Mihály Szilvia | 2018.09.15. 12:00
Balatoni Kör 9. rész: Gasztrohegy az igényes vendégeknek
Nagy Miklós borszállodát üzemeltet, bortúrákat vezet, gyerekként pedig nem csak átúszott, hanem át is korcsolyázott Badacsonyból Fonyódra.

– Állatorvosnak készültél, sikeres vendéglátós lett belőled.

– A győri Bencés Gimnázium első évei alatt azt gondoltam, hogy én állatorvos leszek, de belekóstoltam itthon a szőlészetbe, borászkodásba. Ez abba az irányba mozgatott, hogy egy saját családi borozót nyissunk a testvéremmel. Ahogy itthon voltam Badacsonyban, és láttam, milyen lehetőségek vannak a turizmusban, apu bedobott bennünket a testvéremmel, Nagy Istvánnal a mély vízbe, és 20 évesen elkezdhettük a Borbarátokat. Akkoriban nem lehetett hibázni, annyi vendég volt a 80-as években, hogy ki tudtuk kísérletezni, mire van igény – nevet. – Ma ennél már különlegesebb dolgot kell csinálni, hogy az emberek megtaláljanak bennünket.

– A Bonvino borhotel igazán különleges ötlet.

– Badacsonytomaj szálláshely szerkezetét nézve több szállodára volt szükség, a Bonvino egy hiánypótló vállalkozás lett. Szállodaként komplex szolgáltatást kell adnunk a vendégeknek. Gasztronómia, wellness és szállás, na meg programok és kirándulási ötletek kellenek.

Van néhány kisebb panzió a településen, de több vendégházra lenne szükség, 10-20-30 szobás panzióval kellene fejleszteni a környéket. Nagy, többszáz szobás szálloda nem illene Badacsonyhoz, de kisebb, medencés, szaunás, legalább reggelit is nyújtó vendégházak még létesülhetnek. Még mindig nem értük el azt a szobaszámot, hogy minden vendéget itt tartsuk Badacsonyban. A településnek állandó problémája és komoly viták alapja a nagyarányú látogató turizmus, akik egy napra vagy csak pár órára érkeznek Badacsonyba.

Mivel egy település vendégkörét az határozza meg, hogy milyenek a közterei, a programjai, így a Balatoni körrel is az a célunk, hogy ezt fejlesszük. A Gasztrohegy rendezvénysorozattal az igényes vendéglátást és kínálatot kívánjuk bemutatni az ideérkező vendégeknek.

– Mit jelent neked a Balaton?

–Nekem a Balaton az életem. Én már 12 évesen átúsztam Fonyódra, gyermekkorban vízimádó kölyök voltam. A Balaton az életem közepe és csúcspontja. De már 17-18 évesen láttam, hogy vannak a tó környékén és Európa egyes részein sokkal jobb minőségű helyek, kreatívabb programok, mint ami nálunk, Badacsonyban volt. A célom az volt, hogy itt is minőséget nyújtsunk a vendégeknek. Ekkor még nem volt Badacsonyi és Balatoni kör, nem voltak lehetőségek, ezért nagyon örülök, hogy jöttek ezek a fiatal srácok, és megtaláltuk egymást a közös célokkal. Én a körben az idősebb generációhoz tartozom, de a magam 50 évével a mai napig sokat tanulok tőlük.

Fotó: BadacsonyMa

– Mit ad a tagoknak a Balatoni kör?

– Klasszul össze tudunk fogni, 20-30-40 fiatal tenni akar a tóért, mindenki hasonló problémákkal küzd. Egy-egy beszélgetés során sokat tanulunk egymástól, lehet, hogy nekem nem jutott eszembe egy megoldás, amit a déli parton már sikerrel alkalmaznak, de így meg tudom próbálni én is. Egy ilyen társaság egyben sokkal erősebb. A térségért tenni akaró gasztronómiai, turisztikai szakemberek vagyunk. Különösen tetszik az a sok ötlet, ami a huszonévesekből kipattan és ahogy megvalósítják azokat.

– Van időd pihenni is a Balatonon?

– Apám tavasztól őszig lassan 70 évesen is minden reggel lemegy úszni, ebben is ő a példaképem. Most vettem egy kis katamaránt a lányaimnak, akik nagyon jól úsznak, néha el tudunk menni vitorlázni, és nagyon élvezzük a vizet.

A Nagy család; Fotó: Nagy Miklós

– Kedvenc titkos hely?

– Annyi minden van már, hogy nehéz választani. Titkosnak nem titkos, de Badacsony legcsodálatosabb helye vitathatatlanul a Kisfaludy-ház. A környéken az idei kedvencem a Szent György-hegy. Nyár elején a Szent György-hegy hajnalig rendezvény annyira jól sikerült, olyan hangulatos volt, hogy reggel ötkor jöttünk haza. Nagyon szeretem a Badacsonyt, de a Szent György-hegy még érintetlenebb, nincsen nagy turizmus, de nagyon jó helyek vannak ott, ahol nem nagyüzemi vendéglátás van. Itt még ott a gazda, lehet beszélgetni, teljesen élményközeli a találkozás a birtokon. Azok a vendégek, akik ilyen élményt kapnak, el sem hiszik, hogy vannak ilyen helyek.

Kilátás a Szent György-hegyről; Fotó: Mihály Szilvia

Viszonylag sokat bortúrázunk, a Nivegy-völgy is nagy kedvencem. Szabó és fia egy eldugott helyen vannak, de magas minőségű és klassz vendéglátást csinálnak. Még nincs rendes infrastruktúra, az emberek csak azért mennek oda, hogy velük találkozzanak. Badacsonyba a hajók óránként 500 embert hoznak, ez nagy versenyelőny a többi helyhez képest.

– Népszerűek a környékre vezető bortúrák?

Egyre több vendég kéri, hogy bortúrára vigyük őket, van olyan visszatérő szegedi csapat, akik tizenhétszer voltak már nálunk. Velük is mindig fedezünk fel új helyeket. Egy hétvégén megnézünk 8-10 pincét. Van néhány állandó helyszín, de mindig tudunk újakat is mutatni. Elmenni a Tanár úrhoz a Kőrókába, és vele inni egy pohár bort, életre szóló élmény. Vannak eldugott helyek, melyeket korábban már felfedeztem, sokat jártam bringázni a Káli-medencébe és a Szent György-hegyre. El tudom küldeni őket olyan különleges helyekre, mint a Papa Áron, ahol feltétlenül kell inni egy pohár bort, vagy a Mi a kőbe, ha jönnek vissza a Hegyestűről.

Mivel mára már viszonylag jól ismerem a környéket, mindig tudok újat ajánlani. A személyes élményeket könnyebb átadni a vendégnek és ezeket mindig meghálálják.

A szállodában kedves a csapat és barátságosak a vendéggel, olyanok, mint mi vagyunk. Ez az a plusz, hogy ismerősként, barátként kezeljük a vendégeket.

– Mi hiányzik, mit kellene megvalósítani a következő években a Balatonnál?

– Nagyon sajnálom, hogy nincs kiépített bicikliút hálózat. A Káli-medencében fantasztikus helyek vannak, ahova el lehetne tekerni, de nincs kiépített kerékpárút. Még az osztrák mintára döngölt utakkal is a világ legjobb kerékpáros paradicsoma lenne ez a hely. Dombos, de nem annyira meredek, csoda szép a táj.

A vízisportok is még mindig gyerekcipőben járnak. Valami már elkezdődött, de sokkal több csónakházra lenne szükség. A vitorlázás is fejlődhetne, a vízfelület alapján egy átlag európiai tavon háromszor annyi vitorlás van, mint itt. Én a korlátok és konkrét pályák közé szorított jetski ötletét sem vetném el a tavon, az északi és déli parton is lehetne kijelölni egy-egy pályát. Ez egy fizetőképes és fiatal réteget hozna ide.

A vízi kölcsönzők szolgáltatásait is fejleszteni kellene. Óriási üzleti lehetőség lenne abban, hogy több és minőségibb vízi eszköz lenne a mostani 30-40 éves vízibiciklik helyett.

A legtöbb ember, aki a balatoni strandokra jön, úszni sem tud, derékig megy be a vízbe, aszalódik a napon és eszi a lángost a parton. Ennél sokkal több mindent ad nyáron is a tó. Badacsonyban a vízi tanösvény egy jó példa, nagyon jó túraútvonal. Ilyenből kellene több. Én magam is szeretek kajakozni, kenuzni is szoktam. Vitorlázni nem tudok, de szeretek, a kis családi katamaránunk nagy kedvenc.

– Egész évben Balaton. Mi vár ránk még Badacsonyban?

Télen nagyon fontos a Gasztrohegy rendezvény mellett, hogy karácsony előtt feldíszítsük az utcákat, és legyen saját badacsonyi karácsonyfánk. Tervezünk gesztenyesütést, forralt borozást. A téli hétvégéken is van 200-300 ember, aki igényli a programokat.

A Gasztroheggyel az a célunk, hogy minél több helyszínre vonzzuk be a vendéget, hogy minél több mindent megkóstoljanak. Van, aki különleges előétellel, van, aki desszerttel készül. Az alapanyag lesz az izgalmas, minden séf ugyanarra a tematikára építi a kínálatát, megmutatja, mennyiféle módon lehet felhasználni a sajtot, mandulát, halat.

– Kedvenc időszakod a tónál?

– Az október az, amit leginkább kedvelek a Balatonnál. Több időnk van a vendégekre és magunkra is. Csodálatosak az őszi színek, jókat lehet bringázni. Ha befagy a Balaton, akkor alig várom, hogy lehessen csúszni. A korcsolyám ki van készítve, és a lányaimmal suli után rohanunk korizni. Gyerekkoromban nyáron a vízben, télen a jégen éltem. Iskola után volt, hogy haza se mentem.

Jégen a Balatoni körrel

A klímaváltozás miatt sajnos mostanában ritkán van korizható jég. Gyerekkoromban, ha nagy szél volt, kinyitottuk a téli kabátunkat, és átfújt minket Fonyódra, meg se kellett mozdulni. Visszafelé küzdés volt persze. A Balaton-átcsúszás nagyon jól sikerült 2017-ben, hihetetlen létszámú ember vett rajta részt. A téli Balaton is csoda.

– Ezek szerint jó itt élni!

–A Balaton minden évszakban gyönyörű. Tervezhető minden, július, augusztusban ugyan tumultus van, de amúgy nincs dugó, tudom, hány perc alatt jutok el Balatonfüredre vagy Keszthelyre. A hosszú távú célunk, hogy a Balaton ne csak nyaralóhely legyen, hanem valódi élettér. Sportpályákat, iskolákat, cégeket lehetne a tó köré telepíteni, és több embernek kellene ideköltözni.

Sokkal jobb itt felébredni egy informatikusnak vagy egy üzletembernek, mint a zajos fővárosban.

Szöveg: Mihály Szilvia

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva