Mihály Szilvia | 2018.11.21. 15:00
A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…
Kiderült, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

– A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati célunk az, hogy közösen újragondoljuk a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon próbáljuk elsőként az országban markánsan megfogalmazni egy térség gasztro-arculatát – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. November 23-25 között a legharapósabb halak kerülnek terítékre.

Nagy könnyebbség, hogy a nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segít, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény-mondta Laposa Bence.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az előző Gasztrohegyen készült videó:

Az októberi Gasztrohegyen minden a szőlőről szólt, mutatjuk a képeinket:

A séfek már lázasan dolgoznak a hétvégi ételeken. Egy biztos, aki belevág ebbe a gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak simogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

Nézzük, kik lesznek a hétvége főszereplői:

A Bonvino skandináv hangulatú borhotel a környék legjobb wellness részlegével. Elhelyezkedése is elég kényelmes, 7 percre fekszik a kikötőtől és a mólótól, a hegy lábánál. Mindegy, merre indul el az ember, tökéletes kiindulópont egy gasztrohegy túrához. A borbárban a tematikus hétvégékhez snackeket készítenek. Az étterem ajánlata:

Csukaropogós, édesburgonya-savanyított zöldség, juzuhab és Fahéjas-halas rétes

A Pláne Badacsony borterasz és tulajdonosa, Tóth Ádám nem enged a szigorból, ha a borok összeállításáról van szó. Csak a Badacsonyi borvidék borai jöhetnek szóba, Szent György-hegyi, csobánci, sabari és persze badacsonyi tételek soroakoznak a borbár polcain. Maga az épület sem elhanyagolható, az ’50-es évek végén építették Callmeyer Ferenc tervei alapján és ikonikus formája már akkoriban is Badacsony egyik látványossága volt – számos képeslapon is szerepel. Az akkor még Poharazónak hívott, építészeti szempontból különleges házat 2016-ban felújították és megkapta a Pláne Badacsony nevet. Télen a kis beltérben, nyáron a hatalmas árnyas teraszon lehet “poharazni”.

A Római út mellett nehéz nem-belebotlani Badacsony egyik legbiztosabb gasztronómiai alapvetésébe, a Borbarátokba. Az évek során a magyaros-vidékies-bőséges konyhán túljutva hatalmas fejlődésen ment keresztül az étterem. A tatár beefsteak kötelező előétel, de a túrós csusza is zseniális. A borlapon a szomszédos Fata Pince tételei mellett olyan különlegességek is vannak, mint a 2HA pezsgője a Szent György-hegyről, vagy a Villa Sandahl “Wet stones” névre hallgató rajnai rizlingje.

A hétvége különleges ajánlata: Füstölt tokhalat kóstolhattok mángolddal, zöldalmával, kecskesajttal és sabayonnal és fogasfilét “Rácosan”.

Fotó: Badacsony nyitva

A Hárskert néven üzemelő korábbi étterem tavaly Tilia névre váltott, és az elegáns névválasztással az utat is kijelölték, amerre haladni akarnak. A bazaltkövekkel kirakott pince kényelmes padokkal és párnákkal maradásra csábít és bízhatunk benne, hogy amit választunk, az tökéletes lesz. A hétvégén Garai Ádám vendégeskedik a Tiliában, harcsát készít csicsókával és gombákkal, de 2 extra előétellel és készül: Menyhal ceviche, kesudió, kelbimbó, hagyma; Süllő, sütőtök, dió, érlelt helyi sajt a Kalla farmról

A Római út mellett, a Badacsony oldalában Istvándy Gergő és a tőle megszokott családi vendéglátás vár a Borműhelyben ezen a hétvégén is. A finom falatok mellett a zenei is főszereplője lesz a hétvégének.

A St. Orbán Étterem egy újranyitó klasszikus badacsonyi vendéglő, falai között sok történettel, csodálatos kilátással és nagy hírű konyhával, mely most újra megmutatja magát. Útban fel a hegyre, nagy belső térrel, szőlőlugassal, Laposa és Szeremley borokkal.

A Laposa terasz egy igazi badacsonyi kötelező, fent, a hegy oldalában, ahol megállás után mindenki azonnal fotózni kezd, a képen látható, miért. Laposáék első osztályú borokat készítenek. Érdemes felmászni a hegyre, vagy a tekergővel feltekeregni. A hétvégére külön Vad és Hal borvacsorával készülnek.

Laposa borbirtok, badacsony

Fotó: Badacsony nyitva

A Kisfaludy-ház a 9 hely közül a legmagasabban van és a legrégebbi: a régi badacsonyi képeslapokon is látszik nagyvonalú épülete és terasza a hegy oldalában. A történelem ma is folytatódik, modern konyhával, a hagyományokra alapozva.

A Szigligetről már ismert Vincze Péter Káptalantóti mellett álmodott egy nagyon különleges világot. A rizapusztai kúriában Balatoni panorámás terasz, mégis meghittség fogadja az idelátogatót, egy lépésre a fősodortól. Nyugodtság, erdő, és egy műemléki épület hűvös eleganciája, mellette profi vendéglátás és mindenre figyelő személyzet.

További információk a Gasztrohegy rendezvényről.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva