Mihály Szilvia | 2019.12.18. 10:00
Tudod, hol van a Forraltbor körút?
Badacsonyban nem csak borkarácsonyfát készítettek, de térképen jelölik a Forraltbor körutat is, hogy a téli vendégek biztosan tudják, hol kapható a kezeket és lelkeket is melengető nedü.

Badacsony egész évben nyitva, számos programmal várnak bennünket a télen is. Kattints ide, hogy megtudd a részleteket!
A borbarangolások, vezetett túrák, Gasztrohegy kalandok mellett az adventi időszakban mézeskalács sütés, koncertek is várnak ránk.
Hogy az ünnepvárás még szebb legyen, és könnyebben odataláljunk a hegyre, csodaszép fényekkel világították be azt. Az Istvándy Borműhely melletti domboldalon hatalmas, fenyőfa alakú fényfüzér mutatja az utat.

Fotó: Orbán Péter

Az ünnepi fényeket idén is ágyúszó kíséretében gyújtották fel, persze, nem szó szerint, de az ágyúdörgés már hagyományos kísérője az adventi programoknak is.

Badacsonyi Bornegyed

Közzétette: Istvándy Birtok és Borműhely – 2019. december 9., hétfő

 

Most sem hiányzott az ünnepségről a borkarácsonyfa, a forralt bor és a sült gesztenye sem.
A borkarácsonyfa állítás badacsonyi hagyomány, az egyik ötletgazdával, Istvándy Gergővel beszélgettünk.
– Néhány éve találtuk ki az alapgondolatot, hogy Badacsony téli díszkivilágítást kapjon. Az egész évben nyitvatartó vendéglátóhelyek vendégei rácsodálkoznak a fényekre, azonnal ünnepi hangulat lengi körül az ideérkezőket. A Badacsonyi bornegyed télen-nyáron üzemelő helyei télen is együtt, közösen szerveznek programokat. Ez közösségépítés szempontjából is fontos, együtt készülünk az ünnepekre, erősödnek az emberi kapcsolatok is.


A téli időszakban a közöttünk futó útvonalat Forraltbor körútnak neveztük el.

Fotó: Istvándy Borműhely

– Hogy jutott eszetekbe borkarácsonyfát készíteni?
– A borkarácsonyfa állítás már hagyományos badacsonyi szokás. Kardos Gáborral közösen találtuk ki, hogy legyen, és már Budapesten, a városligeti műjégpályán is készítettünk ilyet. Először a Badacsonyi Körrel készítettük el, aztán a Balatoni Körrel is, ezt a fát láthatták már a fővárosiak is.

Kép: Istvándy Gergely

Most badacsonyi hegyborokból építettük fel ezt a különleges fát. Ehhez a téli, ünnepi időszakhoz ez a tartalmasabb hegybor illik, nyáron a könnyedebb Balaton boré a főszerep.

Itt mindent megtudhatsz a Balaton borról!

– Hogy készül a forraltbor a Forraltbor körúton?
– Mindenkinek van egy kis titka, amit beletesz, de a legfontosabb, hogy olyan autentikus helyen forraltborozhatunk, ahol készítik a borokat. Jó forralt bort csak jó minőségű borból készíthetünk, tévhit az, hogy egy gyenge bort majd a cukor és a fűszerek feljavítanak. Mi a Borműhelyben nem fűszerezzük túl a bort, a mi titkunk az egyszerűség és az alapanyag. A tiszta, jóízű borhoz szőlőlevet öntünk, ezzel édesítjük, és fahéjat, valamint szegfűszeget teszünk hozzá. Amikor a vendégek megkóstolják, már az arcukon látom, mennyire ízlik nekik.

Fotó: Istvándy Borműhely

Ha már forralt bor titkok, a Pláne borterasz perzselt narancskarikával díszíti a poharat, a Forraltbor körúttól kicsit távolabb, de még sétatávolságban található Borbarátokban pedig egy leheletnyi erős paprikát is tesznek bele.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva