Krausz Andrea | 2022.06.29. 12:00
Zam! Új gasztro-kulturális találkozási pont jött létre a Balaton partján
Van egy különleges formájú épület Zamárdiban, amely a nyitás után azonnal berobbant a köztudatba: az ufó- vagy lapított labda alakú Zam! máris a pezsgő kulturális élet színterévé vált.

A zamárdi szabadstrandtól 50 méterre fekvő épület teraszáról eleve olyan panoráma nyílik a Balatonra, hogy legszívesebben naplementétől napfelkeltéig ott ücsörögnénk.

Élettel telt meg a Zam! terasza
Fotó: Krausz Andrea

Lila csikóhalas cappuccinot máshol nem kóstolhatsz

A koktélbárban nem csak a hagyományos kreációk közül választhatunk. Itt vannak mindjárt Szathmáry Dóra kétszeres Európa-díjas barista specialty kávéi, amiket vagy fél órán át fényképeztünk.

A piros- és kékmintás virágok mellett lila csikóhalat is kaptunk a cappuccinora,

úgyhogy a strand- és levendulaszüret kellős közepén rögtön megfelelő hangulatba kerültünk. A Magyarországon máshol nem látható színezési technika pedig maradjon Szathmáry Dóra titka!

Ilyent csak egy Európa-bajnok barista tud kitalálni
Fotó: Krausz Andrea

 

Az épület alsó szintjén a Budapesten már több ízben bizonyított, megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztató Bake My Day pékjei gondoskodnak a reggeliről, a felső tetőteraszon pedig a grill húsoké, hamburgereké, koktéloké a főszerep. Olyan különleges ételek szerepelnek az étlapon, mint a grillezett sós ananász rákkal, a grillezett sárgadinnye sonkával, vagy éppen a ZAMburger.

Kerékpáros barátok

Szóval ül az ember lánya a kényelmes garnitúrán, kortyolja a kávét, beszélget a barátaival, oda-oda pislant a Tihanyi-félszigetre, és nagyon koncentrál, hogy ne rendeljen még egy hamburgert. Mert holnap nem jön rá az új bicajos gatyája.

A Zam! egyébként kerékpárosbarát megállóhely, a Bringakör mentén fekszik, és egy jópofa, családoknak szóló biciklis túra kiindulópontja is.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnek és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnak köszönhetően csak meg kell keresnünk a Digitális Vándor elnevezésű applikációt (Kalandok a Balaton déli partján), melyben a látnivalókról és az útvonalról is minden információt megtudhatunk.

Otthonra találnak a bicajosok is
Fotó: Krausz Andrea

Ki talál ki ilyen épületet?

Ahogy a likeBalaton.hu korábban már megírta, a Zam közösségi épületét TOP-os pályázat keretében 431 millió forintos állami támogatással Zamárdi városa építtette. Terveit a Studio A4 készítette, Kendik Géza vezető tervező ezzel a barcelonai 2A nevű építészeti magazin 2018-as tervezői versenyében döntőbe jutott, később pedig bekerült az ArchDaily Év Épülete díj nevezettjei közé.

A 2022 januárjában átadott többfunkciós kulturális létesítmény üzemeltetésére pályázati úton keresett partnert az önkormányzat.

Lévai Balázs televíziós és kulturális producer-rendező személyében pedig meg is találta.

Előadói estek, filmvetítések, kisebb előadások színtere az épület alsó részében található gömb alakú terem
Fotó: Krausz Andrea

Egy csomó neves előadó

– Mi abban bízunk, hogy a Zam! egy lélegző kulturális térré válik, ahol emberek találkozhatnak, és több napon át válogathatnak a kulturális események között – mondta a likeBalaton.hu-nak Lévai Balázs, aki az elmúlt 10 évben olyan filmek létrejöttében vett részt producerként, mint a #sohavégetnemérős, vagy a Nagykarácsony.

– Világ életemben a kulturális szcénában dolgoztam, ez most egy olyan mélyvíz, amibe még nem ugrottam bele. De szeretem kihívások elé állítani magam

– mesélte Lévai Balázs, aki azt is elárulta, hogy gyermekkorában szinte minden évben Szántódon, a Kismotor- és Gépgyár vállalati üdülőjében nyaralt, és barátai révén jól ismeri Zamárdit is.
A Zam! egész nyáron változatos kulturális programokat kínál, az elkövetkező két hónapban vendég lesz itt többek között Csuja Imre, Czutor Zoltán, Vecsei H. Mikós, Bérczesi Róbert, Pál Feri atya, Grecsó Krisztián, a Lóci játszik együttes és Mucsi Zoltán is.

A nyár folyamán rendszeresen tartanak filmvetítéseket és teraszkoncerteket is.

Teraszkoncertekkel színesítik a nyári estéket
Fotó: Pirovich Gergely/Zam! – hivatalos

Hiánypótló helyszín

– Úgy érzem, hogy élettel telt meg ez a létesítmény, megtaláltuk a funkcióját, mindig is ez volt a cél, hogy színesítsük Zamárdi kulturális kínálatát – mondta a likeBalaton.hu-nak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – A programokat látva úgy gondolom, hogy nem csak a zamárdiak, hanem a környékbeliek is ellátogatnak a Zam!-be. Ez egy hiánypótló hely.

Igyekszünk négy évszakossá tenni a Balatont, és ebben a törekvésben az ehhez hasonló létesítmények felértékelődnek.

Szeretnénk, ha ezáltal is pozitív visszajelzéseket kapna a város – emelte ki a polgármester.

 

Nyitókép: Krausz AndreaMegosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva