likeBalaton.hu | 2023.12.10. 12:00
Több mint 60.000 ember volt a kulturális programokon Veszprém 2023-ban
2024 év elejétől ismét rendezvényekkel várják a látogatókat a megyeszékhelyen.

Veszprém kortárs képzőművészeti és művelődési intézményében az Európa Kulturális Fővárosa évadban

több mint 60 000 ember fordult meg kiállításokon, rendezvényeken és edukációs foglalkozásokon.

62 kiállítás volt látható Veszprémben ebben az évadban

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program megvalósítása keretében a Művészetek Háza Veszprém munkatársai 62 kiállítást szerveztek az évadban, melyből 52 az intézmény által üzemeltetett helyszíneken valósult meg. A színes programkínálatnak köszönhetően egész évben teljes kihasználtsággal működött mind a kilenc várbeli helyszín. Ennek és a VEB2023 EKF program regionális és nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a város és az ország határain túl is megvalósulhattak művészeti projektek.

A régióban Alsóörs, Balatonfüred, Márkó, Tihany és Várpalota fogadta a Művészetek Házát

de kiállításaik és kiadványaik eljutottak Ankarába, Bécsbe, Düsseldorfba, New Yorkba, Párizsba, Tokióba és Velencébe is. Soha nem látott szintre jutott el az intézmény nemzetközi kapcsolatainak a száma. A Művészetek Háza Veszprém 27 országgal megvalósított nemzetközi együttműködéssel zárja a 2023-as évet.

Az EKF programnak köszönhetően 2024-ben is juthat nemzetközi figyelem az intézménynek és ezáltal Veszprémnek is.

Egész évben teljes kihasználtsággal működött mind a kilenc várbéli helyszín.
Fotó: EKF

Több új helyszínnel is gyarapodott a Művészetek Háza 2023-ban

A Művészetek Háza nemcsak a látogatószám tekintetében lépett szintet, a kiállítási program is színesebb és összetettebb lett. Kerámia, ékszerek, üveg és digitális alkotások is megjelentek a programban. A VEB2023 EKF művészeti rezidenciaprogramjának, a Balaton Eye-nak köszönhetően neves külföldi művészek is érkeztek alkotni és kiállítani a régióba: Dafna Talmor a Sea of Stones, Noemie Goudal az Inhale/Exhale tárlattal, Peter de Thouars, Bernát András vendégeként A tér tükrei kiállítással, míg Erik Kessels és Thomas Mailaender az Europe Archive kollektív emlékezet projekttel látogatta meg a régiót.

Az S-stúdió közösségi alkotótérként funkcionáló terei múzeumpedagógiai és művészeti oktatás színtere, a f|x|r lab és galéria a digitális művészet iránt érdeklődők helyszíne lett, és az intézmény kezelésébe került az Auer-ház is.

Több mint 60 000 ember fordult meg kiállításokon, rendezvényeken és edukációs foglalkozásokon.
Fotó: EKF

A Művészetek Háza – az Európa Kulturális Fővárosa program szellemiségét folytatva – 2024-ban is

fontosnak tartja a kétoldalú nemzetközi művészeti együttműködéseket

amelyek új lehetőségeket nyithatnak meg a környezetünkben élő alkotók számára is. Az VEB2023 EKF képzőművészeti AIR program folytatásaként Veszprémbe várják a testvérvárosok, az EKF városok és más települések nemzetközi alkotóit.

A Művészetek Háza nemcsak a látogatószám tekintetében lépett szintet, a kiállítási program is színesebb és összetettebb lett.
Fotó: EKF

2024 év elejétől ismét rendezvényekkel várják a látogatókat Veszprémben

Jövőre a Kultúra hete rendezvénysorozattal indítják az évet, majd a Tavaszi Tárlat kiállításai mutatják be a város és a régió képző- és iparművészetét. A nagysikerű Balaton+Retro tárlat ismét külföldre látogat, többek között Stuttgartban láthatja a közönség az ideális nyaralás propagandáját. Folytatódnak a Vizuális Műhely foglalkozásai és a lelki egészségmegőrző előadások és foglalkozások is. Az intézmény az irodalom területén is aktív marad, hiszen az olvasók továbbra is találkozhatnak a Vár Ucca Műhely könyvekkel és a folyóirat lapszámaival is.

 

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: EKF

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva