Juhász-Léhi István/veol.hu | 2023.04.09. 09:00
Strucctojásfa húsvétkor a veszprémi állatkertben – VIDEÓ
Húsvétkor a veszprémi állatkert különleges látványossága a hatalmas strucctojásfa.

Veszprémben nincs állatkerti húsvét strucctojásfa nélkül

A húsvéthoz számos népszokás és hagyomány kötődik, legyen szó tojásdíszítésről vagy locsolkodásról: a Veszprémi Állatkert különleges meglepetéssel várja vendégeit idén is az ünnep kapcsán.

– A látogatók a gulya-dombi bejáraton belépve egy rendhagyó tojásfával találkozhatnak. A fát ugyanis csaknem húsz olyan strucctojással díszítették fel, amelyek különböző színekben és mintákban pompáznak, és amelyeket az állatkert munkatársai készítettek – mondta Koloszár Anita természetvédelmi referens.

Koloszár Anita és Millei Zsuzsanna a strucctojásokkal
Fotó: veol.hu/Juhász-Léhi István

 

A Veszprémi Állatkertben tíz strucc él

A gondozók remélik, hogy idén is sok tojással örvendeztetik meg a vadasparkot, hogy jövőre még több strucctojás díszíthesse az állatkerti fát. A strucc – mely Afrika szavannáin, a nyílt területeken él – a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. Testtömege 100-150 kilogramm között mozog, a hímek nagyobbak, mint a tojók. Sokan felkaphatjuk rá a fejünket, de a struccot – mint háziállatot – eredeti élőhelyén kívül is sok helyen tartják. Röpképtelen, lába hosszú, erős. Jól fut, akár az óránkénti 70 kilométeres sebességet is elérheti.

Fotó: veol.hu/Juhász-Léhi István

 

A strucc tojása a legnagyobb a madarak közül

Egy-egy krémszínű vagy fehér tojásának tömege eléri az 1,5 kilogrammot, ami a tyúktojás tömegének huszonötszöröse. Egy tojó akár húsz tojást is lerakhat egy fészekbe.

A tojás héja olyan vastag, hogy feltöréséhez a fiókának különleges nyakizomra van szüksége.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva