Krausz Andrea | 2019.10.21. 11:54
10 ezer vendég a lellei Murci Fesztiválon
Csak úgy hemzsegett a sok ember a balatonlellei Kishegyen. Tavaly is sokan voltak a színvonalas gasztrorendezvényen, idén azonban még a szervezőket is meglepte a hatalmas érdeklődés.

Már a déli nyitáskor is nehezen találtunk parkolót a Kishegy aljában, ahonnan természetesen gyalog lehetett csak feljutni a Szent Donát-kápolnához. A keskeny löszdomb ilyenkor nem alkalmas a nagy gépkocsiforgalomra.

Jöttek borospoharat szorongató baráti társaságok, gyerekeket terelgető családok, fiatalok és idősebbek. Néhány óra elteltével már annyian voltunk, hogy fentről nézve szinte hangyabolyhoz hasonlított a szőlőtőkékkel tarkított vidék. Az őszi színekben tobzódó somogyi táj keretbe foglalta a Balaton látványát: fentről egyenként meg lehetett számolni a tavon ringatózó vitorlásokat vagy az északi parton lévő települések templomtornyait.

Jó idő és gyönyörű panoráma a Kishegyen, a Murci Fesztiválon (Fotó: Krausz Andrea)

Persze nem csak ezért fújtattak fel a dombtetőre az érdeklődők. Lelléről és Boglárról 8 étterem, 15 borászat, egy pálinkafőző és három cukrászda települt ki a helyszínre, hogy bemutassa és kínálja legjobb fogásait. Elérhető áron, friss, helyi alapanyagokból készült ételeket kóstolhattunk. Nem titok, leveseket 900 forintért, előételeket 1200 forintért, főételeket pedig 1800-ért lehetett egységesen választani.

Olyan őszi finomságokat, mint a sült kacsacomb sütőtök burgonya-gratinnal és birsalmaszósszal, vagy a tárkonyos báránybecsinált őszi zöldségekkel és burgonyanudlival, esetleg a marha Stefánia dödöllével, szalonnamorzsával, konfitált hagymával, tejfölhabbal, hogy csak a főételek közül említsek meg néhányat. (Pedig hát ott volt még pl. a tárkonyos, zöldséges halragu leves szürkeharcsával vagy a muskotályos szőlőből készített fagylalt. A kifinomult szőlőpálinkáról már nem is beszélve.)

A Majthényi Présház csorbalevese és konfitált sertéstarja (Fotó: Krausz Andrea)

A borászatok nedűi pedig ezúttal is magukért beszéltek. A dél-balatoni borok igencsak magas színvonalat képviselnek, amit a nemzetközi és hazai borversenyeken elért díjaik is bizonyítanak.

Tóth Balázs, a balatonlellei BL YachtClub vezetője és az esemény főszervezője elmondása szerint őket is meglepte a nagy érdeklődés, igaz, minden szolgáltató a legjobbját kínálja ilyenkor. Idén és a jövő év elején is minden olyan szezonon kívüli programjukat megvalósítják, amelyek eddig is sikert arattak, és újakat is terveznek. Mint kiemelte: a nyári Balaton köszöni szépen, jól van, ezért ők azon dolgoznak, hogy ősszel, télen és tavasszal is népszerűsítsék a régiót.

A Tóth Balázzsal készített interjú itt láthatjátok:

Az idei évben először adták át az úgynevezett Büszkeségünk díjat, amit a lellei és boglári vállalkozók alapítottak a közösségi értékek elismeréseként. Szeretnének odafigyelni az helyi emberekre és díjazni azokat, akik kiemelkedően teljesítenek. Idén egy ifjú sportoló hölgy, a 2019. évi Serdülő Ökölvívó Magyar Bajnokság, női 54 kg-os csoportjának magyar bajnoka, valamint Európa-bajnok, Dévényi Izabel vehette át az elismerést.

Elsőként Dévényi Izabel vehette át a Büszkeségünk díjat (Fotó: Hello Balatonlelle)

A Murci fesztiválon természetesen murcit is lehetett kóstolni, ami egy erjedésben lévő, vagy félig kierjedt, kissé zavaros újbor, hiszen még nem esett át tisztítási folyamaton. Szénsavas, meglehetősen édes ízű köztes folyadék a must és a bor között. Egy vidám lánycsapat arra vállalkozott, hogy a likeBalaton kamerája előtt kóstol először ilyen italt. Megoszlottak a vélemények: volt, akinek bejött, volt, akinek nem. A merlot-nak mindenesetre szép, élénk, amolyan “lányos színe” volt, már ezért is érdemes volt kipróbálni.

Itt láthatjátok, hogyan reagáltak a kaposvári hölgyek a murcira:

Buzássy László borász standja előtt is hosszú sor kígyózott a fesztivál ideje alatt, nem győzte nyitogatni a palackokat. Örülhet, akinek még jutott a 2017-es chardonnay, királyleányka cuvée borából. A 14,5 hektáron gazdálkodó balatonlellei szakember szerint az idei egy nagyon jó évjárat lesz.

10 ezer ember zarándokolt el a Kishegyre (Fotó: Krausz Andrea)

– 30 százalékkal kevesebbet szüreteltünk, mint az elmúlt évben, de a minősége nagyon szép volt és nagyon jó borok készültek. Hétfőn szedtük le az utolsó szőlőt, ami egy cabernet franc volt, 22-es cukorfokkal. Két napja indult be az erjedése. Régen a cukorfok határozta meg a szüret időpontját, most, a klímaváltozás miatt odáig jutottunk, hogy a sav alapján kell szüretelnünk. A fehérboroknál ugyanis oda kell figyelni a savgerincre – foglalta össze a dél-balatoni borász, aki szerint a Kishegy Balatonlelle egyik legszebb része, ahol a pincészetek otthon érzik magukat. Mint mondta: tele van a hegy, de nagyon is remélte, hogy ennyien lesznek. A Balaton minden évszakban szép, ide mindig érdemes eljönni.

További fotók a fesztiválról:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva