Szaniszló Hajnalka | 2022.07.29. 11:08
ZamJam: ilyen volt az első nap Zamárdiban
ZamJam élménybeszámoló: nézd meg, hogy milyen volt az első nap.

Megkezdődött a ZamJam, Zamárdi új butikfesztiválja. A július 28-30. között a vasútállomástól nem messze lévő, a sétányon át könnyen elérhető rendezvénytéren az első napon, a 40 éves R-Go jubileumot ünneplők már gyülekeztek, s várták, hogy az este egyik fő fellépője, Szikora Róbert színpadra lépjen legendás gidáival.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A koncert a meghirdetett 19:45 helyett nyolckor kezdődött – de erre előzetesen figyelmeztettek is a szervezők. Egy időben olyan sokan rohamozták meg a látogatók a beengedést végző biztonságiakat, hogy szükség volt a kezdés csúsztatására annak érdekében, hogy senki se maradjon le a csikidám király koncertshow-járól.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A kezdésig is nagyon kellemes volt a hangulat a helyszínen többek között a VEB 2023 együttműködésével is megvalósuló ZamJam rendezvényterén több látnivaló is várja a látogatókat. Többek között ezen a helyszínen nézhetünk meg egy izgalmas kiállítást, amelyen Lobenwein Norbert, a fesztivál – és még számos haza rendezvény (VOLT, STRAND, Nagyon Balaton) főszervezőjének fotóit lehet megtekinteni.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Van egyébként számos gasztro-szolgáltató a nagyszínpad körül, ahol fagyit is kínálnak a finomságok és a finom borok, pálinkák mellett. Az árak is megfelelnek a fesztiválokon várhatóaknak, a sor hosszúsága pedig szintén. Szükség van némi türelemre az ásványvíz vagy a hűsítő fröccs beszerzéséhez.

Ne feledjétek, hogy a rendezvény kézpénzmentes, és repoharakban kapjuk az italt, amelyet aztán tokenre válthatunk, így ha lapul otthon egy-egy ilyen korong, érdemes magunkkal vinni. Néhányszáz forintos tétel, de ezzel a környezetvédelemhez is hosszájárulunk és más eseményeken is felhasználhatjuk. Így lesz ez majd a szintén a ZamJam szervezői által megrendezésre kerülő STRAND Fesztiválon is.

 

Szikora Róbert, a csikidámkirály és a 40 éves R-go a színpadon

Szikora Róbert este nyolckor lépett a színpadra. Pálmafák, a klasszikus duzsngelkalapok és a táncoló-éneklő gidák is a tökéletesen a helyükön voltak. Az R-Go sztárjáról köztudott, hogy vallásos, mégis láttam megdöbbent arcokat a közönség soraiban, amikor a sztár úgy köszöntötte a vendégeket, hogy: Isten hozott mindenkit.

Fotó: ZamJam hivatalos

A nem egész másfél órás koncerten felvonultak a zenekar legnagyobb slágerei, a Mindig nyár 75, a Ballag a katona, a Tavaszi bezsongás és persze az elmaradhatatlan Bombázó is. A Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú című dalt a gidák robbantották be, akik táncukkal és vokáljukkal visszaidézték a azt a korszakot, amikor a az R-Go a csúcson volt és mindenki a szerelemtől mámorosan énekelte a nyári éjszakában, hogy Ne félj, te kis bolond. Természetesen az egyik legnagyobb csúcspont az Úristen című dal volt, amelyet Szikora Róbert a mai hazai zenei színtér egyik legnépszerűbb formációjával készített. Ez a dal csajozásra termett, igazi laza, fílinges, könnyed nyári estéhez illő nóta – tökéletesen szólt a zamárdi színpadon is.

Az R-go a dalok a magyar lélek mélyén rejtőznek, korosztálytól függetlenül dúdoljuk a dallamokat és énekeljük a szövegeket. Ezt a közönség összetétele is alátámasztja: a kamaszlánytól – aki azért vélhetően a Valmar miatt érkezett – a nagymamáig egészen vegyes volt a korosztály.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A Kool & The Gang hamisítatlan funky-fílinget hozott Zamárdiba

A meghirdetett 21:30 helyett az este nemzetközi fellépője, a Kool & The Gang 21:50-kor kezdte a koncertet, de az a hangulat, amely már az első dalok alatt kialakult, mindenkit kárpótolt. A közönség egyébként aránylag türelmesen várakozott, a világhírű amerikai csapat pedig tökéletes funky-koncertet adott. A funky mellett az R&B, a diszkó és a soul alkot utánozhatatlan elegyet dalaikban.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

A második napon Geszti Péter lép színpadra Geszty Funky nevű műsorával

A fesztiválnak megfelelően funky-s, jazz-es hangszerelésű dalait hallhatjuk, többek között a Jazz+Az-korszakból. Vendég lesz többek között Váczi Eszter és több jazz-fúvós is. Természetesen lesznek Rapülők dalok is, de a program gerincét a fesztiválhoz illeszkedő dalok alkotják majd.

 

 

Őt Charlie követi 21:30-tól

A zenész idén ünnepli 75. születésnapját, profizmusához kétség sem fér, s ez a magabiztosság koncertjein is végigvonul: nem lesznek konfettik és pirotechnikai megoldások, harminchét lemezről válogat majd a Charlie Band. Ahogyan a művész fogalmazott egy korábbi interjúban: zenélni fognak, s tudják, látják, hogy a közönség szereti és értékeli, amit csinálnak. Egyszeri és megismételhetetlen a Charlie Band koncertémény, ahogyan azt a pár nappal ezelőtti, siófoki koncertje kapcsán is elmondta.

 

További programok július 29-én a ZamJamon

Pénteken Lovasi Akusztik lesz a kilátó teraszon, ahol természetesen Kispál és Kiscsillag dalokat hallhatunk. A Mol Nagyon Balaton teraszon kerül megrendezésre a Séf a parton és a Budapest Jazz Club bemutatja és az Orbay Lili Quartet varázsol füstös, fülledt nyáresti hangulatot a ZamJam külső helyszínére.

Fotó: ZamJam hivatalos

Kulturális, gasztronómiai, irodalmi fesztiválon vehetünk részt Zamárdiban

Ebből kifolyólag a város több helyszínén is találkozhatunk programokkal. Így ha valaki nem vágyik a klasszikus koncerthangulatra vagy egy pohár balatoni bor társaságában ücsörögne, kellemes jazz-estet hallgatva, azt is megteheti. Előadások a hazai klubéletről és a popzene történelméről, irodalmi előadások írói közreműködéssel, s természetesen a gasztronómiai élményekben sincs hiány.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Fellép a ZamJamon többszörös Grammy-díjas slágergyáros amerikai-jamaicai származású Shaggy is

Itt lesz az osztrák roma-jazz-elektro banda, a Deladap is. A hazai előadók közül a Random Trip csapata Dés László, Péterffy Lili, Berkes Olivér és Nagy Kristóf közreműködésével ad koncertet, miközben a jobbra tekintve a Balaton és az északi part fényei úsznak a szemünk előtt.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Fürdőzés a hűsítő vízben, a túlpart fényeinek ragyogása

Néhányan fürdőztek a hűsítő vízben a hold fényénél, mások egy pohár borral korzóztak a sétányon vagy az Eddától az Úristenig igen széles skálán mozgó szettet hallgatták a sétány mellett felállított, pici színpad körül felhőtlenül táncolva. Ez pénteken és szombaton sem lesz másképp. Szóval ha nem szeretnél belépni a fesztivál rendezvényterére, akkor is jól fogod érezni magad Zamárdiban.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

Családias hangulatú helyszínek, könnyed fíling

Kulturált közönség és közeg, tiszta vizesblokkok várnak a ZamJam helyszínein. Az esemény összetettebb, kulturális jellege, a programok összessége, a Balaton közelsége, a gasztonómiai és irodalmi jelleg mind hozzájárulnak ahhoz hogy érezzük a szervezők által is megfogalmazott célokat: a butikfesztivál kifejezésről eszünkbe jut a kicsi, otthonos, kényelmes, a könnyed jelleg, ahol nem kell feszengeni, nem kell a többezres tömegben tolongani, ahová magunkkal vihetjük a gyerkőcöket, s elengedhetjük a kezüket mert biztonságban lesznek.

Nem csak kulturális, de nagyon kulturált is Zamárdi új fesztiválja, amely még két napon át, július 28-29-én várja a közönséget.

Fotó: ZamJam hivatalos

 

 

Nyitókép: ZamJam hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva