Mészáros Annarózsa | 2024.06.17. 08:00
A Kis-Balaton nagy borai agyag amfórában nemesednek
Mostanában gyakran fordul a borászvilág szeme a Kis-Balatonra, amely szebbnél szebb tételekkel örvendezteti meg a szakmát és a borkedvelő közönséget egyaránt.

Az újonnan megalakult Kis-balatoni borvidéki övezet, melybe Zalaszabar, Nagyrada és Garabonc falvak tartoznak – egyedi mikroklímával, tájkultúrával és természeti adottságokkal rendelkezik a Kis-Balaton közelsége miatt. A Cézár Pincészet, mint a borvidék legnagyobb borászata feladatának tekinti, hogy minél magasabbra pozícionálja a borrégiót. Ehhez meg is van minden alapjuk és tehetségük, hiszen a Dóka Éva Pincészettel és a Kányavári Borbirtokkal együtt sorban hozzák az aranyérmeket fehér- és vörösborokban egyaránt. A borvidéki elnök, Tarsoly Róbert, és kollégái közreműködésével céljuk, hogy a nagyközönség felé minél inkább nyitni tudjanak a Hegyke régiós branddel.

Jászberényi Dániel, a Cézár Pinészet ügyvezető igazgatója, borász és kertészmérnök avat be bennünket a pincében pihenő különlegességekbe.

 

Cézár történet

Császár Istvánnak, 1956-ban, tizenhat évesen menekülnie kellett Magyarországról és Svédországba került. Itt kezdődő karrierje során óceánjáró hajókon dolgozott, saját szállodát és éttermet nyitott, valamint a Nobel-díj átadó vacsorák főszakácsa volt és a svéd királyi családnak is főzött. A rendszerváltás után hazatért, társaival együttműködve megvásárolta a pécsi pezsgő üzemet, a Litke Pezsgőházat, majd újratelepítették és fejlesztették a radai birtokot.

 

 

– Jelenleg 60 hektár saját birtokunk van, emellett 25 hektárt bérbe művelünk szomszédos családok birtokain, így összesen 85 hektárt kezelünk. Ebből a területből 95% kékszőlő, amely vörösbor alapanyagául szolgál. A következő 5-8 évben tervezzük a 60 hektár 15-20%-át fehér szőlőre áttelepíteni és további 20 hektárnyi fehér szőlőfajtákat vásárolunk, úgy mint Irsai Olivér, sauvignon blanc és olaszrizling.

 

– Ez a borvidék inkább a fehér szőlőfajtáiról híres, de itt azért megemlíteném, hogy a vörösborokkal is van mit keresnünk piacon, hiszen a VinAgorán – ami Magyarország legnagyobb és egyetlen nemzetközi borversenye – a ‘21-es Premium Franc-unkkal aranyérmet nyertünk és erre nagyon büszkék vagyunk.

 

Agyagban nemesedik a nedü

– Készítettünk egy különlegességet, a Malbec Amforát, amely agyagedényben érlelődött. Az erjesztés héjjal együtt zajlik műanyag kádakban vagy saválló edényekben, majd préselés után nem hordóban, hanem agyagedényben, amfórában érlelődik 1-2 éven keresztül. Ez a módszer visszanyúlik a Krisztus korabeli bor készítéshez, ahogy Grúziában, a borkészítés őshazájában is csinálták: földbe ásott amfórákban, amelyek akár több száz literes edények is lehetnek, ezekben érleltek bort.

A tavalyi év júniusában sok eső esett, emiatt rengeteg volt a gombás fertőzés a szőlőkben. Zalában sok helyen nem tudtak szüretelni, de jeget nem kaptak ezek a területek a jégelhárító rendszerek miatt. A legkritikusabb időszak most van, ez a virágzás, amikor a szőlő a legfogékonyabb a betegségekre. Az elkövetkező két-három hét dönti el, milyen lesz a szüret. Jelenleg nagy a zöldmunka igény, hiszen 10-15 centimétert nőnek a hajtások és evvel együtt a fű is és a sorköz takarók, így ezeknek a tisztítása, nyírása folyamatos. – Mi is rengeteg mindent gépesítünk, hiszen a kézimunkaerő biztosítása nehezebb. Viszont a prémium területeken kézi szüretelést, válogatást alkalmazunk, míg máshol gépeket használunk, például szőlőkombájnt. A metszés és hajtásválogatás még mindig emberi munkát igényel.

– Augusztus huszadika környékén kezdünk szüretelni, ezen belül, a vörösbornak való október végén kerül sorra, általában ekkor végzünk a szürettel az adott évben. Tervezünk egy prémium olaszrizlinget is, valamint vannak limitált szériás boraink, mint az említett Malbec Amfora és egy prémium battonage chardonnay, amit finomseprőn tartottunk és kevertünk fel hónapokig heti rendszerességgel. Idén kijöttünk gyöngyözőborokkal is, mint a félszáraz chardonnay és rozé. Nyárra ezekkel jelentkezünk, mert a bubis borok újra népszerűek.

A jövőben nem tervezünk bővülni, a 80 hektár elég. Inkább a fajtaszerkezetet változtatnánk meg, több fehér szőlőt telepítünk a vörösbort adó kékszőlők helyére. A pezsgőre is nagyobb hangsúlyt helyezünk, tankpezsgőt és palackos erjesztésűt is szeretnénk. A termőhely adottságai jók, és a saját értékesítés, catering, rendezvények is jól működnek. Nyáron hosszabbított nyitva tartással dolgozunk, minden hónapban nagyobb eseményt szervezünk. Májusban egy nyitó buli volt dödöllével, rétessel, DJ-vel és énekessel. Júniusban smokeres barbecue partit tartunk DJ-vel és szaxofonnal.

 

Díjeső

 

A VinAgora-n a benevezett borok csupán 30%-ának adnak érmeket, arany és ezüst érmeket, úgyhogy nagy szó, hogy aranyérmet hoztunk el. A limitált szériás boraink, mint a chardonnay és a Malbec Amfóra fő büszkeségeink, amelyek szépen szerepeltek. A szlovák Munduson pedig – ami Közép-Európa egyik nagy borversenye – a Messiás borunk aranyérmet nyert, amire szintén büszkék vagyunk. Tudni kell a Messiásról, hogy ez egy olyan szőlőfajta, amelyet Bakonyi Karcsi bácsi, a Cserszegi fűszeres atyja nemesített. A merlot és a Dunáj keresztezéséből származik, nagyon mély színanyagokkal és jó cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, szeptember elején 21-es mustfokkal, 14%-os alkohol potenciállal szüreteljük.

 

A szőlőnemesítők nagy feladata ellenálló fajtákat kifejleszteni, amelyek nem fagyérzékenyek és tűrik a betegségeket, mint a fitoplazma, peronoszpóra és szürke rothadás. A Messiás nem kényes és nagyon komoly, hosszan érlehető vörösbort lehet belőle készíteni, így ebben is tervezem a bővülést.

 

Nézd meg a Cezar Pincészetben készült képeinket!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

 

Borítókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva