Mészáros Annarózsa | 2024.04.18. 08:00
Badacsonytomajon mélyül a kultúra tava
Badacsonytomaj idén 20 éve város, ezt három napon keresztül ünneplik, de a Balaton legújabb gasztro szenzációjával is a település jelentkezik. Kulcsár-Székely Attilának, az új kulturális vezetőnek köszönhetően igazán felpezsdült az élet a Bazalttemplom környékén.

Kulcsár-Székely Attila Székelyudvarhelyről Miskolc érintésével költözött Lesencetomajra. A Veszprémi Petőfi Színház deszkái után a következő nagy szerepe 2023 novemberétől tart, mégpedig Badacsonytomaj Város Kulturális Intézményének a vezetőjeként.

– Mielőtt a környékre költöztünk volna, már előtte is nagyon szerettük ezt a helyet, voltak ismeretségeink, barátaink majd kiderült, hogy itt Badacsonytomajon a kulturális intézményhez már évek óta keresnek egy intézményvezetőt – sikertelenül. Nagyon sok pályázat volt, de nem találták a megfelelő embert – meséli Attila Badacsonytomajra kerülésének történetét. – Nagy László, aki az intézményvezető elődöm, már nyugdíjas megbízott vezetőként kormányozta az intézményt. Hála a jó Istennek, azóta is együtt dolgozunk, semmi olyan történet nincs, hogy a régi igazgató haragszik az új igazgatóra. Sőt, nagyon-nagyon jó a viszonyunk, és sok mindent csinálunk együtt, technikailag is mindenben számíthatok rá, hiszen az épületben az utolsó szöget is ismeri.

Kulcsár-Székely Attila
Fotó: Főző Ditta

Nem idegen terep a kultúra

– 33 éve vagyok színész, s mi családilag már Székelyföldön is úgy éltünk, hogy nagyon kivettük a részünket a közösségi munkából, sőt annyira, hogy egy szórvány magyar településen szolgáló plébános barátomnak az ihletésére a feleségemmel ketten létrehoztunk Székelyföldön egy kulturális egyesületet, aminek az volt a célja, hogy a nézők számára ingyenesen, folyamatosan, 6 éven keresztül jártuk a dél-erdélyi szórvány magyar falvakat. Ennek köszönhetően született egy Wass Albert, egy Nyirő és egy templomi előadásom, illetve egy trianoni emlékműsorom is, így ezekkel folyamatosan jártuk a vidéket. Tehát mi mindenhol, bárhol is éltünk eddig a feleségemmel, kivettük a közösségi életből a részünket, beletettük a munkánkat. Ahogy Lesencetomajra költöztünk jelentkeztünk is a köz szolgálatára. Így jutott el a hír ide, Badacsonytomajra, s megkérdezték ha már annyira akarom a közt szolgálni, ez esetben szolgálnám-e intézményesen, főállásban, vezetőként? Erre csupán annyit tudtam mondani, hogy nemhogy örülök, hanem egyenesen megtisztelő!

Fotó: Badacsonytomaj Tourinform

Attila fél éve látja el az intézmény vezetését. Ezalatt az időszak alatt is rengeteg újítást vezetett be, de még törekszik reformokra.

– Novemberben úgy jöttem ide, hogy vagy csinálunk valami sokat, újat és nagyot, vagy akkor inkább nem csinálom, mert annak nem látom értelmét, hogy letudjuk a kötelezőt. Nem beszélve arról, hogy bár kisváros Badacsonytomaj, de azt nagyon jól tudjuk, hogy egyrészt a szezonban nagyon nagy várossá válik, másrészt én a pályázatomba is beírtam, hogy szeretnék együtt dolgozni a vendéglátókkal, borászokkal, hogy felejtsük el ezt a szezon és nem szezon kérdést. Úgyhogy ezzel a lendülettel fogtam neki a munkának.

Attila úgy véli, hogy egy nagyon jó csapatot örökölt, senki nem állt fel és ment el azért, mert új igazgató érkezik, bár nem ismerték egymást. – Ahogy Nagy Lászlót, az elődömet említettem, aki ugyanolyan lelkesen és ugyanúgy dolgozik mind a mai napig, mintha főállásban itt lenne, el kell mondanom, hogy Farkas Judit, a szervezőnk egy szenzációs munkaerő, és hál’ Istennek első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös hangot. De sorolhatnám a többi kollegámat is: Meilinger Ádámot, Horváth Gábort, vagy Farkas Zsófiát, aki amióta én itt vagyok, ő vette át a könyvtárnak a vezetését. Kicsi, de nagyon jó csapat vagyunk!

 

Nagyot álmodni, nagyot lépni!

Az igazi újítások decembertől kezdődtek.

– Az első az volt, mivel nem találtam városhoz méltónak, hogy az adventi gyertyagyújtás csupán abból áll, hogy a Tájház udvaron felgyullad minden vasárnap egy-egy újabb égő, megcsináltuk azt, hogy egy egyházi személy jelenlétében, egy kis kulturális műsor kíséretében az óvodások és az iskolások előadásában gyertyát gyújtottunk minden vasárnap. December 24-én, amikor egy napra esett az utolsó adventi gyertyagyújtás és a szenteste, nagyon féltünk, hogy ezen a délutánon ki fog kijönni a Tájház udvarra. Rengetegen voltak aznap is. Hétről-hétre, vasárnapról vasárnapra egyre többen voltak az érdeklődők.

– A második újítás az volt, hogy csekélynek találtam az egy napos adventi vásárt, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy délelőttől délutánig kipakoltak a civilszervezetek asztalokra. Úgyhogy háromnapos karácsonyi vásárt szerveztünk, nagyon nagy sikerrel, faházikókkal, szép díszítéssel, kivilágítással. A pénteki nap az valóban bemelegítő volt, hiszen még a városlakók se nagyon szoktak hozzá, hogy ilyesmi van. De a szombati nap mindent elsöprő volt. Az itteniek jegyezték meg, hogy ők ennyi embert még a karácsonyi vásáron, sőt, Tomajon a Tájház udvaron nem láttak.

Forrás: Badacsonytomaj Kulturális Intézménye

– Ezen felül bevezettem azt, hogy minden hónapban, már decemberrel kezdve, van színházi előadás. Ez egyelőre még egyszemélyes monodráma, bár decemberben rögtön egy négyszereplős stúdió előadással indítottunk. Ennek két oka van: az egyik az anyagi. A már említett plébános barátomnak van egy nagyon jó mondása, amit a magamévá tettem. Ő azt szokta mondani, mikor megkérdezték tőle, hogy de hát kinek csinálja szórványvidéken azt, amit csinál? Hiszen a matematika, azt sugallja, hogy pár éven belül már nem lesz magyar ember azon a vidéken. Ő azt mondta, hogy ahol van tó, oda gyűlnek a békák! Nekem kötelességem megcsinálni a tavat és ott lesznek békák! Ennek tükrében azt mondtam, hogy először újra kell építeni a közösséget Badacsonytomajon, tehát meg kell ásni a kulturális tavat, és akkor fognak jönni a békák. De azt nem tehetem ugyebár, hogy rögtön fizetős stranddal kezdek tavat ásni. Szem előtt tartottam, megtartva a minőség igényét, hogy egyelőre olyan előadásokat hívtam, ami nem kerül horribilis összegbe, így a közönség egyelőre ingyen jár Badacsonytomajon színházba. Többek között Földes László Hobonak volt József Attila estje. Szintén áprilisban érkezik Koltai Róbert, aki a feleségével együtt tart előadást. Aztán mikor már szépen ki fog alakulni újra egy közösség, – ami miatt nem aggódom, mert a Hobora már szinte megtelt a 274 férőhelyes nézőtér – nagy nagy reményeim vannak, hogy ki fog alakulni egy stabil, színházra, minőségi kultúrára vágyó közönség is, akiknek természetes lesz az, hogy ha már egy rendes, díszletes nagyszínpadi előadás jön, akkor oda fogják tenni azt a néhány ezer forintot jegyre is, mert tudják, hiszen megszokták, hogy ingyen is minőséget kaptak.

Forrás: Badacsonytomaj Kulturális Intézménye

Tavasztól őszig

Badacsonytomajon eddig három nagy rendezvény köré rendeződött a nyár és az ősz, ez eggyel duzzadni fog idén. A 17 napos Borhét, a Város Nap és a Szüreti felvonulás volt a három csúcspont..
Idén 20 éves Badacsonytomaj, mint város, így a Gyerek és Város Napot alaposan megünneplik három napon keresztül – május 24 és 26 között. A vigadalom egy nagyszabású Gyerek nappal veszi kezdetét a strandon. Majd másnaptól átköltözik a rendezvény a sportpályára, ahol május 25-én a Yesterday, a Hello Kids és Cserpes Laura koncert lesz. Május 26-án pedig helyi Dj-k bemelegítése után egyetlenegy koncertet láthat-hallhat a közönség, az viszont egy nagyszabású est lesz, országosan nagyon ismert előadókkal, akiknek május 11-ig a kilétét szerződési okokból titok övezi. A szervezők szerint nagy lesz a csodálkozás, és biztosak benne, hogy több ezren lesznek ezen a vasárnapon Badacsonytomaj sportpályáján.
A jubileumi Szüreti felvonulás nagykoncertjén Hevesi Tamás lép színpadra.

Forrás: Badacsonytomaj Kulturális Intézménye

Megelevenedik Tomaj

2024-ben szezonnyitó eseményt is tart a város a Tomaj Lakomája gasztrofesztivállal.

Tomaj – a besenyők vezére – , aki odaállt István mellé Koppány ellen, és megnyerték a csatát, Istvántól megkapta a Badacsonytomaj, Lesencetomaj, Cserszegtomaj karéjt. Innen az ötlet, ha már Tomaj és Badacsonytomaj, ráadásul lett egy csodálatosan felújított Fő utca a településen miért is ne lehetne ezeket összekapcsolni egy gasztrofesztivál keretein belül?

– Szigorúan csak Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok jelennek meg ezen a rendezvényen, de a vásárosok is, s minden más is a középkorból csöppen ide,

tehát semmi mait nem beengedve. Odáig fejlesztettük ezt a az ötletet, hogy megelevenedik Tomaj jurtája, udvara, háztartása, sőt lesz Tomajunk is. Május 4-én Tomaj udvarán korabeli vásár lesz, ahol sütnek-főznek: itt egy ürücombot, ott egy vaddisznó combot, a korabeli üstökben rotyog majd az étel. Lovasíjász bemutató, harcászati bemutató – egy színes, szagos, élettel teli történet elevendik meg itt az utcákon és tereken. Az ezt megelőző napon, vagyis május 3-án délután valamint este pedig neves régészek, történészek és szakemberek fognak előadást tartani a kor harcászatáról, történelméről, gasztronómiájáról.

A Borbarátok séfje fogja előállítani az áldost, ami a gulyásunknak, és az üstönyt, ami a pörköltünknek az őse és e recept szerint fogják május 4-én az amatőr szakácsok elkészíteni nagytételben az ételeket. Az Etyeki Sörmanufaktúránál fő Tomaj söre, egy nagyon karakteres árpa sör, amit kimondottan erre az alkalomra készítenek. S minő szerencse, hogy a Borbély Pincészetnek van Tomaj bora, így nem kellett sokat gondolkodni, hogy mi lesz a fesztivál nedűje.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Nyitókép: Badacsonytomaj Kulturális Intézménye

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva