likeBalaton.hu | 2023.11.22. 10:00
Szentek és püspökök inspirálták a veszprémi érsekség borait
Már 750 évvel ezelőtt is a saját palackozású bort itták a veszprémi érsekségben.

A Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tétele a 2022-es Rajnai Rizling. Nem véletlenül választották ezt a nevet a felső kategóriás borcsaládnak.

A Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) ugyanis mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

A pincészetet 2020 nyara óta vezeti Benesch Antal főborászként. A borászat májusban új borcsaládokkal és arculattal jelent meg a piacon. A Vesprim Infula és a Mandorla család borai az elmúlt időszakban nagy sikert arattak.

Október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

A szőlőtermesztés több száz éves hagyomány Veszprémben

A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike: Szent István király alapította, ezért Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya és kultúrája a régmúltra nyúlik vissza. A ma már érsekségi rangban lévő egyházmegye történetében a szőlőtermesztés és a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza.

Az érsekség mindszentkállai birtokának története a XIII. századig nyúlik vissza.

Ez a terület 1277-ben egy birtokcsere után az akkori püspökséghez került, ma is a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik.

A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része a Püspökdomb. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, egészen Szigligetig láthatunk el.

Gyönyörű a kilátás a mindszentkállai szőlőbirtokról is
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Az Érseki Pincészet területe a XX. században a felsőörsi birtokkal bővült, így ma már két helyszínen termesztenek szőlőt.

Fő fajtáik a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, illetve a syrah, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a kékfrankos, de újabb fajták telepítését is tervezik. A pincészet életében a 2023 május jelentős mérföldkő volt. Három új borcsaláddal és új arculattal léptek piacra, kiemelt értékesítési partnerként pedig együttműködést kötöttek a Magyarországon tizenkét szaküzlettel bíró Bortársasággal. Az új borcsaládok mind megjelenésükben, mind nevükben szorosan kötődnek a Főegyházmegyéhez.

A Vesprim Infula bor elnevezésben az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttó alakokhoz az inspirációt pedig a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota dísztermének mennyezeti festése adta.

A középső kategóriás borcsalád nevében a mandorla szó a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ez látható többek között a várnegyedben található Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon is, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A három új borcsaládból kettőt – a Vesprim Infulát és a Mandorlát– már ismerhetik a borkedvelők, decembertől pedig a prémium kategória első tétele, a Rajnai Rizling is elérhető. Ennek a borcsaládnak a neve 1277, ami

büszkeséget és tiszteletet fejez ki a különleges történeti múlt és hagyomány iránt.

A pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, a már említett Rajnai Rizling mellett később a Sauvignon Blanc-t és a Vörös Cuvée-t is megkóstolhatjuk.

Megfelelő volt a cukorfok és a savtartalom is a pincészetben
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Veszprémi Érseki Pincészet

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva