Szaniszló Hajnalka | 2023.07.29. 15:00
Szikora Róbert energiabombája óriásit robbant a ZamJam-en
Szikora Róbert és Fenyő Miklós egymást követő fellépése már önmagában is kuriózum, de ezen túl is tartogatott meglepetéseket a ZamJam második napja.

Tavaly a ZamJam-en Szikora Róbert és az R-Go a negyven éves jubileumát ünnepelte, 2023-ban pedig ismét a egyik fő fellépőként köszöntötte a fesztivál közönségét Zamárdiban. Tette mindezt úgy, hogy őt Fenyő Miklós koncertje követte. A Hungária 2024-ben egyetlen alkalommal újra összeáll és a Puskásban ad majd koncertet, akkor újra közös színpadon láthatjuk majd a legendás zenészeket. Ennek ellenére vagy éppen ezért is volt különleges a zamárdi este, hiszen mindketten a saját zenekarukkal, egymást követően lépett a deszkákra. Őszintén: van valaki, aki nem gondolkodott el azon, hogy miről beszélgethet ez a két énekes a színfalak mögött? Hogy foglalkoznak-e még azzal, hogy kinek a neve szerepel nagyobb betűkkel a plakáton és hogy ki ki után koncertezik és hogy ennek van-e egyáltalán bármi jelentősége. Korábban Szikora és Fenyő is azt nyilatkozták, hogy kiegyensúlyozott közöttük a kapcsolat és sikerült rendezni a régi, Hungáriás sérelmeket. Szikora Róbert és az R-Go 19:30-tól játszott.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

– Frissítjük a műsor annak érdekében, hogy ne rutinból játsszunk, s hogy mindig valami újat adjunk a közönségnek. De a koncert mindig ott, az adott pillanatban születik. Minden fellépés egyszeri és megismételhetetlen, mindig más a hangulat, s ezek összessége inspirál. Zamárdiban is, a balatoni fellépések alkalmával is. A tó kiemelt helyet foglal el a szívemben. A zene nem evilági. Isten azért adta nekünk a zenét, hogy szavak nélkül is tudjuk imádkozni és amikor énekelek, az már önmagában egy ima – fogalmazott az R-Go frontembere – mondta az R-Go frontembere interjúnkban.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Akkor Szikora arra is kitért – megannyi szép balatoni emléke mellett –, hogy kivetíti a közönség felé azt a belső örömöt, amelyet érez, és ott, abban a pillanatban megtörténik a csoda. Ezt be is tartotta. Feltűnően diszkósabbak voltak a dalok a megszokottnál. És Szikora is elképesztően elemében volt. Látszott, hogy nagyon élvezte a színpadi létet. Energikusan táncolt, énekelt, dobolt vagy épp játékosan flörtölt a Gidákkal. Rengeteget mesélt – kisebb sztorikat az életéből – amelyekkel felvezette a következő dalt. Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú – kiáltották egyszerre a gidák és már szólt is a klasszikus. Közben a közönség lengette a sárga R-Go papírzászlókat és ez jóleső mosolyra késztetett. Szikora Róbert és az R-Go még mindig hibátlanul működik a színpadon. Zenekarával megbízhatóan a tőle megszokott pálmafás-dzsungelhangulatot.

– Néha nem kellenek nagy megfejtések és magvas gondolatok, egyszerűen csak meg kell teremteni a hangulatot

– mondta Szikora.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Például olyan dalokkal, amelyek a lelke mélyéből születnek. És ő ehhez nagyon ért. Ne bánts, Tiszta erőből nyár, Ne félj, te kis bolond, Szeretlek is, meg nem is, és elhangzott a legújabb, Paulinával közös, klipes nóta, a Budapest felett is. Ezt a dalt Szikora Marics Petinek küldte, jobbulást kívánva fiatal barátjának. (A Budapest Parkos koncertjén a Valmar énekese eltörte a lábát). Különösen izgalmas vol a koncert végén a Csao Marina-Úristen mashup, azaz a két dal összeolvasztása olyan formában, hogy elmosódnak közöttük a határok és észrevétlenül folynak át egymásba a különböző nóták.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Megdöbbentő volt a Ballag a katona felvezetője, amelyben Trianont felelevenítő képsorok villantak fel a kivetítőn. Szikora Róbert elmesélte, hogy miközben írta ezt a dalt, megivott egy üveg vörösbort és elszívott egy doboz cigarettát.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A koncert végére picit talán elfogyott a lendület amely az este kezdetét jellemezte. Szikora korábban hangsúlyozta, hogy minden koncertnek és közönségnek más a lüktetése és ő erre csatlakozik rá az adott pillanatban. Így lesz egyedi az összes fellépése. A tavalyi ZamJam-es koncert karakteresebb és erőteljesebb volt, de ez rendben is van így. A ZamJam 2023-as közönségének alacsonyabb volt a rezgése és ez teljesen rendben van így. Szikora Róbert energikus, mosolygós, magával ragadó személyiségének értékéből ez semmit sem von le.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Fenyő Miklósra várva B. Tóth László pörgette a legjobb diszkóslágereket, majd megérkezett a Hungária alapítója. Az elegáns öltözetben megjelent Fenyő Miklóst két táncoslány kísérte be a színpadra, majd egy rövid felvezetőt követően elkezdtek sorakozni a repertoárban a nagy slágerek: Csókkirály, Angyalföldi pálmafák, Luxemburg Rádió, Hotel Menthol és kötelező zárásként a Limbó hintó.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Fenyő közel sem mozog annyit a színpadon, mint Szikora – és bár nem feltétlenül kell őket ilyen szempontból összehasonlítani, óhatatlan. Pláne ha egymás után lépnek színpadra. kevesebb már az energia, Fenyő hangja még mindig nagyon energikus és amíg még van rá lehetőség, érdemes kihasználni minden alkalmat, hogy színpadon láthassuk az olyan legendás zenészeket, mint amilyen Fenyő Miklós is. Gyakran énekeltette a közönséget és sztorizott is az életéről: Amerikáról vagy a számára oly’ kedves angyalföldi életről. A háttérvetítés rajzos, jampis, rockyzós, a színpadképet a zöld uralta (mi más, hisz’ Fenyő koncertjén jártunk), a vokál-szekció pedig a Fenyőgyöngye nevet viselte. Ők voltak a produkció leggyengébb pontja: a Fenyőt is túlkiabáló énekes hölgyek önálló blokkja némiképp feloszlatta a közönséget, a rajongók szétszéledtek – de aztán szerencsére visszatértek, amikor a főhős is a színpadra.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A Csavard fel a szőnyeget, a Csókkirály, a Hotel Menthol, az A jampik angyalok, vagy épp a kihagytatlan Limbó hintónak méltó helye volt a setlistben. Kicsit kevesebb és erőteljesebb vokállal azonban élvezetesebb lett volna. Azt gondoltam, hogy ez lesz az este kiemelkedő produkciója de, nem így történt. Szikora Róbert és az R-Go koncertje sokkal élvezetesebbre sikerült. A fiatalkori mentalitás azonban nem hagyta el Fenyőt: csintalan, az életet és az élvezeteket rajongásig szerető legenda szemében még mindig ott csillog a fény.

Nézd meg, hogy milyen volt az első nap a ZamJam-en: itt írtunk róla.

Böngészd a szombati ZamJam kínálatát itt, hiszen Demjén Ferenc nagykoncertje mellett is rengeteg programmal vár a zamárdi fesztivál.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: ZamJam hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva