Benedek Bálint | 2023.09.10. 10:00
Mostantól gyógyvíz fűti a zalakarosi fürdőt
Zalakaros Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energiahálózatot épített ki a Zalakarosi Fürdő. A rendszer ünnepélyes avatását pénteken tartották.

Az energiaárak növekedése határozott döntésre sarkallta a fürdő vezetését. Februárban kezdődött a kivitelezés, a D6-os kút vizét használták fel a gázenergia kiváltására. Mint ismert, két kilométer mélyről tör fel a 96 Celsius-fokos víz, mely eddig 400 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel együtt jutott fel a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátolják a vízkő kicsapódását. S ezzel azt is elérik, hogy a földfelszín fölé 85-90 Celsius-fokosan érkezzen fel. Egy hőcserélőn keresztül lágy víz kering majd a kiépített rendszerben, mely kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épület fűtését. Ez körülbelül éves szinten 200-250 ezer köbméter gázt vált ki.

zalakarosi fürdő

Egész évben vár a zalakarosi fürdő
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az ünnepségen Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója megnyitó beszédében emlékeztetett: 1962-ben a fekete arany helyett egy fehér kinccsel gazdagodott a település.

– A begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedésben rejlik. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, vele született újjá és vált hatékonyságában is kiemelkedővé a Zalakarosi Fürdő. A kornak megfelelő fenntarthatóbb, környezettudatosabb rendszer segíti eztán a fürdő működését.

Novák Ferenc polgármester köszöntő beszédében a gyógyvíz felszínre kerülésének múltbéli pillanatait villantotta fel.

– Az itt feltörő víz milliókat gyógyított meg. És most energiát nyerünk belőle, gázenergiát váltunk ki vele. Nyilván ez csak az első, de az egyik legnagyobb lépés ezen az úton, hiszen a következő tervünk egy geotermikus erőmű létrehozása. Előnye például a környezetbarát működés, az állandó rendelkezésre állás, s az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentése is ide sorolható.

 

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, viszont a beszédéből idéztek. Azt írta: nem túlzás azt állítani, hogy a térség büszkesége lehet az új beruházás. Példaértékű és jövőbe mutató, amely az adottságok kihasználásával oldja meg és győzi le a felmerülő problémákat. A fürdő vezetése bátrat lépett: saját beruházásban hozta létre a geotermikus fűtőrendszerét.

 

Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója és a pohárköszöntőt tartó, dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke is méltatta a fejlesztést, s annak időszerűségét. Dr. Pál Attila szerint Zalakaroson gondolkodnak, nem várnak külső segítségre és érezték azt, hogy lépni kell. Ez a beruházás jól mutatja, hogy van jövője a fürdővárosnak.

Nézd meg a Zalakarosi Fürdőről készült képeinket!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva