Mihály Szilvia | 2019.03.16. 11:00
Folyékony szerelem
Ismét jól teljesített Badacsony a New Yorkban: rekord számú látogató kóstolta meg a Badacsonyi Borvidék ízeit.

Egy napra a budapesti New York Palota Róma termébe és annak előterében költözött Badacsony, hogy 37 borászat és 13 egyéb, turisztikai szolgáltató mutatkozzon be a borkedvelő fővárosi közönségnek és újságíróknak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az összesített adatok alapján közel 600 vendég látogatta meg rendezvényünket, mind a nagyközönség, mind a meghívott vendégek részéről jelentősen többen vettek részt az eseményen, mint az előző évben– tájékoztatott bennünket Váli Péter a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről.

Fotó: badacsony.com

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő, hagyományos borvidéki sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be”, és ismerkedhettek az adott hegy borászataival és boraival. Ezt az élményt fokozta még a teremben elhelyezett két kivetítőn futó filmek látványa is.

– Nagyon fontos, hogy a fővárosi közönség ne csak a borkereskedéseken keresztül találkozzon a badacsonyi borokkal, hanem személyesen is megismerjen bennünket. Azt gondolom, hogy a gazdával, borásszal való kapcsolat egy pozitív élményt társít a borozáshoz.

Ezen a kóstolón van lehetőség a badacsonyi fajtákat megismerni, a pincék kínálatát végigkóstolni. Akinek itt ízlik egy bor, annak Badacsonyban ugyanez még jobban fog tetszeni. A célunk, hogy minél több vendég ismerje meg a Badacsony élményt, és az itt kapott ízelítő után jöjjenek el hozzánk Badacsonyba – mondta Nagy István, a Borbarátok tulajdonosa.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ezen a rendezvényen is érezhető, hogy a Badacsony-régió ereje a közös kiállítással, az együttgondolkodással sokkal erősebb, mintha ezek a borászatok egyenként mutatkoznának be – erősíti meg a vendégektől is hallott gondolatot Kardos Gábor.

Fotó: badacsony.com

– Bár gyakran járok Badacsonyba, mert családi kötelékek is fűznek a térséghez, most könnyebbség, hogy a hegy házhoz jött – mondta Gastroréka gasztroblogger. – Az itt kóstolt kedvenc tételeket a közeljövőben majd a pincéknél, Badacsonyban is biztosan megkóstolom. Badacsonyi helyismeretem elég jó, de a rendezvénynek köszönhetően bővült a bakancslistám.

Fotó: badacsony.com

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő hagyományos mesterkurzusok is teltházzal zajlottak. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens Badacsonyi “Hegylakók” című előadásán a borvidék különleges hegyborain keresztül mutatta be a borvidék finom különbségeit.

A másik mesterkurzus előadója Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d’ Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja volt.

„A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját, kovásszal készített kenyerek, ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatott be bennünket. Soha nem gondoltam volna, hogy lekváros kenyér vagy akár savanyított zöld barack is kerülhet a tányérra, ha borozunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Izgalmas volt egy-egy kenyeret a borhoz kóstolni úgy, hogy mellé nem volt kísérő étel, és aztán ugyanehhez a kenyértípushoz kortyolni a bort, mikor már libamájjal vagy éppen aszalt paradicsommal volt társítva. Az ízek összhatása teljesen más volt. Ezzel a gasztroshow-val azt a sztereotípiát sikerült ledönteni, hogy kenyeret együnk a borkóstolókon, mert az kitisztítja a szánkat.

Fotó: Mihály Szilvia

Mivel a kenyér ugyanúgy élő rendszer, mint a bor, nem mindegy, mihez mit kínálunk. A kenyér kovásszal készül, és minden kenyérben liszt, víz és só van. Csak a kreativitás szab határt annak, hogy ezt aztán mennyiféleképpen tudjuk elkészíteni – mondta Wolf András.

A New York Palotában a látogatók badacsonyi kedvenceket is választhattak: egy nyereményjáték során a számukra legkedvesebb badacsonyi borászukra és badacsonyi borukra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítójukra adhatták le szavazatukat.

Fotó: Mihály Szilvia

A szervezőktől megtudtuk, hogy a legtöbb szavazatot Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet) kapta, Karós Olaszrizling boruk szintén az első helyen végzett, a turisztikai kiállítóknál pedig a Lábdi Piac lett a befutó. Ők nekünk is személyes kedvenceink, nyáron jártunk náluk, élménybeszámolónkat itt olvashatja.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva