Szaniszló Hajnalka | 2022.01.20. 08:00
A Kaukázus énekese: Szomorú, hogy idén talán utoljára fagy be a Balaton
A Kaukázus zenekar Road Movie-klipje a Balaton szépségéről is mesél. Az énekessel, Kardos-Horváth Jánossal beszélgettünk.

A Road Movie sorozat 2019 nyarán a Balaton déli partjáról indult

A Kaukázus dala és a hozzá forgott klip a tizenhetedik a Road Movie zenés országjárásában. A sorozat emlékezetes dalokkal és videókkal járja a Kárpát-medencét Gyergyószentmiklóstól Sopronig, olyan zenekarok és énekesek szereplésével, mint a Bagossy Brothers Company, a WellHello, Rúzsa Magdi, a Tankcsapda, vagy Presser Gábor. A Wellhello és a Margaret Island balatonos klipjét itt tudod megnézni.

– Nagyon szeretem a Balatont, de amikor korábban hallottam, hogy Pataky Attila is ugyanezt mondta, azóta megfogadtam, hogy én ezt nem mondhatom. (nevet) Viccelek, nehogy komolyan vegyétek! – kezdte Kardos-Horváth János.

„Idén talán utoljára fagy be a Balaton” – fogalmazott a Kaukázus énekese

Képek a jeges, jegesedő vagy épp jégtáblás Balatonról itt.

– Augusztus 20. után sokkal jobb a tónál lenni. Mintha kötelező lenne, úgy mennek az emberek a főszezonban a Balatonhoz. Cikinek tartom, hogy csak akkor látogatnak el oda. A kedvenc időszakom az, amikor annyira fúj a szél, hogy kibillenti a Balatont a medréből és persze, amikor befagy, ami egyre ritkábban következik be.

Ha idén mégis befagy a Balaton, azt üzenem, hogy mindenki nézze meg, mert talán ez az utolsó év, amikor jégtáblákat láthat a tavon. Környezetvédőként tisztában vagyok azzal, hogy ez mennyire szomorú jelenség

– folytatta Kardos-Horváth Janó.

Közel kétszáz évvel ezelőtt nem volt olyan tél, hogy ne fagyott volna be a Balaton. Itt írtunk róla részletesebben – archív fotókkal.

A kipben az egész országot meg akarta mutatni a Kaukázus

Egész Magyarországot egy videóklipben megmutatni nem lehet, de érdemes megpróbálni. A Road Movie videóklip-sorozat legújabb epizódjában a Kaukázus zenekar indult országjárásra, a Tisza-tótól a tatabányai Szelim barlangig, mert a világot akárhol járod, ez a te Magyarországod.

Kardos-Horváth János, a Kaukázus énekese

Fotó: Kiss Krisztina/Volt Film

 

A dal legszebb része, a refrén a Balatonról is szól

A Road Movie sorozat célja, hogy olyan dalok és klipek készüljenek, amelyek bemutatnak egy-egy magyar tájat a Balatontól Erdélyig. A Kaukázust viszont az egész ország megihlette, így született meg az Ez a te Magyarországod. Amikor a Road Movie producere, Lobenwein Norbert meghallotta a Petőfi Rádióban a dalt, nem volt kérdés, hogy ennek a számnak helye van a sorozatban.

Kihagyhatatlanok a tanúhegyek is. Nem annyira felkapottak, mint a strandolás, de érdemes sokat kirándulni a tó körül. El lehet repülni Párizsba egy vacsorára, de gondoljunk bele, hogy annak mekkora ökológia lábnyoma van. Három gyerekem van és van egy gyerekzenekarom is, a Hahó Együttes. Mindkét esetben azt vallom, hogy a pazarlás és a luxusutazás torz képet mutat a gyerekeknek.

Szeretném, ha ezzel a dallal és a többi szerzeményemmel is változtathatnánk, és a környezetvédelem irányába tolnánk el az emberek gondolkodását. Induljunk el hát kirándulni a Balatonhoz

– tette hozzá a Kaukázus énekese.

Bakancslistás kirándulások listája a Balaton körül – megmutatjuk, merre indulj.

Kardos-Horváth János meglepetés-koncertje Zamárdiban
Fotó: Kotányi Balázs

 

Az egész ország nem fér el egy klipbe, így esett a választás a Kaukázus kedvenc helyszíneire, a Tatai-tóra és Tatai Fényes tanösvényre, a Tisza-tóra, a tatabányai Szelim barlangra és az Alcsúti arborétumra, a kastély romjaival. A stáb a kisbéri Mini Magyarország makettjei között is forgatott, így még több nevezetesség is megjelenik az Ez a te Magyarországod klipjében, a mini épületek között óriásként pózoló zenekari tagokkal.

A Kaukázus énekese a hideg idő ellenére élvezte is az országjárást

– Nagy kiránduló vagyok, s erre Magyarországon sok jó lehetőség van. Sok-sok további helyszín belefért volna még a klipbe, kár, hogy nem tíz perces, vagy akár egy órás dalt irtunk, mert akkor több helyszínre mehettünk volna. Annyi látnivaló van még, olyan jó lenne bemutatni mindet. Lehet, hogy folytatni kéne – mondta Kardos-Horváth János.

Kardos-Horváth János, a Kaukázus énekese

Fotó: Kiss Krisztina/Volt Film

 

Nyitókép: Kiss Krisztina/Volt Film

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva