likeBalaton.hu | 2021.07.13. 08:00
Szombaton jön a Fehér Szalag vitorlásverseny
Július 17-én szombaton rajtol el a Fehér Szalag vitorlásverseny Balatonfüredről. Az eredeti hagyományokhoz hűen a tó keleti medencéjét kerülik meg a hajósok.

A Fehér Szalag verseny a Kékszalagnak köszönheti létrejöttét, és ugyanúgy évtizedes hagyományokkal rendelkezik, mint a nagytestvére.

Amikor a múlt század közepén a Kékszalag egyre népszerűbb lett, a versenyt akkor még csak kétévente rendezték meg. A vitorlázóknak azonban hiányzott a versenyzés, és egyre jobban szerettek volna a Kékszalag nélküli években is egy hasonló túraversenyt. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a Fehér Szalagot, amelynek akkor a Balaton keleti medencéje adott helyet, Balatonfüredi indulással Balatonkenese felé, majd Siófokot érintve Tihany felé tértek vissza Balatonfüredre.

Fehér Szalag 2017
Fotó: Szántó Áron/MVSZ

Aztán 1996-ban változott a verseny távja, ugyanis a Kékszalaghoz hasonlóan a Fehér Szalag is teljes tókerülő verseny lett, de ellentétes irányban, vagyis Balatonfüredről Keszthely felé indultak a hajók, majd onnan Siófok és Balatonkenese érintésével mentek vissza a balatonfüredi célba.

2001-től pedig megint változott a forgatókönyv, mivel a Kékszalagra minden évben sor került, a Fehér Szalag visszatérhetett az eredeti felálláshoz a Balaton keleti medencéjébe.

A 24. Izsák Szabolcs Emlékversenyen idén nevezni lehet a Classic Round futamra és a Fehér Szalag nagydíjra, a különbség a versenyben résztvehető hajóosztályok között van. A két futam fél óra eltéréssel rajtol el Füredről.

A Magyar Vitorlás Szövetség összefoglalója a tavalyi versenyről:

?Változatos időjárás, izgalmas csaták, remek felkészülési lehetőség a közelgő Kékszalagra. ⛵️ Nézzétek meg hosszabb…

Posted by Magyar Vitorlás Szövetség on Wednesday, July 1, 2020

 

Izsák Szabolcs neve sokak számára már csak a róla elnevezett emlékversenyből ismerős. 1944. április 3-án, Budapest első szőnyegbombázásának napján született, 14-15 éves korában kezdett el versenyezni. Kétszeres olimpikon, Európa-bajnoki ötödik, sokszoros Magyar Bajnok, a Harmincas cirkáló osztály egyik fő felélesztője, és a legendás Sirocco megmentője volt. Szemlélete hatott a hajózás technikai oldalára is, ahogy a Harmincasokat fokozatosan átalakították. Albát szerelt fel, sztárvitorlából szabott át vásznakat, vagy külföldi versenyeken vásárolt a hajóra passzoló orrvitorlákat. Rengeteg más, apró technikai újítást is bevezetett. Létrehozta a Sirocco Alapítványt a hajórestaurálás költségeinek fedezésére. Ebből a pénzből a lehetőségekhez képest jól felújította a Siroccót. A sors kegyetlensége, igazságtalansága, hogy utolsó nagy álma beteljesedését már nem élhette meg. Még ott volt a Sirocco vízrebocsátásánál, de az árbocot már nem ő állította be, és nem vitorlázhatott a hajóval. Több szívműtéten esett át, végül a szervezete nem bírta tovább, és 1993. július 3-án elhunyt.

 

Nyitókép: Magyar Vitorlás Szövetség

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva