– Az infláció ellenére van kereslet a minőségi vendéglátásra – állítják a Balaton két ikonikus éttermének vezetői. Ács Ferenc, a Hableány séfje, Laposa Bence tulajdonos, valamint Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa egyetért abban, hogy a minőségi vendéglátás árai arányaiban kevésbé emelkedtek, és a vendégkör is szerencsére megmaradt.
– Azt vesszük észre, hogy sokkal tudatosabban költenek az emberek, jobban keresik az ár-érték arányban kedvezőbb termékeket és szolgáltatásokat, így a minőség jelentősen felértékelődött. Céltudatosabban választanak, jobban megnézik, mire költenek és összességében elmondható, hogy kevesebbszer mennek étterembe, de akkor jobb, minőségibb helyekre. Azt kijelenthetjük, hogy
a lángos helye megvan a magyar gasztronómiában, és nem gondolom, hogy méregdrága lenne, hiába hangos ettől általában nyár elején minden
– kezdte Csapody.
Egyáltalán nem járt le a lángos ideje
– Az előállítása megköveteli az árat, amennyit elkérnek érte, hiszen
a lángos nyersanyaga költségben nagyjából annyiba kerül, mint egy Margharita pizza, berögződésként mégis minden szezon elején a lángos árával foglalkoznak, és nem a pizzáéval, fontos lenne ezeket is vizsgálni.
A hekk a lángossal ellentétben viszont idegen dolog, én személy szerint nem örülök, hogy ilyen elterjedt a balatoni büfékben. Régen a parton található halsütőkben 80%-ban balatoni halak voltak, például keszeg, ez az irány lenne most is ideális, nem az infralámpa alatt melegített hekk. A rossz alapanyag, és a nem jól megválasztott konyhatechnológia ideje járt le – mondta Ács Ferenc étteremtulajdonos.
A ZamJam az ételek terén is a minőséget helyezik előtérbe
A ZamJam Fesztiválon a színes zenei és kulturális kínálat mellett idén elindul a Staropramen Gasztrosétány, amely keretében a Balatoni Kör a régió legjobb éttermei közül hív meg jó néhányat – csupa olyan vendéglátóhely települ ki a partra és készül ételekkel, amelyeknek népszerűsége évek óta töretlen a helyiek és a turisták körében egyaránt.
Az esemény szakít a megszokott fesztivál-kaja sztereotípiákkal.
– Megvan a helye a fesztiválokon az egyszerűbb és összetettebb ételeknek is. A lényeg az étel mögött inkább az élmény, amit összességében okoz a gasztronómia és a fesztivál hangulata. A szórakozóhelyek felszívódása és az események központosítása miatt minden vendégréteg megtalálható a fesztiválokon, hiszen ezen kívül programhiányban szenved még a nyári Balaton is – mondta Ács Ferenc.
A ZamJam-en tépett kacsa és töltött káposzta is lesz
– Fesztivál és fesztivál között is van különbség, de általánosságban elmondható, hogy egyre igényesebbek az emberek. Ha már elmennek, szeretnék jól érezni magukat, jókat enni és inni, igényük van a minőségi ételekre és italokra. Így a ZamJam-re olyan ételekkel készülünk, amik ebbe a vonalba passzolnak, például tépett kacsával, töltött paprikával és sok más finomsággal, érdemes lesz felkeresni standunkat a Staropramen gasztrosétányon – tette hozzá Csapody Balázs.
– Az éttermembe járó vendégek fesztiválon is szeretnének izgalmas, minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasztani – tette hozzá Laposa Bence.
A ZamJam-en az éttermek között ott lesz a Kistücsök, a Sparhelt Bistro, a Hableány, a Lavender Terasz, látványkonyhaként bemutatkozik a Creative Kitchen Truck by John’s Pub, a MÁK & MOL Food truck. A Wine Selection Trucknak köszönhetően pedig azok sem fognak csalódni, akik a program mellé egy pohár jó borral ülnének ki a balatoni naplementébe. A nyár kellős közepén, július 27-én másodszor indul el Zamárdiban
a ZamJam fesztivál, amely 20 helyszínen közel 100 programmal várja a látogatókat
a teraszokon, utcákon és tereken, szárazföldön és vízben egyaránt.
:
Nyitókép: ZamJam hivatalos