Szaniszló Hajnalka | 2022.09.15. 10:00
Vissza kell találni a Balaton értékeihez – vallja a Balatoni Kör tagja
Visszatalálni a Balaton értékeihez és vigyázni a tóra közös feladatunk.

Visszatalálni a Balaton értékeihez és vigyázni rá

Nem a negatívumokat keresni. Természeti környezete, gasztronómiája, kultúrája mind a miénk. Érdemes lenne újra felfedezni és megőrizni ezt a hatalmas kincset. Így lehetne összefoglalni a Balaton Kör tagjának legfontosabb gondolatait és misszióját.

– Egy angol turista előzetesen rengeteg negatív – magyaroktól származó – bejegyzést olvasott a Balatonról. Amikor azonban megtapasztalta a tó varázsát, nem értette a rosszalló hozzászólásokat, mert kizárólag pozitív tapasztalatai voltak – kezdte gondolatait a Lavender Terasz tulajdonosa, Schwendtner Péter.

A Balaton mindannyiunké, mégis tömve az autópálya Horvátország felé

– Tömve az autópálya Horvátország felé és szidjuk a Balatont, hogy drága. Azt a Balatont, amely mindannyiunké. Tenger sokfelé van a világban. De

édesvízi tó, amely olyan kiváló adottságokkal rendelkezik, mint a Balaton, nagyon kevés van a Földön. Szeretni kellene, vigyázni rá és tisztelettel beszélni róla

– vallja a tulajdonos.

– Nem értem, hogy miért általános jelenség hogy azt, ami a miénk – jelen esetben a Balaton – folyamatosan szidjuk. Kritizálják a gasztronómiáját és a környezeti értékeit, pedig gazdag kultúra, regionális értékek és csodás ízek, élmények várnak ránk a tó körül. Ilyenkor ősszel hatványozottan igaz ez – folytatja Péter.

A Balaton 2022-es szezonja a turizmus szempontjából

Nem csak a koronavírus és az aszályos periódus miatt, de az idei messze nem a legjobb szezon a tó körül a vendéglátó-és turisztikai szektor szempontjából.

– Az elmúlt pár évben mindent megtettünk, hogy talpon maradjunk. A koronavírus idején sem zártunk be. Korábban mindig igyekeztünk, hogy a szezonban megszerzett bevételeket ne éljük fel a szezonon kívül, és ez nagyon szépen alakult is. De

a Covid miatt az ősz és a tél kiszállításos nyitvatartása – a munkahelyek megtartása okán – súlyos mínuszokat eredményezett

– tette hozzá a tulajdonos.

Az aszályos időszak a balatoni vendéglátásra is rányomja a bélyegét

A balatoni turizmus egészének szempontjából érzékelhető ennek a hatása, de

elsősorban a kistermelői alapanyagok tekintetében jelentős a csapadékhiány okozta áremelés, illetve a minőség változása.

Sokan ráerősítenek azzal, hogy hangoztatják: a Balaton is ki fog száradni.

Ez most olyan, extrém aszályos időszak, amelyre 1901 óta nem volt példa, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is élvezni a Balatont.

A balatonvilágosi étterem 2022 nyár végén

Beszélgetésünk idején a magára találó nyár legmozgalmasabb napjait éltük. Az augusztus huszadikai, ünnepi hétvégébe csöppentem bele a teraszon. Hogy mi lesz ősszel, azt még a tulajdonosok sem tudják.

– Egyelőre nem látunk tovább szeptembernél, hiszen nem tudjuk, hogy a rezsiárak és az emberek pénztárcája mit tesz lehetővé

– folytatja a Balatoni Kör tagja.

Andrea és Péter, a tulajdonosok
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

A négyévszakos Balaton megvalósítása – mi várható a jövőben?

– Amíg a járvány előtti években minden szezon az előzőnél is jobban sikerült a balatoni turizmus szereplői számára, nem volt kérdés, hogy teltházasak lesznek a nyarak. Így már kifejezetten arra tudtunk koncentrálni, hogy a szezonon túli időszakban is megtöltsük a Balatont. Ezen dolgoztunk és dolgozunk a jelenlegi nehéz időszakban is.

A Balatoni Kör szívügye, hogy a Balatont a szezonon kívül is minél többen megismerjék.

– Nekünk szerencsénk van a munkavállalókkal és nem is szeretnénk változtatni a csapaton. Az azonban látható, hogy a jelenlegi élethelyzetben a turisztikai szektor, az iparág szereplői nehéz helyzetbe kerültek az alkalmazottak megtartása terén is. Sok esetben megszűnt a lojalitás és az empátia a munkáltató felé – vallja Péter. – A miénknél rosszabb helyzetből is indulnak emberek az előttünk álló az időszaknak. Minden válság után fellendülés jön, a háború után békeidő következik és remélem, hogy ez most sem lesz másképp. Mi a covid alatt sem zártunk be. Átálltunk kiszállításra azért, hogy megtarthassuk a kollégákat és most sem adjuk fel. Mindig keresni kell a jót az aktuális élethelyzetben. Embernek maradni minden körülmények között.

Remélem, hogy a többség a nehezebb körülmények okán visszatalál azokhoz az értékekhez, amelyek az utóbbi, általános jóléti időszak miatt már lassan a múlt homályába vesznek

– zárta gondolatait a Lavender tulajdonosa.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Naplemente Balatonvilágoson
Fotó: Lavender Terasz hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva