Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész rendezte. Az öt szerepben Módri Györgyi, Varga Szilvia, Igó Éva kiváló művész, Rancsó Dezső és Dér Mária látható.

Sírpiknik (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Szilágyi Tiborral, az előadás rendezőjével a Veol beszélgetett a színdarabról.

— A Sírpiknik egy tragikomédia. Vannak humorra utaló jelek a műben, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne komoly. Nagyon jó darab, amit Parti Nagy Lajos nagyszerűen fordított, magyarított. Örök problémát feszeget az előadás — állítja a rendező. — Kortól függetlenül tragédia, ha valaki elveszíti a társát, de ha ez meglett korban történik, ötven, hatvan év feletti nőkkel, még nagyobb sorscsapás. A három barátnő különböző ideje veszítette el a férjét, összeköti őket a fájdalom és a barátság. Csak a darab közben derül ki, melyikőjük hogyan élt a férjével. A társ nélküliség tragikus helyzet. Mindenki a maga módján éli meg a gyászt, de hetente egyszer közösen járnak ki a temetőbe, és ezt hívják sírpiknek.

A vágy nem öregszik, hallottam fiatal koromban Lukács Margit színművésztől. Gyönyörű nő volt, Parti Nagy Lajos utólagos engedelmével ezt a mondatot beraktam a darabba. A gondolat ebben a darabban is jelen van. Talán Lucille-ben lobog legjobban a vágy, ő a legkihívóbb. Ida a fodrásznő, akinek a temetőn kívül állandó találkozási helyszíne a lakása és a fodrászüzlet, teljesen normálisan kezeli ezt a helyzetet. Doris a másik kettőhöz képest nem tud szabadulni a gyásztól. Az egyetlen férfiszereplő Sam, akivel a temetőben találkoznak a nők és kiderül, hogy korábbról ismerik egymást. Lucille és Ida vetélytársként küzdenek a férfiért és menet közben jön még egy fiatal nő, Mildren, aki belekerül ebbe a hármasba.

Sírpiknik (Fotó: Penovác Károly/Napló)

A darab nagyszerű lehetőséget nyújt a három özvegyet játszó színésznőnek. Szilágyi Tibor rendezőként még nem dolgozott együtt sem Igó Évával, sem Rancsó Dezsővel. Módri Györgyivel, Dér Máriával többször, Varga Szilviával is dolgozott soproni igazgatása alatt.

— A próbákon mindig elmondtam, hogy én ugyanolyan színész vagyok, mint ők. Rendezőként sok előadást létrehoztam már, egy tükröt tartok eléjük. Büszke vagyok arra, hogy a Nemzeti Színházban, ahol rendezni kezdtem, olyan színészek is elfogadtak, mint Agárdy Gábor, Kállai Ferenc. Bizakodva nézek a jövőbe. Remélem, a közönség visszagazolja, hogy érdemes volt elvégezni a munkát.

Szilágyi Tibor sokat dolgozik, több színházban játszik, rendez. A Veszprémi Petőfi Színház különösen kedves számára; évek óta jelen van a társulatban, igazgatóváltásoktól függetlenül. Budapesten a Karinthy Színházban lép fel, Schisgal Második nekifutás című darabjában, amit neki fordítottak 21 éve, az előadást ő rendezte. Sopronban tavaly Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjában szerepelt, idén pedig Márai A gyertyák csonkig égnek című regényének alapján készült Parázs című színpadi játékban, Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színésszel együtt. Éjjel-nappal úton van. Kötődik Veszprém megyéhez, Balatonkenesén van nyaralója, immár huszonegyedik éve. Azt kérte, hogy a következő évadra szóló felkérések még maradjanak titokban.

Valószínűleg jön Veszprémbe játszani, Zalaegerszegre pedig rendezni.

— A bőség zavarával küzdök — állítja.

Forrás: Veol.hu

Képek: Penovác Károly/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva