– Igyekszem megtörni az olykor feszült, távolságtartó vendég-vendéglős viszonyt. Mindig őszinte a mosoly, így ölelés nélkül is megfizetik az árát. Nincs nagy varázslat, csupán magamat adom – avat be a titokba (amely mégsem olyan nagy titok) Huszár Mátyás, a balatonfüredi Vasüzlet étterem séfje, aki köntörfalazás nélkül mesél és ugyanilyen nyitottsággal, őszinteséggel viszonyul a vendégekhez is. Egy izgalmas, újhullámos balatoni gasztrohely mutatkozik be. |
– Honnan jött a Vasüzlet neve?
– Ez a hely egy 1920-ban épült étteremből alakult át. Ez a város egyik legrégibb épülete, ezáltal eredetvédett a homlokzata. Van bennünk küldetésvágy a múlt, a jelen, és a jövő kapcsolódásáról, és ez az épületben, valamint az étterem névben is visszaköszön. Ezt kaptuk – ezt visszük tovább.
– Mit jelent számodra az étel, az étkezés és az ételkészítés?
– Az étel véleményem szerint egy kommunikációs csatorna vendég és vendéglátós között. Azért, hogy ez megfelelő legyen, nagyrészt az felel aki készíti, de a vendég és a vendéglátás milyensége nélkül sem működne. Az adott pillanattól lesz tökéletes. Az ételkészítés is ilyen. Szinte belefőzöm magam azokba a falatokba, amelyeket a vendég fogyaszt és remélem, hogy ezt ő is érti és érzi. És akkor létrejön az a bizonyos pillanat. Összenézünk és szavak nélkül is tudjuk.
– Milyen a kapcsolatod a Balatonnal?
– Itt nőttem fel, a Balaton számomra olyan, mint egy régi barát. A mindennapokban kevésbé tudom értékelni vagy az újdonság szemüvegén keresztül látni, megbecsülni. De amikor vendég érkezik és hallom a gondolatait a tóról, akkor átkapcsolok és rájövök, hogy hol is élek.
– Milyen az étlapon szereplő füstölt joghurt?
– A füstölt joghurt nagyon egyszerű és finom étel. A hidegen füstölt joghurt egészen más arcát mutatja, mint a hagyományos.
– Mitől újhullámos a Vasüzlet?
– Attól új, hogy régi. Őszinte. Tanít. Ezzel kelünk és ezzel fekszünk. Nyitott, fiatal csapat bontogatja itt a szárnyait. Élvezzük és próbáljuk mindezt jól megélni. Nincs púder: előfordul, hogy kifogyunk valamiből és olyan is, hogy nem sikerül jól az étel vagy épp nem tökéletes, de igyekszünk. És talán ez a legfontosabb.
– Mivel jelentek meg az idei Gourmet Fesztiválon?
– Dödölle, rablónyárs, ölelés.
:
Nyitókép: Huszár Mátyás, a balatonfüredi Vasüzlet séfje
Fotó: Vasüzlet hivatalos