Mihály Szilvia | 2018.10.14. 12:00
Balatoni kör 17. rész - Szeretünk itthon lenni
Badacsony lábánál, a Római úton a családi üzemeltetésű Borbarátok vendéglőben beszélgettünk Nagy Istvánnal Fata dédapa örökségéről és a modern badacsonyi vendéglátásról.

A borász, borgasztronómus számára a Balaton és Badacsony elválaszthatatlan egymástól.

– Itt dolgozunk, itt élünk. Az itteni évszakok, illatok, napfelkelték, naplementék mind egy-egy csoda. Nem szeretnék máshol élni, máshol dolgozni. Szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek.

Nagy István, Borbarátok

Fotó: Feelusion

– Hogy jellemezné a Borbarátokat és a Fata pincét?

– A Fata pince egy 130 éves borászat, testvéreimmel mi vagyok a negyedik generációja. A Borbarátok 30 éve működő vendéglátóhely, amit mi építettünk a bátyámmal, Miklóssal, 7-8 év alatt készült el. A Fata pince örökség, amit tovább viszünk. A Fata dédapánk rokonságát Mária Terézia telepítette Magyarországra, ők Észak-Olaszországból jöttek a Balaton mellé. Neki hobbija volt a szőlőművelés, a területe lenyúlt a mai strandig, ez 5-600 méter légvonalban. A boros üvegek címkéin a dédapa foglalkozása köszön vissza; kéményseprő volt, a füst és a korom megjelenik a grafikákon. Gyerekkoromban itt, ahol most ülünk, olaszrizling volt telepítve, sokat dolgoztam és tanultam a szőlőben magam is.

Fata pince, Badacsony, bor

Fotó: Mihály Szilvia

– Most is borászkodik?

– Nem. Édesapám és kollégáink viszik a borászatot. Ha Ő annak idején nyaranta úgy látta, hogy túl sokat járunk szórakozni, vagy unatkozunk, akkor kitalálta, hogy a szőlőben követ szedjünk. Ez egy állandó feladat Badacsonyban mivel a kő folyamatosan a felszínre kerül. Akkor még nem is hittük, de ezen keresztül megszerettük a szőlőt, és megtanultuk tisztelni az ott végzett munkát.

– Ismerik a vendégeket, tudja, ki honnét érkezett?

– A hozzánk érkezők 65-70 százaléka törzsvendég, jól ismerjük őket. Az étlapunk folyamatosan változik, talán mondhatom, hogy fejlődik, így mindig van a hagyományos ízek mellett újdonság. Vendégeink nagy része nyitott az új alapanyagokra, ízekre, gasztronómiai újdonságokra. Azt szeretnénk elérni, hogy olyan vendégek térjenek be hozzánk, akik szeretnek időt szánni az étkezésre. Ahhoz, hogy az ízeket élvezzük, időre van szükség. Ételeink mellé megkóstoltatjuk borainkat is, így kapnak teljes képet a helyi gasztronómiáról. Heti rendszerességgel vannak fellépőink. Vasárnap cigányzenekar játszik, visszatérő vendégkörnek. Kulturális programokat is szervezünk és természetesen csatlakozunk a Balatoni körös eseményekhez is.

Fotó: Badacsony nyitva

– Mit jelent Önnek a Balatoni kör?

A Balatoni kör a jelenben és a jövőben is egy közösségkovácsoló szervezet, mely összekapcsolja a déli és északi régióban dolgozó borászokat, vendéglátókat. Általuk jobban megismerem a déli partot, megismerem az előnyeiket és a hátrányaikat, a problémáikat, ezek általában egyeznek az én gondolataimmal. Közösen sokkal könnyebben tudunk megoldásokat találni. Ez rengeteg lehetőséget vet fel, amiből a Balaton az elkövetkező években nagyon sokat fog profitálni. A körhöz tartozó emberek ezer szállal kötődnek a Balatonhoz és szeretik azt, igyekeznek a maximumot kihozni magukból.

Balatoni kör, Nagy István

Fotó: Balatoni kör

Számomra a Balatoni kör egy feladat, egy ismerkedési lehetőség és egy régiós közösségi hang.

– A Balatoni körös Gasztropiknik rendezvények mellett Badacsonyban Gasztrohegyet is építenek.

– A Gasztrohegyen több vendéglő hasonló kínálattal tematikus hétvégén várja a vendégeket. Nem csak az ételek, de a borkínálat is professzionális lesz minden csatlakozó helyen, ami legalább annyira hangsúlyos, mint a jó minőségű étel. Nagyon fontos, hogy a vendég megismerje, hogy a régióban található borok közül mit lehet fogyasztani hal mellé, vagy mi az, ami jobban passzol a vadhoz.

Borbarátok, ételfotó

– A munka mellett hol töltődik fel?

– Rendszeresen biciklizek, így tudok kikapcsolni és átgondolni a napot. Gyerekkoromban sokat vitorláztam, volt egy katamaránunk a testvéremmel és a barátainkkal. Mostanában erre kevesebb időnk van, de tervben van, hogy körbevitorlázzuk a tavat. Túrázni is szeretünk, Badacsonyt nagyon jól ismerem, de a környék hegyeit is járjuk. Az ország több részén is szívesen kirándulunk, tavasszal, ősszel a Bükkben, Mecsekben voltunk.

– Mit javasol, merre induljunk a környéken?

– A hegytetőn a Kisfaludy-kilátót mindenképpen meg kell nézni, a Szigligeti várat szoktam ajánlani a vendégeknek és a Salföldi majort. Aki teheti, biciklizze körbe a Balatont. Egyszer már megtettem, de sokkal többször kellene. Már beszéltünk arról a Balatoni körös tagokkal is, hogy egyszer közösen körbetekerjük a tavat.

– Milyen Balatont képzel el a jövőben?

Olyan Balatont szeretnék látni, ahol jó minőségű szálláshelyek megfelelő töltöttséggel üzemelnek, és folyamatos megélhetést biztosítanak az itt élőknek. Szeretném, hogy minél többen ismerjék meg a környék varázsát ősszel, télen és tavasszal is. Ne legyen a Balaton évszakhoz kötve.

 

Badacsony, február

Fotó: Nagy István

A Balaton tavasszal, ősszel és télen is gyönyörű. Nagyon szeretek korcsolyázni, amint befagy a tó, megyünk csúszni. Ilyenkor olyan társaság jön össze a tavon, akik balatonimádók. Az ország minden részéből eljönnek a barátok. A téli időszakban több időnk van együtt lenni. Egy jó korcsolyázás forralt borozással kiváló alkalom, hogy át tudjuk beszélni az elmúlt évet és tervezzük a következőt. A jégről az ember látja az északi és déli partot, fantasztikus. Bízom benne, hogy idén is befagy a Balaton.

– Az egész éves Balatonhoz egész évben nyitvatartó helyek kellenek.

–Igen. Egész évben Balaton, egész évben Badacsony és egész évben Borbarátok. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva már egyre több hely lesz nyitva egész évben. Az ide látogató vendégnek tudnia kell, hol talál nyitva tartó éttermet vagy borászatot. A Balatoni kör ezen is dolgozik, ezért van térképünk nyitvatartásokkal, hogy a vendég már előre tudja, hova érdemes mennie.

A Gasztrohegy mellett a téli adventi Badacsonyi rendezvények is várják a vendégeket, a fényfüzért szeretnénk tovább húzni a Római úton, hogy minél hosszabban legyen ünnepi fénybe borítva. A téli hétvégéken is egyre többen érkeznek hozzánk. Ez egy folyamat, amit 10-15 éve elképzelhetetlen volt. A fejlődés és a szemléletváltás szorosan összefügg. A Balaton sok lehetőséget kap, és ezzel élünk is, látjuk, hogy a vendégek évről évre elégedettebben távoznak.

Kollégáim és jómagam is sokat beszélgetünk a vendégekkel, szerintünk ez fontos része a vendéglátásnak. Egy kollégám 25 évvel ezelőtti szavait idézve : „ Ez kérem csapatmunka”! Célunk, hogy az asztalnál ülő vendég otthon érezze magát. Ahogy a mottónkban is olvasható: Szeretünk itthon lenni, és ezt az érzést szeretnénk vendégeinknek továbbadni.

Nézd meg további képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva