Benedek Bálint/zaol.hu | 2024.01.14. 10:00
Tájépítészeti díjat nyert Zalakaros
A Virágos Magyarország versenyen Zalakaros 2023-ban Tájépítészeti díjjal gazdagodott. Az eredménnyel a fürdőváros – Debrecen mellett – képviselheti az országot az Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási viadalán.

A Virágos Magyarország verseny olyan sikertörténet, amit immár három évtizede írnak Zalakarossal közösen. A felhívásra 492 pályázat érkezett, ezeket 180 tagú önkéntes kertész-, tájépítész és településtervező mérnökből, valamint turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelte. Ezek a pályázatok amellett, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy egy-egy turisztikai térség a szó legszorosabb értelmében is felvirágozzon, sokat adtak a településen élőknek: a színes főterek, az árnyas ligetek, az élhető zöldfelületek azt üzenik a városok és falvak lakóinak, hogy érdemes közösen dolgozni a fenntarthatóbb, zöldebb és virágosabb Magyarországért.

Novák Ferenc a hivatal tárgyalótermében a legújabb, tájépítészeti különdíjjal. Háttérben a korábbi Virágos Magyarország versenyen elért elismerések
Fotó: Szakony Attila

– Valóban a kezdetektől szerepelünk a versenyeken, számos kitűnő eredményt értünk el – mondta Novák Ferenc polgármester. – A megmérettetés nemcsak a virágosításról szól, hanem a zöldfelületekről, a közösségi összefogásról és a tájépítészetről. Sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség illetékes bizottsága úgy döntött, hogy Debrecen mellett Zalakaros is képviselje az országot az európai viadalon. A hatfős zsűri várhatóan június végén és július elején érkezhet majd a városba, hogy értékelje a közterületeinket, a zöldfelületeket és az utcáinkat. A tájépítészeti különdíj azt mutatja, hogy már nem feltétlenül a virágosítás a lényeg, inkább a komplex gondolkodás. Ebbe beletartozik a Zalakarosi Fürdő területe, illetve az is, hogy a településünk központjában zöld felületeink vannak. Ezek nagysága az életminőség egyik meghatározó eleme.

Novák Ferenc szerint a település jelmondata, vagyis Meríts erőt a természet csodáiból!, szintén ehhez illeszkedik. Abban, hogy ilyen jól szerepelnek évről évre, nagy szerepe van a közterületeket gondozó Karos Park Kft. dolgozóinak, valamint a közösségnek. Ráadásul évek óta nemcsak a legvirágosabb települése az országnak, hanem a legtisztább is. Ezért is óriási erőfeszítéseket tesznek.

– Több kiemelt területe van a városnak, amire felfigyelhetett a zsűri, az egyik a tó és környéke – folytatta. – Létrehoztunk egy tavat attrakciókkal és mellette odafigyeltünk a harmonizációra, a biológiai sokszínűségre, a diverzitásra. Állatok és növények sokasága van, tavaly virágos rétet, madárodúkat telepítettünk. Vagyis harmónia a környezettel, hiszen kerékpárút vezet mellette, egy új pályázat beadásával pedig szeretnénk bővíteni a tanösvényt a Kis-Balaton madárvilágának bemutatásával. Ezen kívül méltán büszkék lehetünk a Karos Korzóra, amit szellősen alakítottunk ki, a nagy zöldfelületek meghagyásával. A látogatók tetszését elnyerte a speciális csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása, dombokkal és növényekkel, melyre a jövőben is kiemelt figyelmet fordítunk.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva