Tarol a balatoni Beach Food műfaj, minden évben egészen különleges strandételeket kreálnak a balatoni vendéglátósok. Gondoljunk csak a 2022-es Bundi Nagyon Magyaros Kürtőskalácsára, vagy Tiki Beach Malacfül salátájára. Jól tudjuk már, hogy a balatoni büfékultúra rég túljutott a balatoni lángos-palacsinta kombón. Éppen ezért
a Balatoni KÖR most kilencedszer hirdeti meg az év strandétele versenyt, hogy megmutassák, milyen sokszínű a gasztronómiai élet a tó körül.
Jó árú, bisztró, vega
A likeBalaton.hu-hoz eljutatott felhívásukban a szervezők úgy fogalmaznak, az idei megméretés fő újdonsága, hogy a versenyben akár különdíjjal kiemelten értékelik a „jóárasított” ételeket, vagyis
ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból elérhető áron kínálnak strandételt.
Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.
Szintén újdonságként idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiosztanak, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
Július 15-ig lehet nevezni
Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a sós kürtőskalács, Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.
És hogy mit néznek a bírák? Fontos kritérium, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön. Egyszerű legyen, de kreatív és nyárias. Gyorsan el lehessen készíteni a büfékben, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is. Természetesen elvitere alkalmas legyen és szerepeljen a vendéglátóhely kínálatában.
A szervezők azt közölték, azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert
a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Tudnivalók a versenyről
A Balatoni KÖR szakértői augusztusban 3-án osztják majd ki a díjakat, miután a július 25-ig előválogatással kiválasztják a döntős strandételeket. Nem csak bisztrók vagy büfék jelentkezhetnek, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva a nevezett hely elérhetőségét (cím, e-mailcím, kontaktszemély és telefonszáma), a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt.
Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál. A versenyen bármelyik partmenti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek fel a bírálatra.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.
Díjakat az alábbi kategóriákban osztanak:
1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
3. az Év felfedezettje
4. az Év jóárasított strandétele
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
Nyitókép: Facebook/Balatoni KÖR – hivatalos