Mihály Szilvia | 2021.05.05. 08:00
Hegyi séták és vizes kalandok Vonyarcvashegyen - kétnapos ajánló
Vonyarcvashegyről a legtöbb embernek a hatalmas strand jut eszébe, de mi minden vár még rád, ha ellátogatsz erre a meseszép településre?

A Balaton egyik legsportosabb strandja működik a zalai településen, de még csak egy-két bátor fürdőzőt látni a Balatonban. Vonyarcvashegyen a tavaszi napokon is akad látnivaló, az igazán sportos kirándulók gyalog vagy kerékpárral járhatják be az általunk ajánlott útvonalakat, aki kényelmesebb túrázó, az autóval is megközelítheti a helyszíneket.
A település dimbes-dombos, kanyargós utcáiban még nincs nagy autós forgalom, nyugodtan elindulhattok kisebb gyerkőcökkel és kutyusokkal is.

Hegyre fel

Vonyarcvashegyi túránk a vasútállomástól indul, vonattal hozhatod a kerékpárodat is, érkezhetsz a Balatoni Bringakörútról is, az állomás közelében parkolni is tudtok.
A legelső látnivaló a vasútállomás melletti fa szoborcsoport, ami a Balatoni Halászok emlékműve.

Balatoni Halászok Emlékműve
Fotó: Mihály Szilvia

 

Érdemes fotót készíteni a bödönhajó mellett. Innét a halászok kápolnájához induljatok.
A Szent Mihály-domb húsz perces sétával érhető el, de kocsival és bicajjal is tudtok menni, a domb alján van egy parkoló. Ez eddig egy laza séta volt, most készüljetek fel egy meredekebb szakaszra, nyári papucsban és magas sarkúban mi nem indulnánk fel a dombra. A szívdobogtató séta után elétek tárul a fehér kápolna és a varázslatos balatoni panoráma, valamint egy kálvária.

Panoráma a vonyarcvashegyi kálváriadombról
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A kápolnát a legenda szerint 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. Ma kedvelt keresztelő és esküvői helyszín, de szerintünk egy romantikus randevúra és egy családi túrára is ideális.

Vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Tudtok padokon pihenni, akár piknikelni is. Lefelé kis ösvények kanyarognak egy régi temető sírjai között, geoládát is kereshettek.

Innét a 71-es út túloldalán található Fénykereszthez vezet az ajánlott túránk, de útközben álljatok meg a Manduláskertnél, fél óra séta után érdemes ezt a pihenőt beiktatni. Korábban a Festetics-családnak a településen volt manduláskertje, a tiszteletükre ültettek el ezt a 220 mandulafa csemetét.

A következő megálló az innét egy kilométerre fekvő, 7,38 méter magas és a karjainál 2,5 méter széles Fénykereszt, amihez keresztút vezet. A sétaút a hegyen lévő gyönyörű erdőt szeli át, kisgyerekekkel is könnyen megközelíthető.

Kacskaringós hegyi utakon jön a következő két kilométeres séta, a cél a Festetics Helikon Taverna. A korábban a Festetics-uradalomhoz tartozó présház épületében borászati múzeum működik, a mellette levő Bock Bisztó teraszán egy kiadós vacsorával zárhatjátok a napot. A kilátás csodaszép, szerintünk megérte ma elfáradni.

Fotó: Mihály Szilvia

Vizes kalandok

Imádod a vizet, de nincs még strandidő, és nem tudsz csobbanni? Mit tegyél? Fedezd fel egy másik perspektívából a Balatont! Legyen nálatok pléd, törölköző, bátrabbaknál fürdőruha, naptej, labda, és biztos, ami biztos egy váltás száraz ruha is.
A vonyarci strand még nincs nyitva, de sétányként üzemel, és a vendéglátóhelyeken már enni-inni is lehet, így innét indulunk a vizes kalandokra. Ha csak nézni szereted, ahogy mások a 15 fokos vízen eveznek, vagy vízibicikliznek, akkor a strandi játszótérről figyelheted őket.

Még krokodil is van a vonyarci strandon
Fotó: Mihály Szilvia

Ha szeretnéd kipróbálni a vízi eszközöket, akkor a Sharky kölcsönzőben tudsz kölcsönözni és részt venni vezetett SUP és kajaktúrán is.

Festeni sem lehetne szebbet
Fotó: Mihály Szilvia

Ha a vízből inkább a halakat szereted és nem akarsz elfáradni, a strandtól Gyenesdiás felé kiváló pecahelyek várnak. Ha van horgászengedélyed, és szerencsés vagy, még a vacsorának valót is kifoghatod a kerékpárút melletti öbölből.

Ha mindez túl lassúnak tűnik erre a napra, akkor egy kicsit sétálj vagy tekerj tovább, és a vonyarci kikötőben kölcsönözz egy elektromos csónakot! Itt található a térség egyetlen olyan vendéglátóhelye, ahol akár közvetlenül a hajódba is kérheted a frissítődet, de a stégen lábat lógatva kávézni vagy borozni is különleges élmény.

Fotó: Mihály Szilvia

Kattints, és olvasd el, mi vár rád Gyenesdiáson!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva