Mihály Szilvia | 2018.10.22. 15:00
Településbemutató - Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegy a Keszthelyi-öböl egyik kedvelt nyaralóhelye, strandja a fiatalok és sportkedvelő vendégek körében nagyon népszerű, itt található a legendás Szent Mihály kápolna is.

Autóval, busszal, vonattal, kerékpárral és hajóval is könnyen megközelíthetjük a kis települést, mely Keszthely közelében, Gyenesdiás és Balatongyörök között található.

Látnivalók

A fiatalok körében rendkívül népszerű vonyarcvashegyi Lidó Strand szörfiskolával, vízisípályával, SUP kölcsönzővel és vízi színpaddal várja a strandolókat. A Balaton egyik legsportosabb strandja 7 hektáros zöld felülettel, homokos partszakasszal az egyik legnépszerűbb balatoni strand.

Vonyarcvashegy, strand

Fotó: zaol.hu

A Balatoni Bringakörút a falu határában levő Szent Mihály domb mellett halad el.

A dimbes-dombos településen számtalan apartman, kisebb hotel, éttermek, cukrászdák és Rétesház várja a vendégeket. Érdemes kiülni a Jégsarok fagyizó teraszára egy fagylaltkehelyre, vagy strandon megkóstolni a The Spot lángosburgerét. A kultikus Magyar Tenger diszkó már 30 éve várja a bulizni vágyókat, a Players étterem és bár néhány éve az igényes szórakozás helyszíne.

A Balatoni halászok parkja a vasútállomás mellett kedvelt fotózási helyszín.

A 71-es főút túloldalán, a doboldalon található Zenit Hotelből és Bock bisztróból csodálatos panoráma tárul elénk, érdemes meglátogatnunk az itt található Festetics-pincét is. A 200 éves pince ma egy 21. századi virtuális kiállítótér.

Festetics pince, Vonyarcvashegy

Fotó: Mihály Szilvia

Ha kirándulni szeretnénk, a közeli Keszthelyi-hegység turistaútvonalait bejárva gyönyörködhetünk a balatoni kilátásban, a Kitaibel-kilátó és a Fénykereszt is csodás panorámát nyújt.

Kitaibel

Fotó: zaol.hu

Vonyarcvashegyen egész évben színes fesztiválprogramok várják a vendégeket: sör, bor, halászünnep, disznóvágás és zenés műsorok szerepelnek a kínálatban.

Történelem

Legendák egész sora fűződik ehhez a területhez, nem véletlenül.
A hagyomány szerint 1739 telén 40 halász menekült meg a jeges Balatonról, amikor egy rianás után jégtáblájukat a szél a part felé fordította, a jeges vízbe belevesztek volna – hálából ők emelték a kápolnát. A csodás történetnek azonban van egy furcsasága, ugyanis a kápolnát már 1622-ben felszentelték. Így a megmenekült halászok valószínűleg csak felújították azt.
A Szent Mihály domb korábban a Balaton szigete volt, már a római korban laktak itt telepesek.

Az 1770-es években remete szerzetesek költöztek a dombra, akik a domboldalba vájt barlangokban lakhattak és alamizsnákból éltek. Ezeket a barlangokat ma már nem találják, de sok titkos járatról, kazamatákról regélnek a régiek. A domb a vashegyiek temetkezési helye volt, a régi síremlékek ma is láthatóak.

Vonyarcvashegy, Szent Mihály kápolna

A Szent Mihály domb és kápolna

Napjainkban a kápolna kedvelt esküvői és keresztelői helyszín, hiszen pazar kilátással és meghitt nyugalommal indítja útjára a fogadalmat tevőket.
A Balaton felől fújó szél, az évszázados fenyőfák suhogása kárpótolja a 136 méter magasságot megmászó kifáradt kirándulókat, vagy a magas sarkú cipellőben topogó ünneplőket.

Nézze meg a településen készült képeinket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva