Marton Attila / veol.hu | 2022.09.17. 19:00
Százötven éves a veszprémi vasút (videóval)
A veszprémi vasút történetét bemutató kiállítás nyílt az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Születésnapot ünnepel a veszprémi vasút

A tárlatot a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub hozta létre abból az alkalomból, hogy 150 éve létesült a veszprémi vasút nyomvonala és a jutaspusztai állomás.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) bevezetőjében méltatta az egyesület hagyományápolásban betöltött szerepét, valamint köszönetet mondott a szervezet tagjainak a tárlat létrehozásáért. A veszprémi vasút nemcsak a közösségi közlekedésben bír fontos szereppel, hanem a gazdaságfejlesztésben is meghatározó, utalt a képviselő a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére.

Lukács György, a MÁV Zrt. szombathelyi pályavasúti területi igazgatója megnyitójában elmondta, a Székesfehérvár-Veszprém közötti vasútvonalat 1872 augusztusában adták át, majd októberben a Veszprém és a mai Celldömölk közötti szakasz is elkészült. A vasút jövőjének egyik alapja, hogy vannak olyan szervezetek, például a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub , amelyek az ágazat hagyományát ápolják. Az évforduló alkalmából a MÁV emlékvonatot indít a vonalon, várhatóan október 15-én.

A veszprémi vasút tárlata

Letenyei Tamás klubvezető a tárlatot bemutatva elmondta, több évtizedes gyűjtőmunkából ad válogatást a kiállítás.
A tárlaton megemlékeznek arról is, hogy Veszprémben egykor három állomás is működött, valamint az egykori vasúti hűtőházról és úttörővasútról is, továbbá arról a második világháború utáni tervről, amely a mai Jutasi lakótelepen hozott volna létre állomást, míg a vonal az Aranyosvölgyre tervezett hídon vezetett volna át.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

A tablókon végigkövethető a veszprémi vasútvonal létesítésének előzményeitől és építésétől a napjainkig tartó története. A térképekkel, korabeli újságcikkekkel és fotókkal is gazdagon illusztrált kiállításon számos érdekes tárgy látható, például vasúti rangjelzések, makettek, forgalmi tiszti egyenruha és pályaőr-egyenruha az 1960-as évekből, valamint egy temetői fáklya, amely a Veszprémi Vasutas Segély Egylet tulajdonában volt. A tárlat mesél a Veszprémben működött vasutas sport- és kulturális egyesületek történetéről is.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A kiállítás október 9-ig látható.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: veol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva