Krausz Andrea | 2023.10.15. 10:00
Újratelepítik a gázolajjal kiirtott zamárdi cseresznyefasort
Nem hagyja magát Zamárdi, és még ősszel újra telepítik a szabadstand keleti végén kiirtott fasort. A polgármester szerint rossz üzenete van, ha valaki büntetlenül lelocsolhatja gázolajjal a közterület fáit.

Már épp erősödésnek indult volna az a 18 darab japán cseresznyefa Zamárdiban, amikor is 2023 nyarán valaki leöntötte gázolajjal. Ezzel megpecsételte a közösségi terület sorsát.

Így néztek ki októberben az elszárad kis fák Zamárdiban, a szabadstrand keleti részén
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Korábban is megtették a környékbeli fákkal

A Margó Ede sétány melletti játszótér már sok mindent „látott” az elmúlt időszakban. Az önkormányzat itt szerette volna kialakítani az Újszülöttek Ligetét, vagyis azt a területet, ahol a helyi babák megszületésekor újabb és újabb csemetefát ültettek volna. De ebből már nem lesz semmi. Valaki kétszer is leöntötte gázolajjal az egész területet.

– Az Újszülöttek Ligetét már elengedtük. Hiába cseréltük ki a talajt, azon a részen már nem tudunk új ligetet létrehozni – mondta a likeBalaton.hu-nak a polgármester.

Csákovics Gyula szerint valakit nagyon zavarnak a fák.

És az ismeretlen személy – talán – félve, hogy a sok növény megzavarja a háza előtti, Balatonra néző kilátást, harmadszorra is nekiállt gázolajazni ugyanezen a területen.

Egy haldokló fa Zamárdiban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Még ősszel újra telepítik a fasort

Most a sétány melletti japán cseresznyefasor került sorra. Elszáradt levelek, fonnyadt kis ágak tanúskodnak a pusztításról Zamárdi egyik legfrekventáltabb helyén. A kertészek először azt gondolták, hogy gomba támadta meg a 4-5 éves cseresznyefákat. De a gyanú ott motoszkált a szakemberekben, hogy újabb természetkárosítás történt.

A megrendelt igazságügyi szakértői vélemény pedig igazolta, hogy gázolajjal locsolták le a darabonként 60 ezer forintos fákat.

– El vagyok keseredve, és fel vagyok háborodva – fakadt ki a polgármester. – 20 évvel ezelőtt nem is találkoztunk ilyen esettel.

Most teljesen ki vannak vetkőzve magukból az emberek. Néhányan azt gondolják, hogy büntetlenül bármit megtehetnek. És ez nagyon rossz üzenet.

A károsított fasor déli része Zamárdiban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az erkölcsi károkozás mérhetetlen, az anyagi kár sem elhanyagolható. Rendőrségi feljelentést tettünk, és az október végi képviselő-testületi ülésen kezdeményezni fogom, hogy nyomravezetői díjat is tűzzünk ki. Megvettük már a köztéri kamerát is, amit felszerelünk erre a területre.

Még ősszel kiszedjük a fákat, talajt cserélünk, és csak azért is újra ültetjük a fasort –

fogalmazott Csákovics Gyula, aki hozzátette, nagyon reméli, hogy eredményes lesz a nyomozás, és a rendőrség is komolyan veszi az ügyet.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva