A balatonvilágosi Lavender Terasz egész évben nyitva volt tavaly, a nagy lezárások idején is dolgoztak, így igyekeztek megtartani a dolgozóikat. Ezzel az újranyitás is zökkenőmentesebbé vált.
– A problémát most az okozta az ágazatban, hogy az újranyitás és a szezonális nyitás egy időpontra esett – mondta a Sonline-nak Németh Andrea, az étterem tulajdonosa. – Nálunk a törzsgárda ugyan állandó, viszont ekkora alkalmazotti létszámmal csak csütörtöktől vasárnapig tudunk nyitva lenni. Akkor viszont nagyon sok a magyar vendég.
A fonyódi Fapipa étteremben is az állandó dolgozókra alapozták az idei nyarat, de másképp nem is lehet, hiszen Torma István tulajdonos szerint a fiatalok nem is akarnak dolgozni.
– Aki el is kezdi a munkát, ilyen-olyan indokokkal hamar eltűnik – mondta. – Nem bírja a stresszt, túl meleg van, vagy elmenne Ausztriába.
Hozzátette: külföldön is dolgozni kell, csak ott talán annyiban könnyebb egy szakácsnak, hogy részmunkákat kell ellátni, fizetésben viszont a Balaton is eléri az alsó ausztriai kétezer eurós szakácsbéreket.
A zamárdi Balázs Bisztróban csak diákok dolgoztak ezen a nyáron is, de az csak a szerencsén múlt, hogy beváltak a fiatalok.
– Idén jó brigád jött össze – mondta lapunknak Mészáros Balázs, a tulajdonos. – Nem jelentkeztek sokan, mert a gyerekek tíz százaléka akar csak dolgozni, a nagy többség nincs rákényszerítve, hogy kipróbálja magát. Ez sajnos generációs probléma. Én a harmincötödik nyaramat töltöm, pedig én is élvezném már a pihenést, de nincs utánpótlás. Tudok olyan büfét, ahol 80 éves nénik sütik a lángost, mert a fiatalok nem tudják és nem is akarják megtanulni ezt a munkát.
Forrás: Sonline.hu